Verrassend Rotterdam
Rotterdam, zo dichtbij voor ons en toch kenden we deze stad niet tot voor kort. Ik was er al wel eens geweest, voor mijn echtgenoot was het de eerste keer.
Wat een aangename verrassing! We kennen natuurlijk allemaal de Erasmusbrug en de kubuswoningen van op foto’s, maar er is zoveel meer. Architecturaal is Rotterdam bijzonder interessant. Op bepaalde plekken in de stad waan je je, met een beetje verbeelding, in Manhattan. Ook zijn er nog fraaie stukjes oude(re) stad te zien, in het Scheepvaartkwartier bijvoorbeeld, en in Waterstad.
Ik had van een internet kennis een heleboel tips gekregen en zelf ook wat voorbereidend werk gedaan. We hebben de Splashtour gedaan (met een amfibievoertuig door de stad en in de Maas) en de stadswandeling ‘Rondje Rotterdam’. In totaal zijn we toch een hele dag zoet geweest.
Met de Splashtour zie je in een uur de mooiste plekjes van de stad in een amfibie-busje. Dat is een busje dat zowel kan rijden als varen. Eerst doe je de stadsrit over land ; later duikt het voertuig de Maas in en vaar je doorheen het havengebied waar je een mooi zicht hebt op de skyline van Rotterdam.
Tijdens het Rondje Rotterdam kom je langs alle hoogtepunten. Het volledige rondje is 10 km lang en je kan echt geen beter beeld krijgen van Rotterdam dan dit rondje gewoon te lopen.
Rotterdam is echt een mix van oud en nieuw. De stad werd tijdens de tweede wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest, en beetje bij beetje terug opgebouwd. Het stadhuis uit 1920 en het (voormalig) postkantoor uit 1923 zijn de enige gebouwen die de bombardementen van 1940 overleefd hebben.
De Laurenskerk is het enige overblijfsel van het middeleeuwse stadscentrum. Na de oorlog werd er dan ook naarstig terug opgebouwd. Het Groot Handelsgebouw, de bekende Lijnbaan (winkelstraat), de Bijenkorf en de Euromast zijn zowat de eerste na-oorlogse bouwwerken.
Rotterdam telt natuurlijk ook veel musea. Je passeert ze allemaal tijdens de wandeling. Heel veel statige gebouwen ook, in het Scheepvaartkwartier en op het Westelijk Handelsterrein. En ook nog redelijk wat groen.
Rotterdam is ook als haven al zeer lang bekend en niet in het minst door de Holland Amerika lijn die van de late 19de eeuw tot ver in de 20ste eeuw passagiers overzee naar Amerika vervoerde. Een overblijfsel daarvan is Hotel New York, vroeger het hoofdkantoor van de Holland Amerika lijn, nu een hotel-restaurant.
Je moet er beslist eens binnen gaan. De sfeer van vroeger is helemaal bewaard gebleven.
De Erasmusbrug is natuurlijk hét icoon van de stad. Je ziet de brug al van ver liggen. Een zeer knap voorbeeld van staalbouw. Nog zo’n bijzondere glas-staal constructie is ‘De Brug’, het kantoorgebouw van Unilever. Het is een transparante constructie die zweeft boven het oude fabrieksgebouw. Te vergelijken met het Havenhuis in Antwerpen. Je houdt ervan of niet.
En de laatste realisaties zijn de renovatie van het Centraal Station en de overdekte Markthal. Het bijzondere aan de Markthal is, dat het gebouw zo opgetrokken is dat er ook appartementen in ondergebracht zijn. Twee vliegen in één klap!
Ook een gebouw dat je echt gezien moet hebben … al was het alleen maar om de lekkere dingen die je er kan kopen en eten. Mercado in Antwerpen kan hier nog wat van leren.
Dat was onze dag in Rotterdam. Zeker de moeite waard!
Leuke tips, Myriam. De Splashtour lijkt me fijn om te doen. Moet je die van te voren reserveren ? Of kan dit ook ter plekke geregeld worden ?
Bedankt An! Ik had toen een Groupon voucher voor de Splashtour en heb die online ingewisseld voor tickets. Je kan dan je dag en uur zelf kiezen. Geen idee of je ook ter plekke een ticket kan kopen. Misschien vind je die info wel op de website.