Nemen we binnenkort afscheid van het zomeruur?
Zomertijd en wintertijd, we hebben het altijd zo gekend. Eind oktober mag je een uurtje langer slapen en eind maart wordt de nacht een uurtje korter. Maar nu is er sprake om het zomeruur in Europa af te schaffen. Waarom, vraag je je misschien af?
Gaat zondag 29 oktober 2017 de geschiedenis in als de laatste keer dat we een uurtje langer konden slapen doordat we de tijd veranderden naar de wintertijd? Wie weet want een groot deel van alle Europarlementsleden zijn er alvast voorstander van.
Waarom is de uurwisseling naar zomer-of wintertijd destijds in het leven geroepen? Het begon allemaal bij de geleerde Benjamin Franklin die zich in 1784 afvroeg hoe we effectiever konden omspringen met daglicht. Het was pas tijdens de Eerste Wereldoorlog dat het zomeruur ingevoerd werd door de Duitsers.
Wanneer wij opstaan tijdens de zomermaanden is het vaak al licht buiten en is de zon al enige tijd op. Door onze klok een uurtje te verzetten lijkt het ’s morgens “later” licht te worden en profiteren we ook ’s avonds een uurtje langer van het daglicht. In de winter is het omgekeerd. Dan staan we op als het nog pikdonker is, door de klok een uurtje later te zetten, is er vaak al meer licht ’s ochtends.
Er is al jaren een discussie aan de gang onder de 70 landen die twee keer per jaar hun klok verzetten, maar nu lijkt de discussie een keerpunt bereikt te hebben. Het grotendeel van de landen wilt de tijdsafwisseling afschaffen en liefst zelfs zo snel mogelijk.
Wat zouden hier nu de gevolgen van zijn? De idee dat we energie zouden besparen door het uur te veranderen lijkt intussen achterhaald te zijn. Hetgeen we er effectief mee besparen is minimaal volgens de parlementsleden.
Daarnaast is er een Duitse hoogleraar, Till Roenneberg, die al jarenlang onderzoek doet naar de relatie tussen de tijd en het menselijk bioritme. Hij schat dat de maatschappelijke kosten die samengaan met het winter-en zomeruur neerkomen op een zestig miljard euro per jaar. En dat is alleen nog maar voor Duitsland.
Nu moet eerst de Europese Commissie het voorstel bekijken en dan moet het nog goedgekeurd worden door de lidstaten. Als de meerderheid akkoord gaat, dan pas is het zomeruur voorgoed verleden tijd.
En jij? Wat is jouw mening over de zomer-en wintertijd? Laat het ons weten via een reactie onderaan dit artikel of stuur ons een berichtje.
Van mij mag het snel aangepast worden. Ik hou wel van het winteruur. Ik stem alvast voor 🙂 !