Gratis app geeft je meer info wanneer je kunstwerken scant
Hou jij ervan om op reis of zelfs in eigen land op nieuwe kunstwerken te ontdekken, maar hou je er niet van te aan te sluiten bij een culturele rondleiding of een hoofdtelefoon op te zetten die met monotone stem meer info geeft over de kunstwerken? Dat hoeft nu niet meer dankzij de gratis Smartify app!
Tegenwoordig worden er dagelijks tientallen nieuwe applicaties gelanceerd. Een app om gewicht te verliezen, eentje om je favoriete tankstation op te speuren, duizenden voor verschillende spelletjes en dan nog maar gezwegen van alle apps die er bestaan van talloze winkelketens.
Het is vaak moeilijk om het kaf van het koren te scheiden, welke apps kan je nu echt gebruiken in het dagelijkse leven? Wel, wij hebben er alvast eentje gevonden die een must have is voor de kunstliefhebbers onder ons of voor mensen die binnenkort een museum gaan bezoeken.
De app lanceerde een kort filmpje waarin ze zelf uitleggen hoe de app werkt en waarvoor je hem zoal kan gebruiken.
De applicatie werkt dus als volgt: je scant het kunstwerk waarover je graag meer informatie wilt. Je krijgt meteen de naam en de schilder te zien. Daarnaast geeft de applicatie meer informatie over hoe het werk tot stand is gekomen of zelfs over de schilder en zijn levensverhaal.
Je kan de werken waarvan je onder de indruk bent, ook opslagen onder jouw favorieten. Zo kan je ze achteraf opnieuw bekijken of de extra informatie verder lezen als de tekst te lang is of gewoon opnieuw lezen op je geheugen op te frissen.
Voorlopig staan nog niet alle kunstwerken van alle musea ter wereld in de app opgeslagen. Momenteel is de data beperkt tot de dertig belangrijkste kunstinstituten ter wereld. Op de lijst herkennen we bijvoorbeeld wel het Rijksmuseum in Amsterdam en de National Gallery in Londen.
Sommigen vinden de app een beetje controversieel. Rondlopen met je gsm in de hand is volgens tegenstanders not done. De makers van de app argumenteren dat ze hopen met Smartify een nieuwe doelgroep aan te trekken.
En jij? Hoe sta jij er tegenover? Laat het ons weten in een opmerking of stuur ons een berichtje.
Ik vind de applicatie persoonlijk wel een meerwaarde. Het mag dan wel rondlopen zijn met je gsm, maar anno 2018 vind ik het best een goede oplossing om ook jongeren aan te trekken tot kunst.