5 UNESCO werelderfgoederen voor je bucket list
Jaarlijks worden er steeds nieuwe locaties toegevoegd op de UNESCO werelderfgoederen lijst. Meestal gaat het over unieke, speciale, natuurlijke en architecturale bezienswaardigheden. We maakten vandaag geen lijst de meest populaire of de mooiste items. Het is er eentje van vijf onbekende pareltjes.
Al sinds 1945 wordt er een index bijgehouden van alle bijzondere UNESCO werelderfgoederen. UNESCO staat voor “United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization”, het gaat over monumenten gebouwd door mensenhanden, overblijfselen van vorige beschavingen of adembenemende verschijnselen van Moeder Natuur.
Ben je benieuwd naar onze onbekende, maar echte pareltjes van de UNESCO werelderfgoederen lijst? We geven je onze top vijf mee!
- Iran Sinds 2016 behoort de Dasht-e Lut woestijn in Iran tot één van de UNESCO werelderfgoederen lijst. Het zijn de typerende geribbelde bergbruggen, ook wel yardangs, die de woestijn zo uniek maken. Blijf zeker een nachtje kamperen als je je wilt vergapen aan een adembenemende sterrenhemel.
- PolenWanneer je een citytrip naar Polen boekt, moet je zeker en vast een bezoekje brengen aan twee unieke, houten kerken. De twee 17e-eeuwse vredeskerken zijn de grootste in Europa die een houten skelet hebben. Ze bevinden zich in de Poolse steden Jawor en Swednica.
- IndiaBezoek de historische overblijfselen van een scholencomplex in Bihar in India waar achthonderd jaar lang kennis werd overgedragen van de oude generatie op de nieuwe. Archeologen zijn nog steeds dagelijks bezig met het uitgraven van het volledige complex, ook wel Nalande genoemd. Ze gokken dat er nog negentig procent uitgegraven moet worden.
- Saoedi-ArabiëWist je dat de Nabateeërs, een Arabisch volk dat in klassieke oudheid leefde, een prachtige erfenis achterlieten. Prachtige bouwwerken zoals het zandstenen Al Hijr dat zich middenin de Saoedi-Arabische woestijn bevindt.
- SpanjeDe stenen monumenten, ook wel megalieten genoemd, die je in Andalusië terugvindt werden gebouwd door mensenhanden. De Menga, Vierra Dolmen en de Tolos van El Romeral zijn al meer dan vijfduizend jaar oud. Sinds 2016 werden er twee nieuwe megalieten toegevoegd, namelijk de Peña de los Enamorados en El TorcalL In tegenstelling tot hun oudere broertjes, zijn deze twee megalieten op natuurlijke wijze ontstaan.
Welke bezoek jij voor er een overvloed van toeristen dagelijks langskomt? Laat het ons weten in een opmerking of stuur ons een berichtje!