5 overwinningen in de strijd tegen dierenleed
Al jarenlang proberen mensen op te komen voor de rechten van dieren. Ze hebben zelf geen stem om op te komen tegen stroperijen, tegen het doden om pels of slagtanden. Gelukkig is er ook een lichtpuntje, in 2017 waren er toch vijf grote mijlpalen in de strijd tegen dierenleed.
We blijven dagelijks werken aan een betere wereld voor zowel mens als dier. Voor dieren ligt dat iets moeilijker, maar het afgelopen jaar verwezenlijkten dierenactivisten toch vijf grote veranderingen. We zetten ze even voor je op een rijtje.
-
- Het verbod op ivoorhandel in China.
Officieel is het al wereldwijd sinds de jaren negentig verboden om te handelen in ivoor. Toch lapten de Chinezen de regel nog vaak aan hun laars. De Chinese markt was jaarlijks verantwoordelijk voor de slachting van maar liefst dertigduizend olifanten. In 2015 beloofden ze tegen 31 december 2017 alle gecertificeerde activiteiten rond ivoorhandel officieel stop te zetten. Voorlopig houdt China zijn woord en zijn alle ivoorfabrieken-en winkels gesloten.
- Het verbod op ivoorhandel in China.
-
- Instagram komt op voor dieren.
Het sociale mediaplatform geeft nu een waarschuwing aan iedereen die dieronvriendelijke foto’s post of die dieronvriendelijke termen ingeeft. Instagram heeft in het verleden al meegedeeld dat het verboden is zaken te posten die iets te maken hebben met dierenmishandeling, de verkoop en de exploitatie van dierensoorten. Zo hopen ze gebruikers meer bewust te maken voor dierenleed.
- Instagram komt op voor dieren.
-
- Er werd een nieuwe tijgerfamilie ontdekt!
Gelukkig is er af en toe ook extreem goed nieuws, in plaats van alleen maar het afschaffen van zaken die nooit toegelaten hadden mogen worden in de eerste plaats. Zo werd er in 2017 voor het eerst in vijftien jaar een nieuwe populatie ontdekt door wetenschappers. In het Thaise Nationale Park Thap Lan werd door ‘Panthera’ een nieuwe groep Noord-Indochinese tijgers ontdekt met verborgen camera’s. Er zouden al minstens zes nieuwe welpjes rondlopen. Het verschil met de traditionele tijger is dat zijn vacht donkerder is en minder strepen heeft.
- Er werd een nieuwe tijgerfamilie ontdekt!
-
- Geen ‘berendansen’ meer in Nepal.
Al sinds enkele jaren is het verboden beren te laten dansen in Nepal. Op jonge leeftijd worden de beren gestolen van hun moeder en krijgen ze een ring door hun neus waaraan ze worden vastgeketend. Ze worden dan gedwongen allerlei danspassen aan te leren die ze opvoeren tijdens de show. Dierenactivisten speuren de shows op en bevrijden dan de beren die ze daarna in de goede handen van speciale opvangparken achterlaten. Eind december werden de laatste twee beren bevrijd en in een Nepalees park geplaatst waar ze kunnen herstellen van hun afschuwelijk psychologisch trauma.
- Geen ‘berendansen’ meer in Nepal.
-
- Vietnam stopt met ‘berengal’
In Vietnam worden duizenden Aziatische zwarte beren en Maleise beren gevangen gehouden op boerderijen voor hun gal voor medische doeleinden. Gelukkig wordt er steeds vaker een beroep gedaan op kunstmatig geproduceerde berengal. De Vietnamese regering kondigde nu aan dat de boerderijen nu omgezet moeten worden in reservaten en dat het verboden is om traditionele berengal voor te schrijven vanaf 2020.
- Vietnam stopt met ‘berengal’
We hopen alvast dat het dierenleed ook in 2018 verminderd. Heb jij nog aanvullende opmerkingen hierover? Laat ze dan zeker achter in een comment of stuur ons een berichtje.
Elke maatregel die men zal ondernemen om het dierenleed te stoppen lijkt mij een goede maatregel! De dieren kunnen inderdaad helaas geen stem voor zichzelf vormen. Het is jammer dat het nog steeds bestaat, maar met zijn allen komen we er wel!