Negen speciale musea die je gezien moet hebben
Wanneer we ergens naartoe reizen, willen we vaak ook de cultuur opsnuiven. Bijvoorbeeld door het plaatselijke museum te bezoeken, maar onderstaande negen voorbeelden die Columbus Magazine voor zijn wel heel speciale musea. We nemen op reis rond de wereld naar enkele musea met net dat tikkeltje extra.
Limited-edition noedels
Voor het eerste museum trekken we richting Japan. Wist jij dat de noedels, die wij zo vanzelfsprekend nemen, een belangrijk hoofdstuk zijn uit de Japanse eetcultuur? In 1958 werd als een soort van experiment de eerste instant noedels bedacht. Voor nog meer leuke noedel-weetjes, voor het proeven van limited-edition noedels of om je eigen verpakking te ontwerpen kan je terecht bij het Momofuku Ando Instant Ramen Museum in het Japanse Osaka.
Spiertje hier, weefseltje daar
Heb jij al eens gehoord van ‘Body Worlds’? Vroeger was het een reizende tentoonstelling die je de geschiedenis van anatomie toont, ze stond intussen al meer dan 115 steden. Nu heeft het museum een vaste standplaats bij onze Noorderburen, in Amsterdam. ‘Body Worlds’ is erg controversieel omdat ze écht, geplastineerd menselijk weefsel tentoonstelt. Het museum in Amsterdam toont slechts een klein deel van de volledige collectie, het ‘echte’ museum heet eigenlijk ‘Plastinarium’ in licht in de Duitse stad Gruben.
Haal je zwemvliezen maar boven
Over het algemeen zijn alle musea gelijkaardig, je wandelt binnen en kan een bepaalde kunstvorm of geschiedenis van een product bewonderen. Maar hoe cool zou het zijn als je een museum al zwemmend kan ontdekken? Het kan op de zeebodem van het Mexicaanse Cancún! Je kan er namelijk het befaamde MUSA (Museo Subacuático de Arte) terugvinden. Je kan zo’n vijfhonderd levensgrote beelden, die de groei van koraal stimuleren, al zwemmend bewonderen. Je kan er ofwel rond snorkelen of over varen met een boot met glazen bodem of naar duiken.
A poo a day…
Jep, je leest het goed. Er bestaat een museum dat de geschiedenis van toiletten in kaart brengt. Wist jij dat bijvoorbeeld de rijke toiletgeschiedenis teruggat tot maar liefst 2.500 voor Christus? In het Sulabh International Museum of Toilets in New Delhi kan je niet alleen de gouden toiletten van Romeinse keizers bewonderen, maar ook een zeldzame collectie van toilettegeltjes met bijzondere wijsheden en uiteraard wordt de volledige toiletgeschiedenis voor je in beeld gebracht.
Sexual healing
De volgende in onze lijst van speciale musea is het ‘Museum of Sex’ in New York. Het museum opende in 2002 voor het eerst haar deuren en werd door New York Magazine één grote ‘Willy Wonka sex dream’ genoemd. In het museum worden alle taboes rond seks doorbroken, daarnaast kan je ook 15.000 unieke items bewonderen, van historische seksspullen tot erotische vintagefoto’s. Je kan je bezoek afsluiten op het ‘Bouncy Castle of Breasts’, dat zoals de naam al doet vermoeden een springkasteel is vol met opblaasborsten.
Het begon met een stierenpenis…
Van een heus seksmuseum rechtstreeks naar een museum in thema van penissen. In Reykjavik in het Iceland Phallological Museum kan je maar liefst 215 penissen terugvinden. Het museum is er gekomen omdat de oprichter, Sigurður Hjartarson, gefascineerd raakte door de stierenpenis die hij als kind cadeau kreeg. Een beetje een vreemd cadeau als je het ons vraagt, maar het leidde wel tot dit fascinerende museum waar je de edele delen kan terugvinden van walvissen, walrussen, olifanten, homo sapiens en nog veel meer.
007 in the house
Uiteraard bevindt het museum dat over spionage gaat, zich in het centrum van Washington D.C. In het ‘International Spy Museum’ kan je jouw spy alter ego creëren, de verhalen ontdekken achter ’s werelds meest beruchte spionnen en je kan zelfs deelnemen aan interactieve spionagespellen. Ben jij klaar om de volgende 007 te worden?
Speciale ondervragingstechnieken
In het hartje van Amsterdam kan je het befaamde ‘Torture Museum’ vinden. Zoals de naam al doet vermoeden is ons volgende museum op de lijst van special musea eentje dat gewijd is aan marteltechnieken. Je zou het misschien niet verwachten, maar het is één van de meest interessante en educatieve plekken waar we ooit geweest zijn. Je lijkt wel even terug in de tijd te gaan en er komen allerlei speciale ondervragingstechnieken (lees marteltechnieken) uit het verleden aan bod. Wist je dat tegenwoordig nog steeds in veel landen foltering toegepast wordt bij ondervragingen?
I’m Chucky, wanna play?
De laatste in onze lijst van speciale musea is eentje in thema van buikspreekpoppen. Sinds de komst van de horrorfilms ‘Chucky’, zijn veel mensen geen grote fan meer van buikspreekpoppen. Je hebt dus een grote portie lef nodig om een bezoekje te brengen aan het Vent Haven Ventriloquist Museum in Fort Mitchell, Kentucky waar maar liefst achthonderd poppen je aanstaren. Leuk om weten is dat één keer per jaar de ConVENTion, een bijeenkomst voor professionele en amateurbuiksprekers van over de hele wereld, plaatsvindt in het museum.
Wat vond jij van bovenstaande negen speciale musea? Heb jij er al enkele bezocht? Laat het ons zeker en vast in een opmerking weten.
Benieuwd naar andere, interessante musea? Lees dan ook eens onderstaande artikels.
- Diamantenmuseum Dive geopend in Antwerpen
- Benieuwd naar het legendarische 007 elements museum?
- Wandel naakt rond in dit museum in Parijs