Waarop je moet letten bij het kopen van een skibril
Het skiseizoen is volop aan de gang en ook in de nakende krokusvakantie trekken we weer massaal richting Frankrijk, Italië of Oostenrijk om van de besneeuwde bergtoppen te genieten. Voor wie daarbij nog een (nieuwe) skibril nodig heeft, hebben we alvast enkele handige tips op een rijtje gezet.
Eerst en vooral: heb je een skibril nodig als je gaat skiën?
“Als je gewoon stilstaat of je zit op een terrasje bij het skistation kan een gewone sportbril de ogen beschermen tegen de zon en ultraviolette straling”, zegt Rogier Van Rijn, redacteur bij Wintersport.be en fervent skiër. “Maar zodra je gaat skiën en bewegen, kies je maar beter voor een echte skibril omdat het je ook beschermt tegen wind en rond dwarrelende sneeuw. Door de wind kunnen je ogen gaan tranen en wordt het moeilijker skiën.”
Zijn skibrillen met een dubbele lens beter dan een exemplaar met slechts één lens?
“Je kan dit vergelijken met een huis met enkele en dubbele beglazing. Na een koude nacht zal in een huis met enkele beglazing onderaan condens te zien zijn omdat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten groot is. Bij een raam met dubbele beglazing wordt dit in de kiem gesmoord en zal er weinig tot geen condens te zien zijn. Hetzelfde met skibrillen.”
Lenzen van skibrillen hebben vaak de gekste kleuren: bieden ze allemaal dezelfde bescherming?
“Elk kleur heeft zijn voordeel maar in de sneeuw geef ik de voorkeur aan geel of oranjekleurig glas omdat ze een goed zicht bieden bij wisselende weersomstandigheden zoals mist of laaghangende bewolking. Ook als het sneeuwt, zorgt geel of oranje voor een contrastrijker beeld.” Als de zon schijnt en er geen wolkje te bespeuren is, zullen roze en zeer donkere lenzen dan weer iets efficiënter zijn.
Kies je in de sneeuw voor polariserende glazen?
“Het mag dan wel mooi klinken, in de bergen bieden skibrillen met gepolariseerde glazen, dat zijn glazen met een speciale filter, maar weinig voordeel. Het neutraliseert de weerkaatsing van de zon op de sneeuw maar het doet tegelijkertijd de grenzen van de sneeuw vervagen waardoor je de piste of het pad verkeerd kunt inschatten.”
Ik draag een bril. Moet ik nu lenzen kopen?
“Het hangt af van model tot model. Sommige brillen passen perfect onder een skibril en dan hoef je helemaal niets te doen. Maar bij andere modellen ligt het moeilijker: je gewone bril komt onder druk te staan en kan zelfs uit model geraken. Ook kan het gebeuren dat de skibril niet meer goed aansluit tegen je gezicht en dan kan er wind en koude lucht binnendringen wat dan weer leidt tot condens en een wazig zicht.”
Ook hebben fabrikanten skibrillen ontworpen speciaal voor mensen die dagelijks een gewone bril dragen. “Zelf heb ik een skibril waar ik een klein brilletje kan in klikken maar dat brengt natuurlijk een extra uitgave met zich mee.”
Hoeveel euro’s moet je gemiddeld neertellen voor een goede skibril?
“Wij hebben in het verleden verschillende skibrillen getest en kwamen er al snel achter dat je toch minstens tachtig à negentig euro moet neertellen voordat je kan spreken over een degelijke skibril. Maar als je echt een kwalitatieve bril wil, moet je nog een stapje verder wil gaan en zit je al snel boven de honderd en zelfs boven de tweehonderd euro.”
Bron: She.be door Lien Lammens