10 dingen die je moet gegeten of gedronken hebben in San Francisco
Reizen betekent meestal ook lekker eten en drinken en nieuwe dingen proeven. Voor San Francisco in de Verenigde Staten geldt dat nog eens zo hard want uit een onderzoek van de toeristische dienst blijkt dat veertig procent van de bezoekers restaurants opgeven als motivatie om naar de stad te komen. Niet moeilijk, met meer dan 3.400 eetgelegenheden.
De Prickly Pear cocktail
In Fillmore Street in Pac Heights is The Snug je place to be voor een avondje uit of een aperitief. Alleen al voor de cocktails kom je speciaal naar hier. Zo is de Prickly Pear een ware smaaksensatie met zijn rokerige toets en een vleugje pittige habanero chillipeper.
Bovendien hebben ze er ook unieke biertjes én kan je er heerlijk fingerfood eten, passend bij je drankje.
Wijn, wijn en nog eens wijn
Californië staat bekend om zijn grootschalige en kwalitatieve wijnproductie. Wie een bezoekje brengt aan deze staat, mag dus niet vertrekken zonder minsten een keer van de beste Amerikaanse wijn te proeven. In het centrum van San Francisco bevinden zich een aantal wijnbars waar je je zintuigen kan verwennen en je kennis van wijn kan bijschaven.
Bijvoorbeeld bij Bluxome Street Winery, Wattle Creek Winery of de Wines Of California wijnbar, en dat is slecht een kleine greep uit het grote aanbod.
De iconische Joe’s Special
Dit gerecht bestaat al sinds 1932 en is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Een band kwam na een late show eten in het restaurant New Joe’s, maar de chef had niets meer om mee te koken buiten spinazie, ajuin, champignons, rundsvlees en eieren.
Hij smeet uiteindelijk alles samen en zo was zijn signature dish geboren. Het gerecht is enorm populair bij de locals en vandaag nog steeds te verkrijgen bij restaurant Original Joe’s.
Hangtown Fry
Nog een gerecht met een verhaal is Hangtown Fry dat ontstond in Placerville, toen bekend als Hangtown. Het is een omelet met oesters en spek en de legende gaat dat het ofwel een luxueze maaltijd voor een mijnwerker was, of het laatste avondmaal van een terdoodveroordeelde.
Voor die laatste was dat slim gezien, want de ingrediënten waren niet zo makkelijk te vinden en zo kreeg hij nog wat uitstel van executie.
Crab Louie
Ook over dit gerecht bestaat heel wat discussie, verschillende bronnen beweren dat het ontstaan is in Spokane, Seattle of Portland, maar ook San Francisco wordt vaak genoemd. Ongeacht waar het ontstaan is, mag het niet ontbreken op je menu tijdens een bezoek aan de stad.
Het is een salade met Dungeness krabbenvlees, dressing, hardgekookte eieren, tomaten, asperges en ijsbergsla. Ideaal dus voor een gezonde en snelle lunch tijdens het citytrippen. Je eet hem bij Scoma’s, Fog Harbor Fish House en Swan Oyster Depot.
De San Francisco burrito
Deze burrito ontstond in de jaren 60 van vorige eeuw in het Mission District, vandaar dat hij ook bekendstaat als de Mission-style burrito. Waar precies de allereerste geservered werd, daar is men het niet helemaal over eens, maar het is een klassieker geworden onder de inwoners en bezoekers van San Francisco. Wat is er zo bijzonder aan?
Naast de klassieke ingrediënten vlees, rijst en bonen, voegt men er ook groenten, zure room en heel wat kaas aan toe. Bovendien is het ding een stuk groter dan een normale burrito. Wie er eentje wil gaan proeven kan onder andere terecht in El Faro, La Cumbre of La Taqueria.
Cioppino
De Italiaanse invloeden zijn niet veraf in San Francisco en zo ook met het visstoofpotje ‘cioppino’. Aan het einde van negentiende eeuw creëerden de lokale vissers het gerecht met de overschot van hun vangst van die dag. Ze lieten zich inspireren door de ‘ciuppin’ of vissoep uit het Italiaanse Genua.
Afhankelijk van hun vangst, bevatte de schotel krab, vis, mosselen, garnalen, inktvis of Sint-Jacobsvruchten. Dat wordt gecombineerd met een sausje van wijn en tomaten en geserveerd met zuurdesembrood of stokbrood. Vandaag kan je het stoofpotje verkrijgen bij onder andere Alioto’s, Tadich Grill of Cioppino’s.
Authentiek Italiaans
Fior d’Italia is het oudste Italiaanse restaurant in de Verenigde Staten en vierde dit jaar zijn 131ste Sinds 1982 staat chef Gianni Audieri in de keuken van ‘de bloem van Italië’ en hij legde de lat hoog. Een feest voor je smaakpapillen.
De Pu Pu-schotel
In Oakland vind je de Kon-Tiki, een typische tikibar met een extravagant en exotisch decor en straffe cocktails in enorme glazen. Hier kom je een avond gezellig drinken en waan je je even in een tropisch land.
Maar anders dan andere tikibars kan je hier ook eten. Zo is de Pu Pu-schotel een echte aanrader en ook de burger met jam van ananas en ajuin is om duimen en vingers bij af te likken.
It’s It
Zoetebekken vonen in 1928 hun heilige graal in het bekende amusementspark Playland At The Beach van George Whitney. De eigenaar van het park kwam toen op het geniale idee om een schep vanille-ijs tussen twee koekjes te steken en er een laagje chocolade rond te doen.
De bezoekers noemden het ‘it’ en zo raakte het bekend. Het dessert is nog altijd enorm populair en wordt ondertussen ook gegeten met onder andere chocolade-, cappucino- en muntijs. Het pretpark bestaat ondertussen niet meer, in 1972 werd het volledig afgebroken nadat het amper nog bezoekers lokte.
Honger gekregen? Terecht! Deze overheerlijke gerechten en drankjes horen zeker thuis op jouw menu tijdens je trip naar San Francisco. Laat het vooral smaken!
Meer reisverhalen over San Francisco lees je hier
Bron: Emily Van Campenhout (www.contentwhale.be)
Foto’s: Shutterstock