De Kempen: een paradijs voor kleine avonturiers
Een klimfort, een wip, een glijbaan. Kan het niet wat spannender, mama? Natuurlijk, de toeristische dienst van de Antwerpse Kempen bundelde enkele bestemmingen die anders zijn dan een speeltuin. Deze selectie kreeg de titel Stoer stappen met kleine avonturiers mee.
Over obstakels klauteren
Het Totterpad in Meerhout loopt van het bezoekerscentrum Grote Netewoud tot in het natuurgebied De Vloyen. Haal je folder af in het centrum en trek op pad met Bernard de bever. De tocht is 1,6 kilometer lang en bestemd voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Op deze avontuurlijke zoektocht maken ze kennis met wonderlijke dieren en planten. Verder klauteren ze op en over obstakels en kruipen ze in een nestje.
Ogen open houden, is de boodschap op het pad, anders totter je eraf. Vandaar de naam, want totteren staat in het Vlaamse woordenboek als synoniem van tuimelen of een buiteling maken.
Totterpad, Watermolen 8, Meerhout, www.meerhout.be
Dat drie kanalen elkaar kruisen, is uitzonderlijk in Europa. Op het grondgebied van Dessel is dat nochtans het geval voor de kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen. Op dat kruispunt van waterwegen staat een opentrapgebouw van 37 meter hoog. Je kunt wel raden dat je daar een prachtig panorama aangeboden krijgt, maar je moet er wel 216 treden voor nemen.
Onderaan de zogenoemde Sas4-Toren ligt een speeltuin die ontworpen werd door bouwkundestudenten van de Thomas Morehogeschool. De boten en zandbakken verwijzen naar de kanalen en de zandontginning.
Een beetje verder kunnen kinderen tussen drie en tien zich uitleven op het Paggaderpad, een bewegingsroute met avontuurlijke bosopdrachten zoals over boomstammen klauteren, als een haas op het gras huppelen of dennenappels katapulteren. Geen plannetje of instructies nodig, alles wijst zichzelf uit. Breng wel een handdoek mee om na afloop de durfals af te drogen.
Sas-4-Toren, Nieuwedijk 727, Dessel, www.dessel.be
Kampioenen op klompen
Blotevoetenpaden zijn er inmiddels al veel. In Laakdal hebben ze een speciale variant: het Klompenbelevingspad. De route van 1 kilometer vertrekt aan het Klompenmakersmuseum, waar je alles leert over het bijzondere ambacht om houten stapschoenen te maken.
Met zulke klompen aan je voeten moet je een hindernissenparcours afleggen. Je voelt het verschil tussen door het zand of op kiezel stappen, maar het wordt nog spannender als je over een berg boomstammen of een wiebelende brug moet en je met je uitgehouwen sneakers van de ene naar de andere knotwilg springt.
Dikke sokken maken het comfortabeler tijdens meer dan twee uur klauterplezier voor kinderen en hun ouders. Tot eind oktober uit te proberen op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17 uur. In juli en augustus open van woensdag tot zondag. Tickets geven toegang tot het belevingspad en het museum. Ze kosten 3,5 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen. Wie nog geen drie is, mag gratis binnen.
Klompenmuseum, Hoeve Den Eik 3, Laakdal, www.klompenmuseum.be
Ook leuk in Laakdal is het Bosbelevingspad, een route van 2,5 kilometer die start aan de speeltuin Dennenoord. Tien borden in het bos vertellen het verhaal van de gevangen gehouden prinses Amalia.
Schildknaap Bonito probeert haar te bevrijden, maar daarbij heeft hij de hulp van de kinderen nodig. Hun klus bestaat erin onderweg allerlei opdrachtjes tot een goed einde te brengen.
Dennenoord, Smallestraat 4, Laakdal, www.laakdal.be, www.speeltuindennenoord.be
Parcours voor wie stoer is
Prachtige dreven en statige wandelpaden kenmerken het groendomein Hertberg in Herselt. Aan Herberg Mie Maan vertrekt een wandelroute van twaalf kilometer die je de mooiste plekjes van de streek toont. Tegenover de horecazaak ligt een spannend speelbos. Van 24 juni tot 13 september zijn bengels van acht tot tien jaar daar welkom bij de Reeënridder.
Ze kunnen zich tot helden van de natuur kronen via vragen en doe-opdrachten die verstopt zitten in de bomen. Echte waaghalzen van acht tot twaalf jaar trotseren het Stoerparcours. Dat kronkelt zo’n vier kilometer langs te beklimmen boomstammen en natuurspeeltuigen. Themadieren wijzen de ravottende rakkers de weg.
Herberg Mie Maan, Diestsebaan 28, Herselt, www.herselt.be
Met Hekselien door het toverbos
Kinderen die in de ban zijn van magische wezens kunnen in Retie een tocht in een overbos maken. De route door de vallei van de Witte Nete is 2,7 kilometer lang, zodat je zeker moet rekenen dat je ongeveer twee uur onderweg bent. Op dit traject vol avontuur, spelletjes en weetjes is Hekselien je gids. Zij is een figuurtje uit de boeken van de Retiese auteur en illustrator An Melis.
Ze toont de weg over bruggetjes en door hooilanden, helemaal tot aan het heksenspeelplekje, diep in het bos. Het Hekselienpad is gratis, maar wie er een boekje met opdrachtjes bij wil, betaalt 3 euro in het gemeentehuis of bij het vertrekpunt aan de Retiese Watermolen.
De Retiese Watermolen, Watermolen 5, Retie, www.retie.be
Deze stoere uitstappen voor kleine avonturiers vonden we in de onlangs verschenen Vakantiegids Kempen 2019. De publicatie bevat 140 pagina’s toeristische aanraders en inspiratie voor deugddoende uitjes, netjes ingedeeld per gemeente.
Bij deze gids zit een routeboekje met twaalf uitgestippelde fietslussen op het tweeduizend kilometer lange knooppuntennetwerk van de Kempen.
Je kunt een exemplaar afhalen op een van de infokantoren in de Kempen of bestellen via de website van de toeristische dienst van de Antwerpse Kempen.
Bron: She.be door André Grosemans
Foto’s: IF