De Sagrada Familia, een gebouw om over te blijven vertellen
Op de tweede dag van ons verblijf stond meteen de gekende Sagrada familia op de planning. Om het meest impressionante gebouw te gaan bezoeken dat er te zien is in de stad, vertrek je alvast met veel enthousiasme! Vanaf 11u15 mochten we binnen om ons bezoek te starten.
We kochten onze tickets 2 weken op voorhand en alles zat al aardig vol. Het is zeker aan te raden niet enkel de binnenkant van de Sagrada te bezoeken, maar ook een van de torens, om niet te zeggen dat het anders echt zonde zou zijn van de gemiste kans.
Met een standaardticket bezoek je één van beide torens. Een combinatie van beiden is bij mijn weten niet mogelijk in een ticketformule. Je kiest voor de nativity of de passion facade. Na wat research kozen we de nativity facade uit.
Het blijft natuurlijk een gok om dit op voorhand te kiezen, maar ik ben er wel tevreden mee. Aan nativity zijde kijk je uit op het groene park voor de Sagrada, en richting zee. Het is de toren aan de zijde van de ingang.
Nativity lijkt me de meest populaire kant, dus als je het graag rustig hebt, kies je dan weer beter voor de passion waar je bijna niet moest aanschuiven.. Alles heeft zijn voor- en nadelen.
Je gaat de toren met de lift naar boven en daalt te voet af. Je mag zolang boven blijven als je wilt, maar eens je aan de afdaling begint, vraagt men om niet meer terug te keren. Wat ook heel moeilijk kan in de smalle torens met wat mensen achter je.
e komt onderweg nog wat uitzichtbalkonnetje tegen en je kiest zelf de route langs waar je afdaalt. Er zijn verschillende reeksen trappen naar beneden.
Erg leuk in Barcelona is dat je bij elk Gaudi bezoek een audio guide krijgt. Zo krijg je toch veel informatie mee, maar kies je zelf hoeveel je ervan wil verwerken, op welk moment en op welk tempo. Zo ook in de Sagrada.
In tegenstelling tot wat velen denken, is de Sagrada familia geen kerk, maar een tempel. Wel in het katholieke thema, want Sagrada familia staat voor de heilige familie (Jezus, Maria, Jozef). Aan de ene centrale zijde van de Sagrada zie je een Jezus beeld.
Dat hangt net boven de ‘stille’ ruimte’. Wie het vierkant net onder Jezus wil betreden, moet zich in stilte op een van de stoeltjes zetten in een afgespannen vierkant.
Tegenover Jezus, helemaal aan de andere zijde van de Sagrada zie je het onderstaande werk:
Wat je op de foto ziet, staat symbool voor God. Hij kijkt over de hele tempel uit. Niets wordt aan toeval overgelaten in het gebouw. Er wordt nauwkeurig gewerkt met licht en kleur. Het gebouw heeft een zomer en winterzijde, wat je aan twee dingen kan merken.
Langs binnen zie je het verschil in lichtinval tussen rood-oranje (zomer) en blauw-groen (winter).
Langs de buitenzijde wordt dit aangevuld door zomerfruit op de torens aan de ene kant, winterfruit aan de andere kant.
Beneden in de Sagrada is een ruimte voorzien waar lokale mensen kunnen bidden. Het is tevens de plaats waar Gaudi begraven ligt. Je kan het uiteraard niet betreden, maar eens binnenkijken is wel mogelijk langs een dakraam vlak aan de vloer van de Sagrada.
De sagrada familia mag er dan wel uitzien alsof het gebouw nooit klaar geraakt, maar toch plant Barcelona het gebouw af te hebben tegen 2026, ter ere van 100 jaar Gaudi! Misschien gaat dit nog mooi hand in hand met de plannen om culturele hoofdstad van Europa te worden in datzelfde jaar. Ik ben alvast benieuwd!
De Sagrada is een kleurrijk spectrum, om uren naar te kijken! Dank om je mooie foto’s te delen! Prachtig. Groetjes, Nance
Prachtig Julie ! Zelf ben ik nog niet in Barcelona geweest, laat staan in de Sagrada Familia. Wil er wel een keertje heen en zeker na jouw verslag i.v.m. de kleuren. Begrijp wel niet zo goed wat je bedoelt met “geen kerk, wel tempel”. Kan je nog wat meer uitleg geven ?
Hey An, ik vond Barcelona echt prachtig! Ik ben 5 dagen in Barcelona geweest en ben van mening dat je op minder tijd niet alles kan zien. Ik maak snel nog meer verslagjes 🙂 De huisjes van Gaudi, de gotische wijk, de parken,… Het is de eerste stad waar ik zo hard het gevoel heb nog eens terug te willen keren! Over de tempel..goh in mijn ogen is het uiterlijk gezien ook een kerk/basiliek. Men spreekt in Barcelona echter vooral van ‘boetetempel van de heilige familie’, wat technisch wordt gezien als de correcte benaming.
De kleuren hé je stat daar echt sprakeloos van, kunst met de grote K
Denise
Inderdaad, wat een stad! Tof dat jij het ook zo wonderlijk vindt Denise!