New York, een stad om in te bijten
We trekken noordwaarts door de wijken Tribeca en Soho.
Het is vreemd hoe vertrouwd NY soms overkomt. De meeste straten en gebouwen komen ons vaag bekend voor uit een of andere feuilleton of film.
Tribeca en Soho zijn een mix van stijlvolle restaurants, opslagplaatsen die zijn verbouwd tot chique lofts en kunstgalerijen, boetieks, delicatessenzaken en hippe bars en cafés.
Soho is een van de fraaist bewaarde buurten met gietijzeren architectuur in de verenigde Staten.
De wijk Greenwich Village staat vooral voor dichters, schrijvers, schilders en protest, jazz-en bleusakkoorden. Dit is de intellectuele bodem van NY, de studenten en de universiteit.
We wandelen onder de triomfboog door, die werd opgericht ter ere van 100 jaar presidentschap, de boog is het begin van de fameuze 5th avenue.
We wandelen Washington square op, het is lente, de eerste warmte lokt de mensen naar de parken, het is rustig genieten op de bankjes midden in NY city.
Verplaatsen in NY doe je het snelst met de metro. Op een mum van tijd overbrug je grote afstanden en zit je zonder veel tijd te verliezen in een andere wijk.
Aan het Rockefeller center hebben we afspraak met een Nederlandstalige gids die ons een 5-tal uren meeneemt kriskras door centraal Manhattan, namelijk door East en west Midtown.
Het Rockefeller center is het beste voorbeeld van het grote architecturale en stedelijke concept van NY. Het was de oliemagnaat John Rockefeller Jr., toen de rijkste man ter wereld, die in dit project een kans zag om de buurt te ontwikkelen.
Er werden rond het plein maar liefst 13 flatgebouwen opgetrokken.
Vanop the top of the rock, het dak van de Rockefeller building, heb je een ongelooflijk mooi uitzicht op het empire state building.
Aan de andere kant van het platvorm krijg je een panoramisch zicht op het Central park.
We duiken naar beneden tussen de hoge muren van staal en beton en aan de overkant van de straat zien we de Sint Patricks kathedraal. Die zit geklemd tussen hoge moderne flatgebouwen en daardoor lijkt hij vreemd genoeg klein, nochtans reiken zijn torens tot meer dan 100 meter hoog.
In 1871 bouwde Vanderbilt, een spoorwegmagnaat, het eerste station, dit werd 100 jaar geleden vervangen door het huidige gebouw. Op het toppunt van zijn gebruik, na de 2e wereldoorlog overspoelden jaarlijks 65 miljoen passagiers het station, tegenwoordig vertrekken hier nog regionale treinen.
De gevel in beaux arts stijl is versierd met een uurwerk dat omringd is door Mercurius, Minerva en Hercules.
De Chrysler building is zonder twijfel de prachtigste toren van NY city, rank en klasse vol opgetrokken door de auto industrieel Walter Chrysler, het was toen 1930.
Wij bewonderen de twee leeuwen die de ingang bewaken van de NY Public Library. Deze bib is een der grootste ter wereld, er is een indrukwekkende boekencollectie voorhanden.
Uitrusten doen we in het kleine Bryant parkje, een koffie en ja hoor… een Belgische wafel doen ons even genieten en wegdromen van het thuisland.
Mijn favoriete plekjes : Tribeca en Soho. Ik kan er urenlang dwalen.