‘Joshua Tree National Park heeft 300 jaar nodig om te herstellen van shutdown’
De nationale parken meten de schade op na de shutdown, nu tijdelijk van de baan. De parkwachters van Joshua Tree National Park zeggen dat het honderden jaren kan duren voor het park zich volledig hersteld heeft.
Door de shutdown zaten honderden Amerikanen ambtenaren noodgedwongen thuis, waardoor de nationale parken geen dienst konden doen op parkwachters. Er was niemand om toegangsgeld te innen, waardoor de parken een toestroom van bezoekers zagen, en er was niemand om hun afval op te ruimen.
Joshua Tree National Park noteerde bovendien heel wat vandalenstreken: er werden bomen verwoest, paden vernield en graffiti aangebracht. Het park werd op 8 januari zelf even gesloten.
Maandag kon het park dan toch heropenen op volle kracht, maar daarmee is de shutdown nog lang niet vergeten. ‘Wat de voorbije 34 dagen gebeurd is in ons park, is onherstelbaar voor de volgende 200 tot 300 jaar’, zei oud-directeur Curt Sauer, verwijzend naar de fragiele ecosystemen die tijd vragen om te groeien.
Bovendien zijn noodzakelijke acties die gebeuren tijdens de wintermaanden nog niet voltooid, belangrijk om de bossen voor te bereiden op de hete zomermaanden en de schade van mogelijke bosbranden.
Sluiten
Lokale natuurverenigingen vinden het niet kunnen dat de parken niet automatisch werden gesloten tijdens de shutdown, zoals wel het geval was in 1998 en 2013. Omdat de bordjes ‘gesloten’ toen erg wogen op de publieke verontwaardiging, en de druk op het Congres om een begroting goed te keuren en de parken weer te openen, enorm was, wilde Trump de parken per se openhouden.
‘We hebben er genoeg van dat onze parken gegijzeld worden. De parken openen terwijl er onvoldoende personeel is, is niet goed voor het park, niet goed voor het publiek en niet goed voor de lokale gemeenschap’, aldus John Lauretig van Friends of Joshua Tree, dat tientallen vrijwilligers heeft ingezet om het immense park te helpen opruimen.
Hij hoopt dat mocht de shutdown na 15 februari opnieuw van kracht zijn, er deze keer wel maatregelen worden genomen. ‘Als de overheid geen geld vrijmaakt om voldoende personeel te voorzien, moeten ze de parken gewoon sluiten, om zowel de parken als de mensen te beschermen.’
Bron: DS, door edm | Bloomberg
Foto: EPA-EFE Joshua Tree National Park
Wat mij opvalt in dit trieste verhaal is dat de bezoeker zélf ook mee schuld draagt aan dit alles. Het is niet omdat de overheid zijn verantwoordelijkheid niet opneemt dat de burger dan maar de vandaal moet uithangen en zijn afval zomaar mag achterlaten.
We moeten dringend af van het idee dat het aan de overheid is om voor alles een oplossing te zoeken. Jawel … hun verantwoordelijkheid is groot maar dat neemt niet weg dat we zelf ook de hand in eigen boezem mogen steken. Ik vind het fijn, Ingrid dat je dit verhaal hebt geplaatst, we kunnen niet voldoende tot bezinning komen.