De mens achter de cacao.
70% van de cacao wereldwijd is afkomstig uit West-Afrika, waarvan het grootste deel uit Ivoorkust.
Maar de cacaosector is een erg oneerlijke industrie. Onder andere Fairtrade en bedrijven zoals Galler proberen hier samen verandering in te brengen. Reporters Robin & Hannah trokken samen met hen richting Man in Ivoorkust om er de wereld van de cacao te ontdekken.
Fairtrade cacao voor Galler-chocolade
Chocolade is een luxeproduct, maar dit uit zich niet in de vergoeding die de boeren voor de grondstof ervan ontvangen. Meer nog, het contrast tussen de cacaoboeren en de consumenten kan niet groter zijn. Chocoladefabriek Galler engageert zich om hun chocolade met het Fairtrade-label voor te schotelen. Dit betekent dat ze hun cacaobonen aan een hogere maar eerlijke prijs aankopen bij een gecertificeerde coöperatie. Galler koos hiervoor voor een partnerschap met coöperatie Yeyasso in Ivoorkust. Deze samenwerking is gebaseerd op ‘fair trade’ en houdt in dat, als de chocoladefabriek een bepaalde hoeveelheid Fairtrade cacaobonen koopt bij Barry Callebaut, die hun cacao omzet in vloeibare chocolade, Barry Callebaut diezelfde hoeveelheid bonen moet kopen bij Yeyasso aan de Fairtrade prijs. Hierdoor zijn de producenten steeds verzekerd van een minimumprijs én krijgen ze ontwikkelingspremies die ze kunnen investeren in hun gemeenschap.
“People, Planet & Cocoa”
Daarnaast zet Yeyasso hoog in op verschillende activiteiten, zoals de strijd tegen kinderarbeid en ontbossing en het aanleggen van agroforestry. Bedrijven die een minimumprijs betalen is één ding, maar de lokale boeren gaan ook zelf op zoek naar alternatieven om inkomsten te genereren. Het cacao-seizoen duurt geen volledig jaar. Daarom zijn er initiatieven, zoals agroforestry, om andere planten te kweken dan cacao en aan houtproductie te doen. “Zorg ervoor dat de boer toegang heeft tot een leefbaar inkomen en dan zal er ook minder schade zijn aan de natuur voor de productie van cacao”, zegt Koen Van Troos van Fairtrade Belgium.
Vrouwenemancipatie voorop
Naast het sociale aspect, zoals een correcte verloning, én de ontbossing, heerst er nog een derde probleem dat naar voor komt. Hiervoor trokken we nog een beetje verder de wildernis in, waar we werden opgewacht door een heel enthousiaste groep vrouwen. Hier ontmoetten we Ericka Dion Wague, deelneemster aan ‘Woman School of leadership’. De Woman School of leadership werd in het leven geroepen om vrouwen uit verschillende verenigingen te sterken in hun kennis met betrekking tot vrouwenrechten, leiderschap en inkomstenbeheer. “Autonomie van de vrouwen betekent dat ook wij ons steentje kunnen bijdragen bij het genereren van inkomsten, bijvoorbeeld door de verkoop van maïs, maniok of rijst”, aldus Ericka.
Sinds 2020 is alle cacao van Yeyasso en Galler Fairtrade-gecertificeerd. Maar daar stopt het niet. Ze hebben elkaar nodig, dus de toekomst kan alleen bestaan in een langdurige samenwerking tussen de chocolatier en de cacaoboeren.
1 reactie