Schrijf de perfecte blogpost met deze vijf gouden regels
Je hebt net de reis van je leven gemaakt, een heleboel prachtige herinneringen en geweldige foto’s. Het was een onvergetelijk avontuur en nu? Je verhaal neerschrijven is altijd een goed idee en je kan je blogpost delen met andere geïnteresseerde reizigers. Op reistips bijvoorbeeld. First things first, een blogartikel schrijven, hoe pak je het aan?
Het is niet makkelijk alle herinneringen neer te pennen, hoe begin je eraan? Schrijf je je verhaal best chronologisch? In een soort van dagboekvorm? Of geef je gewoon enkele tips mee over wat mensen zeker niet mogen missen als ze bestemming x bezoeken?
Er is geen juiste of foute manier om een blogpost uit te schrijven. Het zijn allemaal goede mogelijkheden, doe gewoon wat voor jou het beste voelt. We zetten even vijf gouden regels op een rijtje, volg ze en je schrijft een geweldig blogpost in no time! Ready? Let’s write!
Het ligt op het puntje van mijn tong
We kennen allemaal volgende situatie wel. Je zit achter je computer, gemotiveerd om eindelijk je blogpost te schrijven, maar je zit vast. Writer’s block. Bezocht je dat geweldige museum nu op de eerste dag of de derde dag? At je die heerlijke pizza op maandag in stad x of op woensdag in stad y? En hoe noemde dat restaurantje alweer? Ja, het ligt op het puntje van mijn tong…
Gelukkig is er een simpele truc waarmee je bovenstaande situaties niet meer voor hebt. Hou een soort van reisdagboek bij. Schrijf elke avond kort uit wat je die dag hebt gedaan. Je kan het neerpennen in een schriftje of je kan het in een notitie zetten in je smartphone. Easy peasy, toch?
Bezint eer ge begint
Denk eerst na over wat je exact wilt vertellen. Schrijf voor jezelf een structuur uit, zo vergemakkelijk je niet alleen het effectieve schrijfproces, maar je bepaalt al meteen welke informatie relevant is voor je lezers. Vergeet niet dat sommige anekdotes misschien leuk zijn voor de insiders die op de reis aanwezig waren, maar minder relevant zijn voor de lezers van je blogpost.
Je hebt nu een duidelijke schets van de opbouw van je verhaal, nu is het tijd om het verhaal effectief uit te schrijven. Een kleine schrijftip voor een duidelijk verhaal: werk met tussentitels of quotes om je verhaal te breken. Hoe meer witruimte hoe beter, zo las je adempauzes in voor je lezer.
Daarnaast is het ook belangrijk zoveel mogelijk details mee te geven voor geïnteresseerden die jouw reisbestemming ook een bezoekje willen brengen. Denk maar aan een exacte tijdsaanduiding, de straatnaam waar je een prachtige boutique bezocht of de naam van het restaurant waar je die heerlijke maaltijd hebt gegeten. Hoe langer je tekst, hoe beter!
Een beeld zegt vaak meer dan 1.000 woorden
Een verhaal is niet compleet zonder beelden. Je kan de prachtige boeddhistische tempel die je bezocht in land x wel perfect met woorden omschrijven, maar het is toch nog iets anders om hem op foto te zien.
Probeer ook gerust eens nieuwe dingen uit met je camera of smartphone. Er bestaan zoveel verschillende features waarmee je je foto’s net dat extraatje kan geven. Maak eens een panorama foto of test eens een ander perspectief uit. Laat je zeker eens inspireren door onze blogpost over hoe je de beste foto’s neemt met je smartphone.
Daarnaast werken filmpjes ook altijd erg goed. Je kan net zoals bij foto’s, experimenteren met verschillende features zoals versneld filmen, tijdsverloop,… Er zijn er te veel om op te noemen.
Check, check & dubbelcheck
Je schrijft een eerste versie van je tekst, je schaaft hem wat bij en leest hem dan later nog eens na. Er verstrijken al snel enkele uren wanneer je een blogpost schrijft. Na een tijdje zie je vaak je eigen fouten niet meer en dat is niet meer dan normaal.
Een gouden tip: laat het rusten. Leg je tekst even opzij en doe even iets anders. Zodra je hoofd leeg is, zet je je terug achter je computer en check je hem nog een laatste keer. Het helpt vaak ook als je je tekst even luidop leest, zo merk je meteen waar je een woord vergeten bent of welke zinnen een beetje stroef klinken.
Je kan je tekst ook altijd even laten nalezen door een vriend of vriendin. Vaak halen zij er nog stomme foutjes of typefouten uit die je alsnog over het hoofd zag. Heb je je tekst dertig keer nagelezen en ben je tevreden van je blogpost? Dan is het tijd om hem te publiceren!
Sharing is caring
Je hebt een geweldige blogpost geschreven, applausje voor jezelf, nu is het tijd voor een kleine beloning. Hoe meer mensen je artikel lezen en hoe meer positieve reacties, hoe meer vreugd, toch? Je hebt hard gewerkt aan je little piece of art, nu is het tijd om ervoor te zorgen dat het viraal gaat.
Publiceer je verhaal op je eigen blog of op een leuke reisblog, denk zo maar aan het geweldige Reistips.be bijvoorbeeld ;). Maar daar stopt het niet, deel je verhaal via al je sociale kanalen. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Pinterest, you name it… En spoor al je vrienden aan je blogpost zoveel mogelijk te delen op hun eigen kanalen. Tijd om wat gunsten te collecteren.
Voilà, dit zijn onze vijf legendarische wijsheden voor het schrijven van de perfecte blogpost. Hopelijk zijn jullie er iets mee! Heb je zelf nog tips en tricks, laat ons het dan zeker weten via een reactie of stuur ons een berichtje via onze contactpagina.
Misschien nog de moeilijksten van allemaal : zorg voor een inleiding, een einde en een catchy titel.