Egypte, het land van zon, zee, strand en… piramides!
Het was voor ons allemaal wel heel vroeg opstaan om vanuit Brugge op tijd in Zaventem te komen. Om 6 uur ’s morgens was het nog vrij rustig in de vertrekhal van de luchthaven maar de motoren van het vliegtuig richting Hurghada werden al uitvoerig getest.
Na ongeveer 4 uur en 30 minuten vliegen, hadden we zonder tussenstop en met wind in de rug Hurghada Airport bereikt… Vanaf nu was het alleen maar genieten… Voor zon, zee, strand en cultuur moet je wel in Egypte zijn. Een taxi stond ons op te wachten en bracht ons richting El Gouna, zo’n 20 km van Hurghada.
El Gouna geeft je het perfecte vakantiegevoel met een helderblauwe lagune als rode draad. Het is een vakantieresort uit het niets opgetrokken als een echt vakantieparadijs. Ideaal voor een rustige familievakantie en een goede uitvalsbasis om landinwaarts te trekken richting Luxor of Caïro.
In El Gouna valt heel wat te beleven. Je kunt er fietsen, wandelen, kiten, golfen,… teveel om allemaal op te noemen. Een echte aanrader is om El Gouna per boot te verkennen. Een boottocht duurt ongeveer 1,5 uur en is fantastisch bij zonsondergang…
Je komt voorbij de moderne jachthaven waar heel wat exclusieve boten aangemeerd zijn, een 18 holes golfterrein waarvan enkele holes zelfs in het water liggen, prachtige hotels en villa’s,… Heel indrukwekkend om dit vanop een afstand op het water te bekijken.
Een ander typisch vervoermiddel in El Gouna is de TUK TUK. Het is geen motor, het is geen auto maar een driewieler met motor en een cabine waarin 2 a 3 toeristen kunnen. Het beste en goedkoopste vervoersmiddel om ergens te komen en leuk om het eiland over de weg te verkennen.
Vanuit El Gouna vertrekken dagelijks boten richting Rode Zee om te gaan snorkelen, duiken en tussen de dolfijnen te zwemmen… Na 3 dagen El Gouna is het tijd om de hoofdstad van Egypte te verkennen. Caïro here we come!
Na een vlucht van ongeveer 1 uur met Egyptair landen we op de luchthaven van Caïro. Een grote moderne luchthaven maar het is er rustig… Te rustig naar onze mening… Veel toeristen zie je er niet, wat heel jammer voor de lokale bevolking is, die hoofdzakelijk van het toerisme moeten leven.
Onze Nederlandstalige gids en chauffeur staan ons al op te wachten. Veel tijd om even uit te blazen is er niet, want een bezoek aan het Egyptisch museum in de buurt van het Tahrirplein staat eerst op het programma.
Na een grondige security check komen we in een grote hal terecht, vol met imposante stukken uit de Egyptische beschaving. Gids Hamada vertelt: “Als je bij elk voorwerp 1 minuut blijft stilstaan, dan heb je 80 dagen nodig om alles te zien!” Een leuk wist-je-datje maar dit gaan we dus echt niet doen.
De kinderen willen onmiddellijk naar het masker van Toetanchamon kijken. En we hadden geluk ! Om het toerisme te promoten, mochten er foto’s in het museum genomen worden en daar hebben we toch wel gretig gebruik van gemaakt… Wat ook een enorme indruk op ons heeft nagelaten, is de mummiekamer van dieren en natuurlijk de gemummificeerde koningen. Daar word je toch even stil van…
Tijd nu om de andere kant van Caïro te bezoeken… De piramiden. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Druk, druk, druk… Caïro telt ongeveer 23 miljoen inwoners waarvan er dagelijks 3 miljoen binnen de stad moeten en ook weer buiten de stad… Jawadde, op een drievaksweg rijden ze met 6 of 7 naast elkaar, toeteren volop, verkopen ze zakdoekjes, brood,… Daar is Brussel niks tegen.
Na een veilige rit kwamen we bij Gizeh aan. De piramiden daar behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. Ze zijn tevens de bekendste van de Egyptische piramiden. Ze bevinden zich op ongeveer 8 kilometer van de stad Gizeh. Het piramidecomplex bestaat uit de Piramide van Cheops (de “Grote Piramide” 146 m), de wat kleinere Piramide van Chefren (135 m) en de Piramide van Mykerinos (66m).
Daarnaast staan een aantal kleinere piramiden die bekend staan als “koningin”- piramiden. De Piramide van Cheops is het enige van de zeven klassieke wereldwonderen dat tot op de dag van vandaag bewaard gebleven is. In 1979 werden de piramiden van Gizeh tot werelderfgoed verklaard.
Aan de oostzijde van het complex bevindt zich ook de Sfinx van Gizeh. De Sfinx is het grootste beeld van de wereld. Volgens een verhaal uit een papyrusrol was het eerst een leeuwenkop maar farao Chefren heeft daarna zijn eigen hoofd er in laten hakken.
De Sfinx ligt naast de dodentempel van Chefren. Na de val van het Romeinse Rijk werd de Sfinx en de piramiden aan hun lot overgelaten. Het beeld is 36 m lang , 6 m breed en 10 m hoog en bestaat uit 3 lagen kalksteen. Dit beeld wordt ook wel de bewaker van Gizeh genoemd. Veel mensen zeggen dat er alleen een neus van afgevallen is maar er zat ooit ook een valse baard aan (ligt nu in het British Museum). In het beeld zijn ook holle kamers. Het waren waarschijnlijk geheime bijkamers.
Aan de piramides konden we van een prachtige zonsondergang genieten en werd het tijd om ons hotel op te zoeken, Mövenpick Piramids. Een 5 sterrenhotel met uitzicht op de piramiden en het nieuw Egyptisch museum in aanbouw.
De volgende dag stond de Knikpiramide van Snofroe in Dahshur op het programma. Het was de eerste “echte” piramide van Egypte maar blijkbaar was de bouw niet vlekkeloos verlopen. De piramide neemt plots een kleinere hoek. De reden hiervoor was dat de piramide tijdens de bouw instabiel geworden was. Snofroe had naast deze piramide nog twee andere: de Rode Piramide en de Trappenpiramide.
’s Avonds brachten we een bezoek aan Wekalet El-Ghouri voor een Soefi dans/muziekvoorstelling. Tanoura dansers in vol ornaat, prachtige kleuren en dit allemaal in het oudste gedeelte van de stad.
De laatste dag stond de Mohammed Ali Moskee op het programma. Het is de bekendste moskee van de Egyptische hoofdstad Caïro. De moskee is gebouwd in opdracht van Mohammed Ali Pasha tussen 1830 en 1848.
De moskee is in stijl van de Ottomaanse architectuur gebouwd op de top van de Citadel in het oostelijke en Islamitische gedeelte van Caïro. Het is de grootste moskee gebouwd in de eerste helft van de 19 de eeuw. De moskee was gebouwd ter herinnering van Tusun Pasha, de oudste zoon van Mohammed Ali die in 1816 was overleden.
Om af te sluiten, brachten we een bezoek aan de Khan el-Khalili Bazaar. Eén van de grootste openluchtbazaars in Egypte, die al sinds 1382 bestaat. In een doolhof van drukke straten zie je mensen aan het werk, verkopers bij hun kraampjes, toeristen en lokale bevolking en ruik je allerlei kruiden en parfums… Alles is er bijna te koop. Van handgemaakte muziekinstrumenten tot juwelen, glaswerk, kleurige stoffen, verse kruiden, waterpijpen,… Teveel om allemaal op te noemen.
Na 3 drukke dagen in Caïro is het tijd om de rust en de schoonheid van de Rode zee terug op te zoeken. Na twee uur en een half rijden van Hurghada naar Marsa Alam komen we in Hotel The Three Corners Fayrouz aan nabij het haventje van Port Ghalib. The Thee Corners Hotels hebben een Belgisch managment en zijn zeer geliefd bij Belgen, Nederlanders en Duitsers.
Marsa Alam is de nieuwste aantrekking voor zonliefhebbers aan de Rode Zee. Daar kom je echt tot rust. Een wandeling op het strand, een quadtocht in de woestijn, kameelrijden naar een Bedoeïnendorp of gewoon relaxen en genieten… Er is voor elk wat wils.
Maar het hoogtepunt van deze regio is toch wel de Rode Zee. Het is één van de grootste open aquariums met prachtige kleurrijke vissen en koralen. Echt iets om te koesteren! Snorkelen en duiken is hier echt fantastisch. Heel wat plaatsen staan garant voor magische momenten, prachtige foto’s en uren waterplezier.
Wie er in de buurt is moet zeker een bezoek aan de baai van Marsa Mubarak brengen, zo’n 10 minuten wandelen van het The Three Corners Fayrouz. Daar kun je ‘s morgens en ’s avonds een privé ontmoeting met zeeschildpadden regelen en met wat geluk ook de zeekoe. In één woord SUPER !
Aan elk mooi liedje komt natuurlijk ook een einde. Klaar om de valiezen weer in te pakken maar met een grote zak vol mooie herinneringen, leuke foto’s, nieuwe vrienden en een supergoeie band met de lokale bevolking. Het afscheid doet een beetje pijn. “You come back with your family?” Yes, we come back and tell our story to the people in Belgium.
Egypte, een tijd om nooit te vergeten! Meer info over Egypte, leuke uitstappen, foto’s en videos kan je vinden op onze Facebookpagina.
Tekst en foto’s: Koen & Isabelle Hallaert-Plasman – Lune & Ieben
Jammer dat er een einde is gekomen aan dit mooie avontuur. Heel mooie foto’s en een artikel boordevol informatieve en nuttige tips. Dankjewel. Ik heb enkele plaatsen voor mezelf genoteerd om later een keertje te bezoeken. Mag je de verschillende piramides dan ook echt binnen bezoeken? Dankjewel voor de tip @vriendenvanderodezee
Meer info over Egypte, leuke uitstappen, foto’s en videos op http://www.facebook.com/vriendenvanderodezee
Hi Koen,
Bedankt voor de info! Ik heb de link ook toegevoegd aan jouw reisverhaal.
Groetjes,
Iris
Ik ga vooral eens een kijkje nemen naar de filmpjes. Dit is altijd leuk om een keertje om terug te blikken. Mooi beelden!