Genieten van Parijs
Met de bus op reis? Tot voor enkele maanden zou dat nooit in ons opgekomen zijn. Naar Parijs? Je gaat het lot toch niet tarten? Toch trokken wij begin september 2016 voor drie dagen naar Parijs.
Het was toen nog twee maanden vóór de dramatische gebeurtenissen in de Franse hoofdstad en wij hadden vooroordelen tegen reizen per bus. Maar een gratis waardebon van Reizen Lauwers deed onze mening herzien.
Vrijdagmorgen 04:45 uur, op dit voor ons ontiegelijk vroeg uur stappen wij in de bus richting Groot-Bijgaarden. Dat is de centrale vertrekplaats van Reizen Lauwers. Al gauw ontdekken wij ‘onze bus’ en reisgezelschap. Busreizen associeerden wij met reizen voor bejaarden (al zijn wij ook niet meer van de jongsten) en mensen die geen auto- of vliegreis georganiseerd krijgen.
De comfortabele dubbeldekker, de sympathieke reisgenoten en vooral onze reisleider ‘Tony, de wandelende Wikipedia over Parijs’ maken van ons fans van busreizen, zeker voor citytrips.
Na een ontspannende rit van drie uur stoppen wij voor de tot 2009 hoogste wolkenkrabber van Parijs. Mooi kan je het 210 meter hoge bouwsel echt niet noemen. ‘La plus belle vue pour aimer Paris’ staat er nochtans op het toegangskaartje. Zesenvijftig verdiepingen hoger snappen wij waarom. Van op het hoogste en grootste terras van Parijs ligt de stad aan je voeten, 360° in het rond.
Meteen een meer dan geslaagde opener van onze driedaagse. Na een lesje geschiedenis Parijs in de bus, stappen we af in de Quartier Latin bij St-Etienne-du-Mont, een opmerkelijke kerk waar de kist staat van Ste.Geneviève, de beschermheilige van Parijs.
Na een korte wandeling tijdens dewelke wij de oudste gebouwen van de Sorbonne passeren, komen we aan bij het Panthéon, een neoclassicistisch bouwwerk voltooid in 1790 in opdracht van Lodewijk XV die een kerk wilde bouwen ter ere van Ste.Geneviève. Tijdens de Franse revolutie werd de kerk een mausoleum met tomben van Franse beroemdheden.
De Jardin du Luxembourg is een echt rustpunt hartje Parijs. In deze negentiende eeuwse tuinen met vele mooie beelden is het aangenaam wandelen. Aan de centrale vijver waar de Parisiennes komen zonnen, staat het majestueuze Palais du Luxembourg, nu de zetel van de Franse senaat. Onze eerste dag in de Lichtstad sluiten we af met een wandeling in de modernistische kantorenwijk La Défense: spectaculair maar wel een beetje kil.
Na een verkwikkende nachtrust en ontbijt, trekken we richting centrum Parijs: l’Ile de la Cité met de indrukwekkende Notre Dame. Dit keer geen gehannes met metroplannen. De bus brengt je tot bij je bestemming. Ondertussen passeren de Parijse boulevards met de statige herenhuizen en standbeelden de revue: sightseeing vanuit je zetel.
Een derde vooroordeel sneuvelt ook meteen: wij moeten de groep met op kop de reisleider met paraplu-in-de-lucht niet achterna hollen. Wel wordt duidelijk afgesproken wanneer en waar we terug bij de bus moeten zijn.
Niet alleen van buiten maar ook het interieur van de kathedraal Notre-Dame is grandioos. Prachtige gebrandschilderde roosvensters, beeldhouwwerk, houtsnijwerk en de indrukwekkende afmetingen van de kathedraal maken van de Notre Dame een gotisch meesterwerk.
Op het plein voor de kathedraal aan het standbeeld van Karel de Grote merken we voor het eerst gewapende militairen, een voorteken voor de dramatische gebeurtenissen in Parijs twee maanden later.
Het Ile de la Cité, een eiland in de Seine, staat tjokvol statige gebouwen met het Palais de Justice, voormalig koninklijk paleis, de Conciergerie en La Sainte Chapelle als blikvangers.
’s Namiddags ontdekken we Parijs vanaf de Seine. De meest bekende gebouwen van Parijs liggen langs de oevers van de rivier. Wij vertrekken aan de Eifeltoren met een ‘bateau-mouche’ voor een cruise op de Seine. Alle gekende gebouwen glijden traag voorbij: de Dôme des Invalides, de Assemblée Nationale, het musée D’Orsay, de Notre Dame. Keren doen we aan l’Ile St.Louis.
Aan bakboord zien we l’Hôtel de Ville, het Centre Pompidou, Palais Royal, het Louvre, het Grand en Petit Palais. Intussen varen we onder de meest bekende bruggen van Parijs, van de Pont Alexandre III , de meest versierde brug, langs de Passerelle des Arts, waarvan de slotjes van de sleutels die in de Seine werden gegooid als teken van liefde, nu verwijderd zijn, naar de Pont Neuf, de oudste brug van Parijs.
Later in de namiddag bezoeken we nog l’Opera Garnier en gaan we shoppen in de Galeries Lafayette, met zijn indrukwekkende koepel van glas in lood.
Onze derde en laatste dag beginnen we op de Place des Vogues, één van de mooiste pleinen van Parijs dat na 400 jaar nog steeds intact is. In de namiddag verkennen we de omgeving van het Louvre. De tijd ontbreekt om het museum van binnen te bekijken. Die eerste zondag van september (de eerste zondag van de maand is een bezoek aan het Louvre gratis) stond er al om 10 uur een file van 200 meter aan de ingang.
Maar ook de buitenkant is indrukwekkend: het imposante binnenplein, de nieuwe hoofdingang de Piramide en de Arc de Triomphe du Carrousel, de beelden in de tuinen. Onze citytrip sluiten we af met een bezoek aan de Sacré Coeur en de toeristische Place du Terte.
‘Genieten van Parijs’ was de titel van deze citytrip in de brochure van Reizen Lauwers. En genieten, dat hebben we gedaan.
Dankjewel voor het mooie reisverslag. Was dit jullie eerste ervaring met Reizen Lauwers? Deze is zo te horen heel erg goed verlopen. Knap artikel met heel wat mooie foto’s. +1 !
Onze eerste ervaring inderdaad met Reizen Lauwers en dat viel buitengewoon mee. Met de bus reizen en dat nog eens georganiseerd, dat zou in eerste instantie niet bij ons zijn opgekomen. Maar dank zij Reistips (nog in de vorige formule) en ons reisverhaal dat gepubliceerd werd, konden wij meteen ook eens georganiseerd op citytrip.
Ideaal. Leuk om te weten. Dit kan zeker eens interessant zijn om later ook een keertje te doen. Ik ben eens benieuwd. Dankjewel voor de tips en uitleg Guy!