Eén van de mooiste Franse kloven: Gorges du Tarn
De meest spectaculaire kloof die ik ooit (meermaals) zag, was de Grand Canyon in Arizona. Geen twijfel. Ook dichtbij, in Europa, zijn fenomenale kloven terug te vinden waaronder Samaria (Kreta), Vikos (Griekenland), Tara (Montenegro), Soca Vallei (Slovenië), Verdon en Ardeche (Frankrijk).
Vorig jaar bezocht ik de minder bekende regio Vercors en Chartreuse in Frankrijk. Dit jaar viel mijn oog op Gorges du Tarn. Niet gekend bij het grote publiek, maar als ik het viaduct van Millau vermeld, kan de streek beter gelokaliseerd worden.
We ontdekken dit gebied op diverse manieren: ondergronds, per kayak, bovenop de causse en bezoeken een middeleeuws dorp.
ONDERGRONDS
De Gorges du Tarn is een prachtige streek in de omgeving van het Nationaal Park de Cevennen in Frankrijk. Wanneer het warm is, is een bezoek aan een grot een aangename verkoeling. Dit gebied bestaat uit verschillende Causses (= groep van kalkplateaus, gelegen op een hoogte van 700-1200 meter, in het Centraal Massief. In 2011 gecatalogeerd tot UNESCO werelderfgoedlijst als mediterraan agropastoraal cultuurlandschap) en de Aven Armand is gelegen op de Causse Méjean.
L’Aven Armand is een druipsteengrot en ontdekt in 1897 door Louis Armand, een sleutelmaker uit Le Rozier. Hij vertelt zijn ontdekking aan Alfred Martel en ze besluiten gezamenlijk af te dalen in het donkere gat. Hoe meer ze afdaalden, hoe groter de ruimte werd. Op een diepte van 40 meter landden ze op een stapel rotsblokken die in de loop der jaren naar beneden was gevallen.
Na drie dagen verkennen is de grot in grote lijnen bekend. Er worden niet veel zijgangen gevonden, het blijft bij een enorm grote ruimte. Deze zaal blijkt echter al gauw uniek te zijn. Niet alleen vanwege het feit dat zij 110 meter lang, 60 meter breed en 45 meter hoog is (waarin de Notre Dame van Parijs net in past), maar vooral vanwege het grote aantal stalagmieten. Er blijken maar liefst 400(!) stalagmieten aanwezig in de onderaardse zaal.
Later richtten de families Pin en Eiffel samen een stichting op om de grot te exploiteren. Vandaag worden moderne technieken gehanteerd om de bezoekers optimaal kennis te laten maken met de ondergrondse pracht: videoprojectie, licht- en klankspel, klassieke muziek-optredens.
De grot ligt tussen Millau en Meyrueis. Hij is bereikbaar via de D907 en D996. Via een treintje, trappen en hellingen is de grot te bezoeken.
DE KLOOF AL VAREND ONTDEKKEN
Per Kayak. Kano. SUP. Genoeg aanbieders om uit te kiezen. Wij opteren voor Canoe2000 in La Malène omdat deze het dichtste bij onze camping La Blaquière bevindt. Canoe2000 biedt de interessante dag kayakvaart aan van 17 km, te beginnen in het prachtige Saint-Chély-du-Tarn waar je om 10u wordt afgezet zodat er voldoende tijd is om onderweg uit te stappen om een hameaux te bezoeken of te zwemmen.
De eindstreep is aan de Cirque des Baumes. Het is gewoonweg prachtig. Geniet van de foto’s. Ze spreken voor zich…
De Gorges du Tarn herbergt tal van ‘hameaux’ of gehuchten, voornamelijk langsheen de linkeroever van de rivier Tarn tegen de kliffen van Causse Méjean.
De gehuchten zijn opmerkelijk vanwege hun architectuur en de staat van instandhouding. Meestal zijn ze enkel bereikbaar te voet, of via een kabelbaan over de rivier.
Tussen Sainte Enimie en Prades ontdek je een waar holbewonersdorp met zijn kapel, geplaveide straatjes en overblijfselen van een kasteel, vernietigd in de zestiende eeuw. Het dorp is bereikbaar met de auto dankzij een dompelbare brug.
Deze plaats dankt zijn roem aan een merkwaardige legende: in de tijd van de kruistochten bleef Raymond de Castelbouc alleen in zijn Castel en, door tedere aandacht voor de slanke dames van het dorp, belandde hij uiteindelijk in de ziel.
Omdat we ’s nachts nog steeds op een rotspiek de ruïnes van het feodale kasteel kunnen zien die de huizen domineren die tegen de rots leunen. Hij zweeft als het ware over het kasteel als een viriel gevleugelde geit.
Door het dorp loopt het wandelpad Sentier des Gorges du Tarn. In de nabijheid is er ook een camping.
BOVENOP DE CAUSSES
De natuurlijke bogen van Arcs de St Pierre
Op zoek naar een korte wandeling op de Causse Méjean? Dit verslag brengt je naar 3 natuurlijke bogen, de kip van Houdan, residentiële overblijfselen, prehistorische Gallische nederzetting en de menselijke Grot der Doden, waar Dr. Prunières in 1870 tal van botten en 60 skeletten vond.
Toegang is gratis en te voet via een gemarkeerd pad (via de GR6) op het kruispunt van de weg van naar Saint Pierre des Tripiers, bij het gehucht Viale. De volledige wandeling duurt ongeveer 1.30 uur. Het vertrek doorkruist het coniferenbos dat dit deel van Causse Mejean bedekt. Het pad slingert zonder veel moeite tussen rotsen en sparren.
Na een kleine pas, bereik je de open plek van de harsmakers waar de eerste natuurlijke boog bevindt. Deze 3 stenen bogen zijn verbreed zonder rivier, of misschien zijn ze de overblijfselen van de eb en vloed van de oceaan die de kalkstenen plateaus bedekt zijn er een paar miljoen jaar?
In perspectief onthult de eerste boog de tweede van een open plek gedomineerd door een centrale pijler. Pas na het oversteken van de eerste boog, wordt de derde rechts onthuld.
Ze werden pas in 1929 ontdekt door de abt Solanet, pastoor van Saint Pierre des Tripiers.
Deze plaats is vergeten tot het begin van de 20e eeuw en draagt de sporen van een van de oudste menselijke bezigheden in de regio.
De natuurlijke chaos van Montpellier-le-Vieux
De Chaos van Montpellier-le-Vieux ligt ver weg van Montpellier, en dat is maar goed ook. Deze Montpellier is een rotsformatie in de Causse Noir gelegen vlak bij de Gorges de la Dourbie ten noordoosten van Millau bij de plaats La Roque-Sainte-Marguerite in het departement Aveyron in Frankrijk. Bereikbaar vanaf Millau via de D110 voorbij het dorp Maubert. Ook bereikbaar vanaf Le Rozier en Peyreleau. Le Chaos is circa 120 ha.
Via verschillende wandelroutes passeer je opmerkelijke formaties die een toepasselijk naam toegekend kregen. Zo is er een natuurlijke boog van 12 meter: poort van Mycène, een krokodil, de sfinx, de beer, … En jawel, je herkent ze zeker.
Bezoek de chaos bij minder warm weer, of start met het boven gelegen gedeelte in de voormiddag, zodat je op de middag de meer bosrijke paden kunt bewandelen. Wij combineerden verschillende wandelroutes om zoveel mogelijk te zien en spendeerden ongeveer 3 uur. Ook ideaal voor een via ferrata!
REIS NAAR DE MIDDELEEUWEN
Niet ver boven Millau ligt het middeleeuws dorp en kasteel Sévérac-le-Chateau. De plek lag langs tal van handelsroutes, dus reden genoeg om een kasteel op te richten. Gebouwd op een heuvel van 817 m biedt het een prachtig panorama van de omgeving wat in die tijd tevens een sterke beveiliging bood.
Het kasteel behoorde toe aan verschillende families: Séverac, Armagnac en vervolgens Arpajon. De oorsprong ligt vermoedelijk in de 10e eeuw. De familie Arpajon breidde het uit en maakt er een renaissancekasteel van met de huidige zuidgevel, wallen, vliesgevels, wachttorens, kapel, keuken…
Er worden tal van evenementen georganiseerd om kennis te maken met de getuigenissen van het verleden: renaissance-gerechten, historische en interactieve tentoonstellingen, rondleidingen, game-circuit en speelkamer in de middeleeuwen voor kinderen.
In de middeleeuwse straten van het dorp is het aangenaam kuieren. In andere, dergelijke dorpen vind je tal van kunstenaarswinkeltjes en drankgelegenheden, maar hier is het hoofdzakelijk een bewoond dorp. Heel sereen.
Het Maison des Consuls is tijdens juli en augustus vrij te bezoeken. Het is één van de mooiste huizen en recent gerestaureerd. Het gebouw bevat een binnenplaats met een glazen galerij en deuren uit de 17e eeuw.
Je vindt er een maquette van het kasteel in 1669 en andere voorwerpen uit die tijd. De kamer van de Consul herbergt een beschilderd plafond, gebeeldhouwde open haard en bedrukt behang.
Mis het Maison de Jeanne in de middeleeuwse stad niet: het oudste huis in Aveyron. Dit half betimmerd met gebobbelde muren huis op Belzebet nummer 10 valt meteen op. Het dateert van de 14e eeuw en is relatief goed bewaard gebleven. In de gewelfde kelders vond men voederbakken terug waaruit blijkt dat het middeleeuwse volk haar dieren goed verzorgde alvorens ze rond te laten in de straten. Het huis kreeg de naam van de laatste eigenaar, een schilder.
Het huis werd razend populair toen een Amerikaanse toerist in 2017 een foto op social media postte. In twee dagen werd de foto 1,7 miljoen keer bekeken!
In de Dienst van Toerisme verkrijg je een wandelroute in het dorp en kan je helemaal naar het kasteel boven. Deze is tevens via een baantje met de auto bereikbaar.
Wij verbleven drie weken in deze streek. Zelfs dat was te weinig. Wie houdt van natuur, wandelen, activiteiten, geschiedenis en cultuur is hier zeker op zijn plaats!
Dag Nancy,
We zijn net terug van een zwerftocht doorheen Frankrijk met de mobilhome. Voor we vertrokken, las ik o.a. jouw verslag en we hebben de door jou voorgestelde regio mee in ons reisprogramma opgenomen. Georges du Tarn is ronduit schitterend! Dus dankjewel voor jouw tip van toen. Jammer dat dat nu niet meer kan.
An
https://evenaar.tv/reisverhalen/2018/11/zuid-frankrijk-regio-carcassonne-foix/
Tof verslag Nancy! En nu ik pas Frankrijk wat herontdekt heb, zijn alle tips welkom! Van die Gorges du Tarn had ik al gehoord, en het ziet er inderdaad top uit. Mocht je zin hebben, ga gerust eens kijken naar mijn recente verslag over Frankrijk (Carcassonne/regio Foix)
Frankrijk is een zalig land om in rond te reizen, boordevol prachtige en woeste natuur, vaak weinig toeristisch. Jouw vakantieverslag rond Carcassonne is zeer mooi. Een aantal jaren terug hebben we ook Carcassonne en de andere katharen-burchten bezocht. Ook een echte aanrader. We zaten toen aan Canal du Midi, ideaal voor fietsers die het van Bordeaux tot aan de Middellandse Zee willen afrijden :-). Prachtige foto van Pic de Tarbesou, had er nog nooit van gehoord, maar wat een zicht! Zoek nog dergelijke plekken op, wellicht te vinden richting Franse Alpen. Leuk om elkaar te inspireren met al dat moois! Tof.
Als dit geen uitnodigend verslag is weet ik het niet meer. Prachtig Nancy… een meer dan brochure waardige kennismaking.
Dank je, Manja. 🙂
Wat een mooi fotoverslag !
Dank je, An. Kan je je voorstellen hoe het moet zijn als je er zelf bent :-)?
Jawel, heel zeker kan ik dat. Je fotografeert de dingen die ik zelf ook graag in beeld breng tijdens mijn reizen door Frankrijk. Het is een land om nooit genoeg van te krijgen, vind je ook niet ?!
Wat een mooie foto’s. En vooral, wat een werk om ze zo mooi en ordelijk te rangschikken! 🙂
Bedankt, Julie voor je aanmoedigende reactie :-). Hopelijk inspireert het jou om die streek tot één van je volgende bestemmingen te maken.
Ik heb gezien dat het in de buurt ligt van Montpellier en daar kom ik wel eens. Als mijn rijbewijs helemaal goed zit, doe ik vast de overbrugging wel een keer! 😉
Mooie foto’s. Er is precies veel te zien!
Zeker, Sven! Een echte aanrader. Er ontbreken zelfs nog een aantal nabij-uitstappen 🙂