Een leugenkot, nepvliegtuigen en de kwaaien hoek
Nog twee schiereilandjes maken deel uit van Zeeland. Tholen en Sint-Philipsland liggen langs de ene kant in de Oosterschelde en aan de andere kant grenzen ze, gescheiden door het Schelde-Rijnkanaal, aan de Nederlandse provincie Noord-Brabant.
Samen met Goeroe-Overflakkee vormen ze Zuid-Zeeland (vanuit België gezien). Je komt er best via de Liefkenshoektunnel richting Bergen-op-Zoom. Tholen en Sint-Philipsland is een gebied van schorren en slikken. We doen dan ook de gelijknamige fietsroute, ontwikkeld door het Routebureau Zeeland.
Startpunt is het stadje Oud-Vossemeer. Van daaruit gaat het langs het Schelde-Rijnkanaal richting het naburige eilandje Philipsland. Op de Philipsdam staat een uitkijktoren die je een 360° uitzicht biedt over de omgeving.
De eerste schorren die we passeren zijn de Rumoirschorren. Het water is hier rustig en daardoor kan het aangespoelde slib bezinken. Zo ontstaan schorren. Slikken daarentegen liggen dichter bij het water en worden geregeld overspoeld.
Wat verder fietsen we voorbij de Krabbenkreek. Deze kreek is een uitloper van de Oosterschelde. Het schiereiland heeft één dorp, het gelijknamige Sint-Philipsland. Op de dijk prijken twee reuzengrote beelden ‘Zuudwest’, een korenmolen ‘De Hoop’ uit 1724 en ‘het leugenkot’ of het praathuis van het dorp.
Oorlogshumor
Goeree-Overflakee is een langgerekt eiland omgeven door de Noordzee, het Grevelingenmeer, het Haringvliet en de Krammer-Volkerak. Dit eiland is stukje bij beetje land op het water gewonnen.
Wij stappen op onze tweewielers voor de Goereeroute, een fietstocht van 45 km.
Starten doen we in Ouddorp, een landelijk en uitgestrekt dorp. Oudburg maakte tijdens de tweede wereldoorlog deel uit van de Atlantikwall. Richting Grevelingenmeer fietsen we door de Westduinen. Die duinen noemt men hier de hobbelwei. Het zijn duinen met droge toppen en natte valleien.
In de oorlog deden de Westduinen dienst als nepvliegveld. De Duitsers hadden er houten namaakvliegtuigen gestationeerd. Die waren doelwit van geallieerde bommenwerpers die dan door het Duitse luchtafweer werden beschoten. Het duurde echter niet lang of het verzet wist de Duitse fopperij aan Engeland te melden.
Het antwoord van de Britten waren twee houten bommen! Aan het Grevelingenmeer ligt de Preekhilpolder. Deze polder werd gewonnen op het Grevelingenmeer. In de middeleeuwen werd in deze buurt een woonheuvel opgetrokken om hoogwater te trotseren.
Later kwam daar een bedevaartkapel voor zeelieden, dat de naam van de polder zou verklaren. Aan De Punt, een duingebied ontstaan na de afsluiting van het Grevelingenmeer draaien we richting Noordzee en doorkruisen we Volgerland.
Dat is een recent natuurontwikkelingsgebied van negentig hectare vlak bij vuurtoren Westhoofd. Het gebied bestaat uit een kreek omzoomd met riet en natte graslanden. Nu fietsen we langs de Noordzeekust met brede stranden en imposante duinen.
Beton is hier ver te zoeken. Een aantal kilometers verder ligt het natuurreservaat K wade Hoek. Vroeger had men het over de kwaaien hoek vanwege de verraderlijke stroming. Het is een gebied van slikken, schorren en kreken. In Havenhoofd is de Noordzee door de Haringvlietdam afgesloten van Haringvliet.
De Haringvlietsluizen liggen tussen de Noordzee en de monding van het Haringvliet. Ze regelen het waterpeil op een manier die vergelijkbaar is met het open- of dichtdraaien van een kraan. De sluizen staan dan ook bekend als de kraan van Europa.
Aan weerszijden van die sluizen liggen twee natuurgebieden: Kiekgat en Scheelhoek. En er is veel te zien want deze gebieden zijn een echt vogelparadijs. We steken het eiland (amper een paar kilometers breed) over richting vissersdorp Stellendam en het Grevelingenmeer.
Vandaar gaat het richting Goedereede. Goedereede was in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Nu nog is dit historisch dorp best fotogeniek met zijn oude patriciërswoningen, de oude haven en de statige domtoren. Goedereede neemt om nog een andere reden een plaats in de Nederlandse geschiedenis.
Naast de kerk staat het standbeeld van paus Adrianus VI, die in Goedereede werd geboren, tot nog toe de enige paus uit Nederland. We keren terug naar ons vertrekpunt langs de slikken van Flakkee. Het binnenland van Goeree-Overflakkee ontbreekt nog op ons fietspalmares. Het gebied rond Middelharnis, Dirksland en Nieuw-Tonge is bekend voor de bollenteelt.
De tulpenbollen gaan in oktober de grond in en komen boven in het vroege voorjaar. Einde april, begin mei staan ze volop in bloei. Kilometers kleur, dat vraagt om foto’s. Maar je moet er op tijd bij zijn. Kort nadat ze in bloei gekomen zijn, worden ze gerooid. En zo is het er nog niet van gekomen: het weer zat tegen of we hadden andere verplichtingen. Misschien volgend jaar.