Pittoreske steden en sporen van oorlog
Walcheren is veruit het meest toeristische (schier)eiland van Zeeland en wordt omsloten door de Westerschelde, de Noordzee en het Veerse Meer. Ook hier is het heerlijk fietsen langs de dijken. Maar er is meer. Met Middelburg, Vlissingen en Veere heeft Walcheren enkele heel pittoreske steden.
Vanuit Vlaanderen bereik je Walcheren via de Westerscheldetunnel. In Terneuzen duik je de Westbuis in om na 6,6 km. in Borssele weer boven te komen. Terug naar Vlaanderen doe je via de Oostbuis. Wij springen in Ritthem op de fiets.
We fietsen langs de Westerschelde en passeren Fort Rammekens. Dit fort werd in de 16e eeuw gebouwd om de scheepvaart naar Middelburg te beschermen. Later breidde Napoleon het fort uit en in de tweede wereldoorlog werd het fort onderdeel van de Atlantik Wall. Nu is het fort omgeven door een natuurgebied.
Al gauw bereiken we Vlissingen. Langs de dijk staan kanonnen in aanslag en ook de Oranjemolen uit 1650. Het Keizersbolwerk, een vestiging gebouwd door Karel V moest de scheepvaart beschermen.
Van op de dijk kijk je uit op de oude stad. In de 17e eeuw beleefde Vlissingen een gouden eeuw en dat zie je aan de prachtige gebouwen.
Vlissingen heeft ook de langste zeeboulevard van Nederland. Langs die zeeboulevard staat de Gevangenentoren, een vroegere stadspoort uit de 15e eeuw. Leuk is ook het Windorgel aan het einde van de pier. Dertig orgelpijpen uit bamboe maken muziek met de wind. Het is één van de dertig beelden van Vlissingen.
De wandelroute ‘Kunst in openbare ruimte’ doet niet alleen de standbeelden aan maar leidt je ook langs de belangrijkste gebouwen van de stad. Middelburg ligt vier kilometer van Vlissingen en is de hoofdstad van Zeeland. Het is een echte monumentenstad en ademt geschiedenis.
Belangrijkste monumenten zijn de abdij met de Lange Jan, de 90 meter hoge abdijtoren en het stadhuis op de markt. Bijzonder mooi zijn de trapgevels van de oude pakhuizen aan de oude haven. Veere is de derde must-see in de rij.
Dit kleine historische stadje is in zijn geheel als monument beschermd. De belangrijkste monumenten zijn het stadhuis uit de 15e eeuw, de Schotse huizen aan de Kaai, de Campveerse toren en de molen De Koe.
Veere ligt aan het gelijknamige meer. Dat meer kwam er door de Deltawerken toen het Veerse Gat door een dam van de zee werd afgesloten. Langs het Veerse meer kan je kilometers onbezorgd fietsen.
Sporen van oorlog
Gedurende de tweede wereldoorlog veranderde Walcheren in een Duitse vesting. Walcheren werd pas bevrijd op 1 november 1944 maar betaalde daar een hoge prijs voor. De dijken werden gebombardeerd om een geallieerde landing mogelijk te maken. De hele kuststrook overstroomde.
De sporen die de oorlog heeft nagelaten, zijn het thema van een fietstocht langs de Westerschelde tot aan de Noordzee. Vertrekken doen we in Koudekerke. Al gauw doemen de eerste bunkers op in de duinen van Valkenisse. Aan de voet van die bunkers zijn haaientanden aangebracht, betonnen tankversperringen.
De duinen zijn met hier met 46 meter de het hoogste van Zeeland. Bij Westkapelle zijn die duinen verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een breed strand. De geallieerden bombardeerden de dijken van Westkapelle om in Walcheren aan land te kunnen gaan. Eén van de tanks die bij deze operatie betrokken was, prijkt als monument op de zeedijk.
Westkapelle heeft twee vuurtorens: het Hoge en het Lage Licht. Het Hoge Licht was ooit een gotische kerk. Die werd door brand verwoest. Alleen de toren bleef overeind en daar werd in de 19e eeuw een baken opgezet. Het Lage Licht staat bij de vloedlijn en dateert uit 1875 en is met zijn wit-rode strepen bijzonder fotogeniek.
Wij duiken terug de polders in en passeren langs schattige dorpjes als Aagtekerke, bijzonder molendorp, om even later bij Domburg aan te komen. Domburg ligt aan de Noordzee. Domburg is een wat sjieke badplaats, getuige hiervan de talrijke villa’s en landerijen. De kustlijn zelf is intact gebleven en we nemen even de tijd om uit te blazen.
Tussen Domburg en Oostkapelle ligt een bijzonder natuurgebied, de Manteling. Het is één van de weinige Europese eikenbossen dicht bij zee. De bomen werden tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers gekapt voor het hout. Ze groeiden weer uit in grillige vormen.
In Vrouwenpolder verbindt de Gatdam Walcheren met Noord-Beveland en de Oosterschelde.