Venetië
Wie heeft er nu nog niet gehoord van Venetië, de stad in het water of de stad van de bruggen. De meest romantische trekpleister ter wereld fascineert jong en oud al eeuwenlang. De stad werd gebouwd op 118 eilandjes die, met elkaar verbonden zijn door 400 bruggen en 150 kanalen.
Slenteren door de smalle steegjes, een gezellig gondeltochtje over het Canal Grande, shoppen op de beroemde Rialtobrug, duizenden foto’s maken van de “brug der zuchten”, je vergapen aan de prachtige kerken, huizen en paleizen langs de kanalen. Meer dan voldoende mogelijkheden, Venetië heeft het allemaal. Iedereen is het eens, deze stad is uniek!
Wat gaan we eerst bekijken? Het San Marco plein is dé startplaats voor alle toeristen. Hier komen ze immers toe aan de voornaamste aanlegsteiger van de vaporetti : de San Zaccaria halte. De Basiliek van San Marco, op het Piazza San Marco dateert van rond het jaar 1060.
Het gebouw bevat onder andere romaanse beeldhouwwerken, mozaïeken, bronzen beelden en een van edelstenen voorzien altaarstuk: de Pala d’Oro. Het San Marcoplein voor de basiliek is het plein der pleinen. Hier staat sinds de 12e eeuw de Campanile, de klokkentoren van de Basiliek van San Marco. De klokkentoren is 98m hoog en werd gebouwd als vuurtoren en uitkijktoren.
Aan de noordkant van het plein bevindt zich de Torre dell’Orologio. hij werd gebouwd door Mauro Codussi. De astronomische klok is als een wonder van techniek, honderden mensen vergapen zich aan de mannetjes die met een haper op het uurwerk slaan, zalig.
Op de hoek van het Sint Marcoplein staat het dogen paleis of Palazzo Ducale. Het dateert uit de 9de eeuw en deed niet alleen dienst als woning van de doge, maar ook als gerechtshof en als stadhuis. Dit gotische meesterwerk bestaat gedeeltelijk uit roze marmer. Binnen bevinden zich talloze kunstschatten, waaronder werken van Tintoretto, Veronese en Carpaccio.
Het paleis is aan de achterkant verbonden met de voormalige gevangenis via “de brug der zuchten. De gevangenis is een doolhof van gangen en cellen. Griezelig hoor als je er in ronddwaalt. Op het eindpunt van Canal grande doemt de Basilica di Santa Maria della Salute op, een grote barokkerk.
Je kan er niet naast kijken, het wisselend spel van het zonlicht, zorgt er voor dat de kerk er op elk uur van de dag anders uit ziet. Geen enkele stad in de wereld is in zijn geschiedenis zo vaak in verband gebracht met de dood als Venetië. Dat de gondels de kleur van de rouw dragen heeft hier niets troosteloos integendeel.
Duizenden mensen vergapen zich dagelijks aan de gondels, het heeft iets, meevaren kost vandaag 80 euro. De lichtroze marmeren San Zaccaria-kerk is een van de meest typische voorbeelden van de Venetiaanse Renaissancestijl, midden in de kerk hangt het schitterend werk Madonna met kind het is van Bellini, een prachtig kunstwerk.
De Riva degli Schiavoni is de statige promenade aan de zuidkant van de wijk Castello. Via het arsenaal kom je aan de Giardino Publici, hier kan je zalig uitrusten en verkoeling zoeken onder bomen. Overdag wemelt het van de toeristen op de kade, ‘s morgens en ‘s avonds zie je hier de cruiseschepen Venetië in- en uitvaren, wat een spektakel!!!
Hoelang zal dit nog duren alvorens men de cruise schepen via een andere vaarroute Venetië? Het Canal Grande volgt het spoor van een slingerde oude rivierbedding door het hart van Venetië. Vroeger voeren hier grote galeien en handelsschepen, in vol ornaat, tot aan de Rialtobrug. Nu wemelt het van de vaporetti, aken, sloepen en gondels.
De paleizen rondom het kanaal zijn meer dan 500 jaar geleden gebouwd en vertegenwoordigen de meest verfijnde architectuur van de republiek. Elk palazzo draagt de naam van een ooit vooraanstaande familie. Het Canal Grande is daarom de mooiste straat van de wereld.
De musea en collecties in de lagunestad getuigen van de betekenis en de ondernemingslust van de Venetianen door de eeuwen heen. De Biblioteca Marciana en het Correr museum zijn een van de belangrijkste musea na het Dogenpaleis, het is een must om de hier bewaarde kunstschatten te bewonderen.
Het vervoer in Venetië is uniek! Water is een constant obstakel als je de stad doorkruist. De stad zelf wordt in twee gesplitst door het Canal Grande. Dit kanaal kan enkel overgestoken worden op de vier aanwezige bruggen of door middel van een veerboot. Soms moet je een grote omweg doen om een brug te vinden.
Door gebrek aan ruimte zijn de wegen smal en toegankelijk voor voetgangers. Venetië ontdek je dus het best te voet. De boot is het enige vervoermiddel. In plaats van vrachtwagens zien we hier enkel diverse soorten boten die van alles vervoeren, zelfs de vuilnis wordt opgehaald met speciale schuiten.
Een tochtje naar de eilanden in de lagune vormt een welkome afwisseling van de drukte in de stad, zoals we weten is Venetië niet weer vast, in de lagune moet men rekening houden met af en toe een bui of een grijze dag, en…vandaag is het zo een dag. We nemen een speedboot en varen we naar het eiland Murano.
Murano bestaat uit zeven kleine eilandjes in het noordoosten van Venetië, ze zijn onderling met bruggen verbonden. Murano is wereldwijd beroemd om haar eeuwenoude glastraditie. Met name de kroonluchters van Muranoglas genieten een grote faam.
De geschiedenis van de Murano-glasindustrie ontstond rond het jaar 1291, toen de Doge van Venetië het de glasblazers verbood nog langer op de centrale eilanden van Venetië te werken. Dit in verband met het grote brandgevaar dat hun werk met zich meebracht.
De glasblazers werden vervolgens gedwongen te verhuizen naar de Murano-eilandjes. Tot op de dag van vandaag weten de Murano-glasblazers het procedé geheim te houden dat hun kristal zo helder en hun kobalt zo blauw maakt. Van Murona nemen we de vaporetto richting Burano.
Burano, gelegen in de Venetiaanse lagune staat bekend om haar schattig gekleurde huisjes en om het Buranese kantwerk. Al die verschillende gekleurde huizen hadden vroeger een functie. Ze fungeerden als eigendomsmarkering en zouden volgens de lokale overlevering tevens dienen om de vissers de weg naar huis te wijzen.
Bij een bezoek aan Burano, moet u zeker een kijkje nemen bij de zwaar hellende klokkentoren. We genieten van de ontspannen sfeer in de straatjes met hun de kleurig versierde huizen Van Murano varen we verder noordwaarts de lagune in naar het oude eiland Torcello. Dichtslibbende kanalen en malaria versnelden het verval van Torcello.
Een van deze laatste waterwegen leidt naar de byzantijnse Santa Foscakerk Het Grieks kruis prijkt al sinds het jaar 1000 op de voorgevel. De huidige kathedraal uit 639 is het oudste gebouw in de lagune Rondom de oude gebouwen vinden we nog enkele kerkschatten en archeologische vondsten terug. Je kan hier op de troon van Attila, de 5e eeuwse koning der Hunnen, plaatsnemen.
Op de marmeren zetel voel jij je dan als een echte koning. Uiteindelijk laten we de lagune achter en varen wij terug naar het centrum van Venetië , hier kan je uren flaneren en rondkijken, hoe meer je wandelt hoe meer je geniet van kunst en nog eens kunst, je kan er niet naast kijken.
Maar, Venetië is ook een eldorado om te winkelen, schoenen en handtassen, man man man, je weet niet welke je eerst zou kopen, sieraden en glaswerk, boeken en maskers het is een streling voor het oog. Wij sliepen als een roos in het schitterende hotel Metropole, vanuit onze kamer zagen wij de cruiseschepen Venetië in- en uitvaren.
Superlatieven schieten te kort om Venetië te beschrijven, 1 ding is zeker, we genoten met volle teugen van ons bezoek aan Venetië, de stad van Buon appetito of alla salute of eenvoudig weg tsjing tsjing.
Wij zijn vorig jaar ook in Venetië geweest en was er zeker van onder de indruk. Ik ga zeker nog een keertje terug. Mooi artikel en ook heel mooie foto’s bijgevoegd.