Het Florence van Polen
Na de kerstdagen zijn we er meestal wel aan toe. Even ont-stressen door middel van een citytrip. Waar zouden we dit jaar naartoe gaan om eindjaar te vieren? Mijn zus kwam met een voordeelaanbieding naar Krakau (ook wel eens het “Florence van Polen” genoemd). Ik was er nog niet geweest dus de beslissing was snel genomen.
Op 30/12/2017 vlogen we (mijn man, zus en schoonbroer) met Ryanair van Eindhoven direct op Krakau. Een vlucht van twee uur is om voor je het weet. Vanuit de luchthaven geraakten we met de trein tot vlakbij ons hotel. Het hotel lag in Wieliczka, een deelgemeente op ongeveer 20 minuten rijden van Krakau.
Die avond maakten we nog een fikse wandeling in de buurt en gingen we eten in een Pools restaurant waar zowel het eten, de bediening als de prijs geweldig meevielen.
De volgende dag stonden we vroeg aan het ontbijtbuffet daar we reeds om 7u45 aan de ingang van de zoutmijnen verwacht werden. De ingang van de zoutmijnen bevond zich op 15 minuten stappen dus dat viel geweldig goed mee. We hadden al wel wat mijnen en grotten bezocht maar deze site was enorm fascinerend.
Het is een van de oudste mijnen ter wereld. De mijngangen hebben een totale lengte van 300 meter en bereiken een diepte van +/- 327 meter. De zoutmijn heeft veel bijgedragen aan de welvaart van Krakau wat indertijd de hoofdstad van Polen was.
Een begeleide tocht door vele kamers waar alles uit zout bestond, prachtige lusters met fonkelende zoutkristallen, standbeelden tot zelfs een schilderij of moet ik nu zeggen “een zouterij” van het laatste avondmaal. Ook de geplaveide vloer in de trouwzaal bestond uit zout.
De temperatuur was in de mijn gemiddeld 17 ° dus helemaal niet zo koud als we verwacht hadden. Met onze mutsen, handschoenen en dikke truien hadden we het best wel warm. Zeker omdat we flink wat treden moesten afdalen. Ter info: voor ouderen en mindervaliden is er een extra tour voorzien.
In de namiddag namen we de trein naar Krakau. Een rit van +/- 20 minuten. Het openbaar vervoer in Krakau is proper en veilig en de conducteurs zijn behulpzaam, vriendelijk en doen hun job met de glimlach. Het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO
Op de grote markt in Krakau aan de Mariakerk stond de kerstmarkt nog. Het rook er geweldig naar allerhande etenswaar. Daar we echter gereserveerd hadden in het restaurant Miod Malina besloten we enkel een aperitief te nemen in een van de talrijke kleine, plaatselijke gezellige barretjes.
Tegen 20u gingen we naar het restaurant om van onze oudjaarmenu te genieten. En genoten dat hebben we. Iets voor middernacht vertrokken we terug naar de grote markt voor het vuurwerk maar dat was niet tegenstaande het vele volk, een teleurstelling. Ik geef toe dat we in het verleden verwend zijn door het Antwerps vuurwerk op de Scheldekaaien.
Na nog wat van het nachtleven geprofiteerd te hebben namen we de taxi naar ons hotel. Wederom een fijne positieve ervaring. Snelle service, correcte prijs en een vriendelijke chauffeur.
Op nieuwjaarsdag reden we terug per trein naar Krakau om de stad nader te bezichtigen. De grote markt met de Mariakerk, het mooie raadshuis met zijn prachtige toren en een gigantische overdekte galerij met souvenirstalletjes. We bezochten ook de Joodse wijk Kazimierz.
De wijk kent momenteel een echte heropleving met meer en meer kunstgallerijen, horecazaken en leuke winkels. De Oude Synagoge, het oudste joodse gebouw in Polen dateert uit de 15de eeuw en biedt vandaag plaats aan een afdeling van het Historisch Museum van de Krakau en is gewijd aan de geschiedenis en de cultuur van de joden uit Krakau.
Achter de renaissancistische Remus-synagoge uit 1557, één van de drie oudste in Europa, bevindt zich de historische kirkut – een heel oude joodse begraafplaats. We gingen verder naar de Wawel-kathedraal, en bezochten uiteraard de draak die zich onder de Wawelheuvel bevindt aan de oevers van de Wisla.
De legende gaat dat daar in de Middeleeuwen een draak (Smok Wawelski) woonde die elke dag gevoerd werd metschapen en varkens. Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan, met zijn dochter mocht trouwen.
Een schoenmaker nam de uitdaging aan. Hij slachtte een schaap, vulde het met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisła. Daar dronk hij zoveel dat het beest open barstte. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van een draak. Deze draak spuwt regelmatig vuur.
De kerstmarkt was nog steeds geopend dus we profiteerden er nog een keertje van voor we weer naar ons hotel reden om de volgende dag terug naar huis te vliegen.
Mijn persoonlijke ervaring: Krakau is een geweldig mooie interessante stad met heel veel culturele mogelijkheden. De bevolking is zeer vriendelijk en behulpzaam. Ik ga zeker nog een keer terug om van daaruit Ausschwitz en de fabriek van Schindlers List te bezoeken
Mooi verhaal met leuke weetjes
Dag Manja, bedankt voor je verslag! We zijn bijna vorig jaar naar Krakau gegaan, maar is er niet van gekomen uiteindelijk. Zeker nog te plannen en bedankt voor je tips! Wij zijn recent naar London geweest, als je wil ga dan maar eens een kijkje nemen naar het reisverslag.
@manjadebrouwere Intussen werd mijn artikel rond Polen geplaatst. Bekijk zeker mijn artikel even: https://evenaar.tv/2018/02/duitse-wind-in-het-fantastisch-mooie-polen/.
Mocht je eventueel ook nog info nodig hebben, aarzel zeker niet mij te contacteren ;-).
Heel leuk en aangenaam artikel om te lezen. Ik heb zonet ook een artikel gepubliceerd over mijn laatste trip naar Krakau afgelopen winter. Hier stond vooral Auschwitz (Birkenau) en de zoutmijnen op het programma. Zeker een aanrader dus @manjadebrouwere
Lees zeker eens mijn artikel door waar ook enkele foto’s van mijn bezoek aan het concentratiekamp opstaan.