Barcelona, een nieuw venster op zee
De Catalaanse hoofdstad Barcelona is een populaire bestemming om er enkele dagen tussen uit te gaan. En terecht, want Barcelona biedt bezoekers een gevarieerd aanbod van bezienswaardigheden en attracties, het is de stad van het modernisme, een heel speciale soort art nouveau die zeer wordt gekoesterd.
Architect Antonio Gaudí
Gaudi heeft een flinke stempel gedrukt op Barcelona. Het meest in het oog springende gebouw is de enorme basiliek Sagrada Família, in tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit geen kathedraal.
De bouw begon in 1882 en de kerk is nog steeds niet voltooid. Het zal nog zo’n 10 jaar duren voor hij helemaal af is. Als de tempel van de Sagrada Familia klaar is zullen er 18 torens zijn: 12 gewijd aan de apostelen, 4 voor de evangelisten en één voor Jesus en een andere voor Maria.
Overigens wordt de kerk niet helemaal gebouwd volgens Gaudí’s stijl. Dat is duidelijk te zien aan het verschil tussen de ‘Gevel van de Geboorte’ en de ‘Gevel van de Dood’. De laatste is een modernisering van de oorspronkelijke tekeningen.
Het interieur van de Sagrada Família is volledig afgewerkt en het is een ode aan het licht geworden, langs alle kanten wordt je ondergedompeld in de kleuren van de regenboog, je wordt er stil van.
We nemen de lift en trekken de passie toren in, het is een belevenis om vanuit de vele open nissen stukjes van de speciale architectuur te mogen observeren.
Terug op de begane grond willen we meer over het werk van Gaudi te weten komen. Als je door Barcelona flaneert ontdek je kleine juweeltjes van Gaudi’s hand.
Het Park Guell is door hem ontworpen, het zou eigenlijk een woonwijk worden maar door financiële problemen is het daar nooit van gekomen. In het park zijn vele zuilengalerijen en vanaf het terras met zitbanken van Gaudi’s hand heb je een schitterend uitzicht over Barcelona.
El Eixample, speeltuin voor art nouveau
Voorbij de plaça de Catalunya begint het dampatroon van de nieuwe stad El Eixample of de Uitbreiding.
Halfweg de 19e eeuw barste Barcelona uit haar voegen en de rijke burgerij wou een vooruitstrevend nieuw patroon van geometrisch aangelegde blokken, er waren voor en tegenstanders maar vandaag is El Eixample het landmark van de stad, de wijk is 1 grote architectonische verassing.
De meest bekende laan is de Passeig de Gracia,de boulevard is een schat aan interessante modernistische gebouwen. We ontdekken hier Casa Milla, een ander meesterwerk van Gaudí dat in de volksmond La Pedrera wordt genoemd, omdat het gebouw wel iets heeft van een steengroeve.
De golvende gevel en kleurrijke tegels zijn typisch voor de werkwijze van Gaudí, momenteel zijn er verbouwingswerken, we zullen nog eens moeten terugkomen om het te bezoeken.
Op de hoek van de Passeig de gracia staan 3 kenmerkende gebouwen blak naast elkaar; Casa Amatiler, Casa Lleo i Morera en Casa Battlo, het zijn hoogtepunten van de modernista architectuur. Casa Amatller vertoont invloeden uit de zuidelijke en noordelijke nederlanden.
Casa Morera is eerder art nouveau dan modernista, het hoekbalkon en de vrouwenfiguur maar vooral de bruidstaartkoepel op het dak zijn schitterend.
Casa Battlo zou de legende van Sint Joris uitbeelden, de bovenkant van de gevel stelt de kromme rug en de schubben van de draak voor. De vensters worden gevormd door knokels en schedels, de resten van de slachtoffers van de draak.
Plaça de Catalunya en La Rambla, hart en slagader van Barcelona
Dé boulevard van Barcelona is de Rambla, die loopt vanaf de haven naar de Plaça de Catalunya dwars door het oude centrum van de stad. Het is een prachtige boulevard waar vele bomen staan die in de hete zomermaanden welkome schaduw geven.
Het is niet zozeer een straat om te winkelen – grote warenhuizen en modewinkels vindt je elders in Barcelona – maar het is wel een boulevard om te flaneren, iets te drinken of gewoon om te kijken naar de andere mensen.
Aan de Rambla ligt de overdekte markt La Boqueria, een kleur- en geurrijk gebeuren waar groenten, fruit, vis en vlees hoog opgestapeld liggen. Eigenlijk bestaat La Rambla uit verschillende delen en daarom wordt ook wel van de Ramblas gesproken.
Bij het zuidelijke deel, vak bij de haven, ligt La Plaça Reial. Volgens velen is dat een van de mooiste pleinen ter wereld met straatlantaarns ontworpen door – hoe kan het anders – Antonio Gaudí.
Iedere toerist bezoekt minimaal 1x de Rambla. Daardoor heeft de boulevard een grote aantrekkingskracht op zakkenrollers. Let op uw spullen is het devies! Verder liggen de prijzen voor eten en drinken op de Rambla hoog, in de zijstraten kun je voordeliger terecht.
Barri Gotic, het verleden laat nooit los
De Barri Gotic, de Gotische Wijk is en doolhof van straatjes en pleintjes. De wijk werd gebouwd op de grondvesten van de Romeinse stad Barcino die toendertijd nog aan zee lag.
Stad? Nu ja, in oppervlakte was het een dorp maar met vestingmuren waarvan sommige meer dan 3 meter dik en 9 meter lang waren.
Enkele van deze muren, nu 2300 jaar later, staan er nog altijd en werden in de huidige stads en bouwplannen ingebed. Mochten zij hun verhaal vertellen, konden wij wel eens rode oortjes krijgen.
De naam Bari Gotic doet vermoeden dat er uitsluitend gotische gebouwen te vinden zijn. Dat is niet helemaal waar, maar er zijn er wel veel.
Het meest in het oog springend is de grote gotische kathedraal van Santa Eulalia, in de volksmond La Seu genoemd, die tussen de 13e en 15e eeuw werd gebouwd.
Van Drassanes naar Mont Juic
Op plaça Drassanes kijkt Colombus uit over de grootste en meest volledige scheepwerf ter wereld., van hieruit vertrokken de ontdekkingsreizigers en Colombus wijst naar ‘de nieuwe wereld’ die hij zou ontdekken.
In de haven is het heerlijk vertoeven op de vlottende esplanade die naar het hippe Barcelonetta leidt.
We trekken de Montjuic op, in 1992 vonden hier de olympische spelen plaats, maar 70 jaar eerder werden de meeste gebouwen hier opgetrokken ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1929. Vanop de heuvel is er een spectaculair uitzicht over Barcelona.
Alle wegen leiden naar plaça de Catalunya
We eindigen deze citytrip waar hij begon, in het hart van Barcelona op de plaça de catalunya waar de Canaletes fontein ons uitwuift.
Met de grote architectonische hoogtepunten van Antonio Gaudi in ons achterhoofd en het genot van de vele glaasjes cava nemen we spijtig genoeg afscheid van deze stad. Een stad, die bewonderd wordt door miljoenen toeristen van overal ter wereld.
Ben zelf ook al 2x naar Barcelona geweest en er valt altijd wel iets te ontdekken. Blijft een prachtige en aangename stad. Mooie herinneringen komen boven met jouw verhaal en foto’s.
Ik ga in september naar Barcelona. Weet je toevallig of het nodig is om vooraf voor alles tickets te kopen? Van Gaudi heb ik toch gehoord dat dit allemaal druk bezocht is en je niet altijd binnen kan. Of op wat voor uur/met welk ticket bezoek je best de Sagrada familia om de drukte te vermijden?
Barcelona staat sinds jaar en dag op mijn to-do-lijstje maar het is er nog steeds niet van gekomen. Ik zie nogal op tegen de drukte van de stad. Heb jij enig idee in welke periode van het jaar het er wat rustiger is maar wel lekker van temperatuur ? En 20 graden vind ik al best lekker hoor !