Majestueus Marseille
Als je Marseille bezoekt, bevindt je je meteen in de oudste stad van Frankrijk en in een van de oudste steden van Europa. De stad heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 6e eeuw voor Christus.
De haven heeft altijd het reilen en zeilen van de stad bepaald en hoewel de economische functie nu verdwenen is, is het nog steeds in ‘Le Vieux Port’ dat je het echte Marseille leert kennen. In de vele restaurants kun je niet alleen de authentieke sfeer van de stad proeven maar ook de heerlijkste verse visgerechten.
Marseille is een fantastische mediterrane smeltkroes; Oost-Europa, West-Europa en Afrika komen hier samen. De stad kan een hefboom zijn voor moderniteit, stads vernieuwing en cohesie. Wij starten ons bezoek aan Marseille in “Le vieux port” aan de “Quai des Belges” natuurlijk.
Deze kade is het vertrekpunt voor de boten naar de eilanden. De vele masten onttrekken het gezicht van het water en het reuzenrad trekt de aandacht van groot en klein.
Met bus 60 rijden we naar het hoogste punt van de stad. Hier staat de Basilique Notre Dame de la garde. Deze indrukwekkende kathedraal bevindt zich op het hoogste punt van de stad, op 160 m boven de haven.
Dit neo-Bysantijnse bouwwerk dateert uit de 19e eeuw en domineert, maar siert ook sindsdien het panorama van de stad. Op de klokkentoren van 60 m hoog staat het vergulde Mariabeeld te schitteren in de zon, in de volksmond aangeduid als “La Bonne Mère”.
Het interieur van de basilique is uitgevoerd in verschillende kleuren marmer en versierd met mozaïeken en muur schilderingen van de school van Düsseldorf. De ex voto’s aan de muur verwijzen naar matrozen, zieken en oorlogen.
Een bezoek aan Notre Dame de la Garde is ook de moeite waard vanwege het panorama dat zicht ontvouwt vanop het plein : Marseille ligt aan je voeten.
Terug rond de oude haven trekken we “la canebière” in. De straat ontleent haar naam aan de touwslagerij die hier vroeger gevestigd was; het provinciaals woord canebière betekend hennep.
Dit weekend wordt de nacht van de “santons” gehouden. De santons zijn kleine beeldjes uit klei geboetseerd. Ze worden schitterend in felle kleuren geschilderd.
De grote “santons” trekken in een stoet door de stad en muzikanten zorgen voor een aparte sfeer. Het is genieten van de stoet en de muzikanten.
santons
Via L’hotel de Ville met het wapenschild van de koning, en een paar leuke pleintjes komen we aan in de wijk “Le Panier”.
Le Panier is gebouwd op de Butte des Moulins” , op de plaats van de Griekse stad “Massalia” Het is het enige overblijfsel van het oude Marseille.
Met zijn wirwar van straatjes en trappen en zijn kleurrijke gevels doet deze wijk ons enigszins denken aan Napels. Zonder zijn volkskarakter te verliezen heeft de wijk de laatste jaren ook veel kunstgalerijen, restaurants en boetieks aangetrokken. De fameuze savon de Marseille kent haar oorsprong in deze wijk.
savon
Op het einde van de wijk “Le Panier” staat de grote “kathedraal de la Major”, je kan er niet naast kijken. De Cathédrale de la Major werd oorspronkelijk gebouwd in de 12de eeuw maar werd enkele eeuwen later uitgebreid, om uiteindelijk terug afgebroken te worden.
In de plaats kwam een nieuwe kathedraal in romaans-byzantijnse neostijl, maar een klein stukje van het oude gebouw is nog bewaard gebleven. Hoogtepunten van het interieur bestaan uit een achthoekige koepel, het altaar in de Serenuskapel en de Lazaruskapel.
kathedraal
Via het fort Saint Jean komen wij terug bij de haven aan, wat verderop ligt de Costa Diadema op ons te wachten, het nieuwe cruiseschip van de Costa cruises, het schip waarmede we Marseille bereikten.
Op 1 dag kunnen we niet alles ontdekken wat Marseille te bieden heeft.
Marseille heeft een waaier aan troeven, het bekoort of wekt ergernis, maar een ding is zeker : de stad laat niemand onberoerd.