In beeld: 600.000 kleien beeldjes in De Palingbeek
Voor het project ‘Coming World Remember Me‘, dat onderdeel uitmaakt van het herdenkingsprogramma voor de Eerste Wereldoorlog, werden maar liefst 600.000 kleine beeldjes geplaatst in het West-Vlaamse provinciedomein ‘De Palingbeek’, vlakbij Ieper.
Als je het provinciedomein ‘De Palingbeek’ bezoekt lijkt het wel alsof de 600.000 beeldjes uit een gigantisch ei worden gespuwd. Nee, het is geen toeval, het exact hoe kunstenaar Koen Vanmechelen en intendant Jan Moeyaert wilden dat het eruit zou zijn.
Ze hopen dat het project mensen zal aanzetten om na re denken over vrede. “De jongere generatie lijkt opgegroeid te zijn met de continue aanwezigheid van oorlog rondom hen, maar ze mogen niet vergeten dat oorlog nooit de oplossing is”, vindt Koen Vanmechelen.
Je kan verschillende symbolische betekenissen terugvinden in het project. Als je dichterbij gaat kijken, zie je dat de 600.000 beeldjes in elkaar gedoken figuren zijn, met elk een unieke ruggengraat. De houding staat symbool voor de nood aan reflectie en de weerbaarheid van de mensheid.
Ook het aantal 600.000 is niet willekeurig gekozen. De beeldjes symboliseren de 600.000 slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem stierven. Het feit dat de beeldjes uit een soort van oerei gespuwd worden wijst dan weer op de geboorte van de nieuwe mens.
De locatie van het project, het West-Vlaamse provinciedomein ‘De Palingbeek’ bij Ieper is geen toeval. Het is het Niemandsland, de zone tussen de Duitse en geallieerde linies tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Iedereen kon zelf een beeldje komen maken in het atelier en zo werd je dan peter of meter van een figuurtje. Je kreeg dan ook een soort van paspoort dat gelinkt was aan een gevallen soldaat. 200.000 staken de handen uit de mouwen om mee te werken aan het project. Ofwel door zelf een beeldje te maken ofwel door een beeldje te plaatsen in het beruchte Niemandsland.
De helft van de opbrengst van het symbolische project zal gaan naar een goed doel in Noord-Oeganda en Oost-Congo. De opbouw van de hele installatie in het provinciedomein ‘De Palingbeek’ nam maar liefst 100 dagen in beslag.
Ga jij zelf een kijkje nemen naar het provinciedomein ‘De Palingbeek’? Laat het ons weten in een opmerking of stuur ons een berichtje.
En één van die beeldjes werd door mij gemaakt 🙂 Enfin, for what it’s worth.. Dit gezegd zijnde is het wel een leuk concept. Het maken van zo’n beeldje en weten wat het betekent, dat heeft wel iets. Iedereen die er een maakte kreeg inderdaad ook een soort paspoort mee, wat vooral dient als bewijs dat je het gemaakt hebt én dat als bewijs dient voor wanneer je later een eigen beeldje mee naar huis wil nemen. De beeldjes zullen namelijk niet permanent kunnen blijven staan.. Het grote ei wel, maar de beeldjes zelf niet omdat (1) ze van klei gemaakt zijn en door vrieskou in de winter dus zouden breken en omdat (2) op termijn gras/bloemen/planten er doorheen en over zouden groeien waardoor ze toch uit het zicht zouden verdwijnen. Oh ja, nog dit: ik werd gelinkt aan de Duitse soldaat Erich George die op 17 september 1915 sneuvelde ‘in Flanders Fields’ en begraven ligt in Langemark..
En één van die beeldjes werd door mij gemaakt 🙂 Enfin, for what it’s worth..