De niet zo bescheiden optrekjes aan de Loire
Hoewel ik nogal graag in de geschiedenis rondneus, heb ik lange tijd niet geweten dat koninklijke agenda’s in een ver verleden rekening hielden met de menstruatiecyclus van de koninklijke gemalin. Dat had niets te maken met het verwekken van een troonopvolger maar alles met de in die tijd nogal gebrekkige hygiëne tijdens de maandstonden. Vermits de koningin niet zonder vlekken voor de dag kon komen moest ze dagenlang zitten pruilen op haar kamer en kon er geen hoog bezoek worden ontvangen. Van een pruilkamer had ik nog niet gehoord maar zeer zeker wel van een boudoir. Pruilen betekent in het Frans bouder. Vandaar …
Dergelijke dingen leer ik van de uitstekende gids die wellicht zeer zorgvuldig door het team van Reizen Lauwers werd uitgezocht. Met open ogen, oren en mond wandel ik aan de Loire het ene kasteel in en het andere uit. Mocht een heuse kastelentrip voor jou te veel van het goede zijn, lees dan vooral toch verder en maak een keuze uit die kastelen die ik toen heb bezocht. Het zijn stuk voor stuk pareltjes.
Chenonceau
Het “Château des Dames” zoals dit kasteel ook wel wordt genoemd is het eerste in het rijtje kastelen dat we tijdens deze reis bezoeken. Ik ben meteen gecharmeerd door het bijzondere ontwerp ervan. De galerij over de rivier Cher is een ideetje van Catherine De Medici die terecht of ten onrechte de geschiedenis als gifmengster is ingegaan. .
Het kasteel heeft een vrouwelijke toets en dat komt omdat het vooral vrouwen zijn geweest die hier hebben gewoond. Het heeft een rijke geschiedenis en dito interieur en een aangename bijkomstigheid is dat prachtige, zeer mooi verzorgde bloemstukken je een gevoel geven alsof de dame des huizes ieder ogenblik zal gaan thuiskomen. Haar bed oogt er meteen een stuk frisser door.
Esthetisch gezien vind ik dit optrekje een topper.
Amboise
Van alle Franse vorsten heeft Karel VIII het langst in het kasteel van Amboise gewoond. Zoals het een goede huisvader betaamd, heeft hij er een en ander laten verbouwen. Zo ook bijvoorbeeld de twee ruiterstorens. Via deze brede traploze torens konden ruiters met paard en al naar het 40 meter hoger gelegen terras wandelen.
Let er bij jouw bezoek op dat je nergens je hoofd tegenaan stoot. Dat overkwam namelijk de bouwlustige koning die stierf nadat hij zijn hoofd had gestoten tegen een draagbalk boven een kasteeldeur. Daarmee werden zijn verdere bouwplannen meteen opgeborgen.
Ussé
Op de plek waar de Indre en Loire samenkomen ligt op een heuvel het Château d’Ussé.
Een heel leuk kasteel voor wie met kinderen op stap gaat en wel om drie redenen.
Met al zijn torentjes ziet het er immers uit als een echt sprookjeskasteel en dat moet Charles Perrault tijdens een verblijf ook hebben gevonden want hij schreef er het bekende sprookje Doornroosje. Dat sprookje wordt trouwens in een paar kamertjes van het kasteel uitgebeeld. Een kinderdroom is schatten op zolder vinden. Ooit al eens op een kasteelzolder mogen rondneuzen ? Hier mag het !
En verder wordt in het kasteel het leven van toen en de daarbij horende mode getoond en dit aan de hand van wassen beelden die in meerdere ruimten staan opgesteld.
Azay-le-rideau
Ik moet toegeven dat ik grote bewondering heb voor de wijze waarop reistipper Myriam ter gelegenheid van haar verjaardag al fietsend een aantal kastelen van de Loire heeft bezocht. Kilometers afmalen en dan nog de energie over hebben om kastelen en belendende tuinen te bekijken … hoedje af, Myriam ! Zelf moet ik – hoewel keurig met de bus ter plekke gebracht – ter hoogte van het kasteel Azay-le-rideau een soort van appelflauwte hebben gehad. In ieder geval … ik kan er me nauwelijks wat van herinneren en de fotograaf in mij heeft er ook al niet veel van gebakken. Kan ik verzachtende omstandigheden inroepen ? Het kasteel stond ter restauratie in de steigers …
Villandry
Het kasteel zelf hebben we niet bezocht. Wél de immense tuinen ervan. Het is trouwens vooral bekend omwille van die tuinen in 16e eeuwse stijl. Ze zijn verdeeld over verschillende terrassen. Voor wie van gestileerde tuinen houdt, is dit een omgeving om van buiten adem te geraken
Ik hoop alleen dat de steeds verder oprukkende buxusmot dit driesterrenrestaurant niet zal weten te vinden. De motten houden er vast en zeker een indigestie aan over. Tot grote wanhoop van de tuinman overigens maar dit terzijde.
Blois
Wat mij betreft, heeft het kasteel van Blois de meest koninklijke allures. Het begint al van bij de voordeur waar in een nis boven de deur het ruiterstandbeeld van Lodewijk XII staat.
Het interieur is schitterend mooi met van plafond tot vloeren de fleur-de-lis hét symbool van het Franse koningshuis.
Daal vooral ook een keertje de wel erg Italiaans aandoende spiraalvormige buitentrap af.
Cultuur-historisch gezien heeft dit kasteel voor mij de meeste uitstraling.
Chambord
Dit verslag schrijf ik een goeie drie jaar na datum en dus heb ik wat opzoekingswerk en mijn fotoarchief nodig om me weer een en ander voor de geest te kunnen halen. Maar niet met het kasteel van Chambord. Het staat met zijn omvang en zijn vele torens in alle maten en stijlen op mijn netvlies gebrand.
Mocht je aan de Loire slechts de tijd of de goesting hebben om één kasteel te bekijken, dan zou ik – mocht ik jou zijn – dit uitkiezen. Al was het maar omdat je nooit meer zal vergeten hoe het er uit ziet ! Wat een indruk maakt dit kasteel, zeg ! Je wordt gewoon uit je sokken geblazen. Mocht je niet al te veel tijd hebben om in dit waanzinnig grote kasteel rond te dwalen, bezoek dan toch zeker het dak met de vele torens. Niet te geloven !
Cheverny
Na het megalomane kasteel van Chambord is dat van Cheverny er eentje om op adem te komen. Het is een knus, gezellig naar “Loirese” normen zelfs eerder klein kasteeltje. Er is niets koninklijks aan. Prettig detail is dat het model stond voor Molensloot, het optrekje van kapitein Haddock de duizend bommen en granaten-vriend van Kuifje.
Leuk is dat je er het voeren van een meute jachthonden kan bekijken.
Noot :
De foto bij de titel is niet door mij gemaakt. Ik ben er niet voor in een helikopter gekropen. Iemand anders wel. Maar wie ? Ook voor mij is dit een vraag.
Interessant, leuk geschreven reisverhaal. Ik dacht dat al die kastelen bezoeken niets voor mij zouden zijn, maar jij brengt me aan het twijfelen.
Fijn dat ik je weet te inspireren, Guy. Historische gebouwen zijn helemaal mijn ding al moet ik eerlijk toegeven dat deze reis best wel vermoeiend was. Vandaar dat ik in het kasteel van Azay-le-rideau even niet echt meer mee was. Toch ben ik blij dat ik de reis op deze manier heb gedaan omdat ik dank zij een sublieme gids heel veel geschiedkundige faits divers heb bijgeleerd en voor mij is dat wel kicken ja.
Maar niets weerhoudt jou natuurlijk om de Loire en zijn kastelen eens op je eigen wijze en op jouw tempo te gaan bekijken.
Myriam, bedankt voor jouw reactie welke ik via een omweggetje heb ontvangen. Fijn te lezen dat we allebei een zwak hebben voor hetzelfde kasteel. Chenoncheau met zijn galerij over het water heen, is prachtig !