Paris à pied
Parijs, een groene stad
Een citytrip naar Parijs is altijd boeiend. Veel reizigers kiezen voor de grandeur van de Eiffeltoren, de Notre-Dame, de Seine, Montmartre en andere grootse monumenten of musea. Ook de shoppers heeft Parijs heel wat te bieden, of voor wie gezellig wil uit eten gaan in de vele restaurantjes en bistrots, een “café crème” drinken in een bar met het typische Parijse interieur inclusief Parijse ober.
Weinigen kiezen ervoor Parijs te verkennen met de uitgebreide “Randocitadine®” wandelgids. De gids brengt je langs bekende en minder bekende plaatsen, monumenten en musea, maar vooral ook langs de vele parkjes, tuinen en ander groen in Parijs. De topogids biedt drie wandelingen van telkens meer dan 20 kilometer.
Wat het wandelen extra aangenaam maakt, is dat elk parcours in beide richtingen goed is aangeduid met een horizontale gele en rode lijn, naar analogie van de wit-rode markeringen van de grote routepaden.
Onderstaande afbeelding geeft een duidelijk overzicht van de drie wandelingen. Parcours 1 en 3 verbinden het Bois de Boulogne met het Bois de Vincennes (met een beetje verbeelding vormen deze twee wandelingen de contouren van België). Wandeling twee doorkruist Parijs van Noord naar Zuid.
Behalve de koninklijke tuinen van de Tuileries die al toegankelijk waren voor de Parijzenaars, waren de tuinen van het Palais du Luxembourg de eerste die echt voor het publiek werden opengesteld, midden 17e eeuw. Een andere groene plaats die werd opengesteld, was het Square Jean XIII in 1844, aan de achterzijde van de Notre-Dame.
Voorts ijverde Napoleon III voor het openstellen van het Bois de Vincennes en het Bois de Boulogne voor het grote publiek. Minder bekende parken zijn het Parc des Buttes Chaumont in het Noorden van Parijs en het Parc Montsouris in het Zuiden van de stad.
Sinds 1977 werd een politiek gevoerd die ernaar streeft dat elke Parijzenaar binnen de 500 m een groene plek kan vinden.
Wandelen in Parijs met de topogids Paris à Pied
Wanneer je de wandeling wil combineren met een aantal belangrijke Parijse monumenten, start je best aan de Bir Hakeim brug (wandeling 1, vlakbij is er een metrohalte met dezelfde naam) . Je wandelt een klein stukje langs de Seine (als je een beetje verder wandelt, kan je ook een bezoek brengen aan het musée du Quai Branly met kunst van exotische beschavingen) tot aan de Eiffeltoren en door het Parc du Champ de Mars (1,7 km). Aan de overzijde van het parc bereik je de Ecole Militaire, waar ook Napoleon I studeerde en de militaire training greep plaats in het Champs de Mars. Tevens maakte het park deel uit van de wereldtentoonstellingen.
Als je verder wil stappen tot aan de Jardin du Luxembourg is het nog 4,2 km. Een volgend topmonument die onze wandeling aandoet, is het Hôtel des Invalides. De met bladgoud bedekte koepel valt meteen op. Het vroegere militaire hospitaal herbergt nu het militair museum. Zonder er een bezoek aan te hoeven brengen, loont het toch de moeite om (gratis) door de gebouwen te wandelen tot aan de cour d’honeur en de kerk Saint-Louis des Invalides (die binnenin getooid is met talrijke vlaggen die tijdens de veldslagen door het Franse leger werden veroverd). Wie interesse heeft in beeldhouwkunst, kan een ommetje maken langs het musée Rodin, dat al bestaat sinds het begin van de 20e eeuw. Niet alleen in het hôtel (museum), ook in de tuin vind je een hele reeks beelden. Naast “de denker”, staan er ook kunstwerken zoals o.a. “de hellepoort”.
Niet ver van de gemarkeerde wandeling, aan de metrohalte Sèvres, bevindt zich de oudste supermarkt (1852) van Parijs. Het metalen geraamte gebouwd door Eiffel geeft de Bon Marché een bijzonder cachet. De kerstafdeling op de bovenste verdieping is gericht op mensen met een groot budget. In de trein naar Parijs adviseerde een Parijse vrouw mij om daar eens naar toe te gaan. Van de supermarkt is het echt niet ver tot aan de Notre Dame de la Médaille Miraculeuse, in deze kapel ligt het lichaam opgebaard van Cathérine Labouré waaraan Onze Lieve Vrouw drie maal verscheen.
Na een fikse wandeling bereik je de Jardin du Luxembourg, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 21 ha. Het park richt zich op ontspanning voor jong en oud, zowel kinderen kunnen zich er uitleven (speeltuin), de ouderen spelen er jeu de boules, je ziet er veel joggers, er zijn tennisterreinen… Let ook even op de replica van het vrijheidsbeeld voor je aan de orangerie belandt. Ben je op zoek naar een rustmoment, dan is la maison Angelina aan de orangerie een aanrader (rue de Vaugirard 19).
De luxueuze patisserie heeft zijn prijs, vooral bekend is het chocoladetaartje “Mont Blanc”, maar als je een chocolademelk à l’ancienne (l’Africain) bestelt, is je honger voor een hele tijd gestild. Vlakbij de toegang tot het park staat een wegwijzer naar het musée Zadkine, alweer een beeldhouwmuseum. Mocht het park gesloten zijn, dan kan je toch nog genieten van de wisselende foto-tentoonstellingen aangebracht op de metalen hekken rondom het park.
In het palais du Luxembourg is de Franse senaat gevestigd, maar in de Orangerie, kan je wel het musée du Luxembourg bezoeken. Het was trouwens het eerste Europese museum waar in het openbaar kunst werd tentoon gesteld.
De wandeling zou ik willen beëindigen in de buurt van het panthéon, we zijn dan van de wijk Saint-Germain-des-Prés naar de Quartier Latin gewandeld, de studentenwijk van Parijs. Naast het alom bekende panthéon, met zijn enorme crypte waar een aantal van de meest vooraanstaande Fransen begraven liggen, wil ik een klein museum in de rue Pierre et Marie Curie onder de aandacht brengen. In het jaar 2017 is het namelijk 150 jaar geleden dat Marie Curie geboren werd (haar geboortehuis vind je in Warschau). In het museum (enkel open in de namiddag) vind je het historische laboratorium waar ze haar onderzoek naar radium verrichtte.
Je kan nog even doorwandelen naar de arène de Lutèce, het Romeinse amfitheater en naar de Jardin de plantes, met zijn natuurwetenschappelijke museum over de evolutie van dieren-en plantenwereld. Als laatste bezoek, kan je eens binnenspringen in de grande mosqué de Paris, de grootste moskee van Frankrijk. In het stemmige theehuis aan de overkant van de straat kan je erg goedkoop een thee drinken of Islamitische patisserie eten. Naast het restaurant is er ook een hammam.
Wil je nog verder Parijs verkennen met de aangeduide wandelwegen, dan kan je aan het panthéon, veranderen van wandeling 1 naar wandeling 2 die je langs mooie plekken in de omgeving van de Notre-Dame (Ile de la cité) brengt en verder door de mooie wijk van de Marais kronkelt.
Wandeling met het boekje “Topoguides, Paris à Pied”, meer info via www.ffrandonnee.fr