Struinen langs de Gentse zondagmarkten
Niets zo heerlijk dan op een zonnige zondag een wandeling te maken langsheen de markten die je in Gent in de voormiddag kan bezoeken. Maar je moet er natuurlijk de weg wel weten voor te vinden. Zin in zo’n wandeling ?
Ik stippel ze even voor jou uit.
Deze ochtend trekken we onze wandelschoenen al vroeg aan voor een gezellige ochtendwandeling.
Startplaats … de Kouter waar al sinds de achttiende eeuw op zondagvoormiddag een bloemenmarkt wordt georganiseerd. Nou bloemenmarkt, … een half tuincenter strijkt hier neer ! Snijbloemen, kamerplanten, perkplanten, vaste planten, kruiden, fruitbomen, groenteplanten, … noem maar op.
De Kouter is op zondagvoormiddag “the place to be” en dat wisten ze ook al in de jaren stillekes. Dus werd er door het stadsbestuur in 1878 opdracht gegeven om op het plein een enig mooie muziekkiosk te bouwen en nu nog kan je iedere zondagvoormiddag vanaf 11 uur genieten van een concert van een of andere fanfare of harmonie die daartoe een uitnodiging ontving. In dezelfde periode en dezelfde stijl werd de zogenaamde “blauwe kiosk” opgetrokken.
Die werd in eerste instantie als krantenkiosk gebruikt maar sinds een paar decennia is er een oesterbar in ondergebracht. Oesters en champagne tussen de zoet geurende bloemen én met wondermooie achtergrondmuziek … een leuke manier om aan de zondag te beginnen, toch ?!
We wandelen de markt op vanaf de kant van de Brabantdam en slenteren zo verder in de richting van de Zonnestraat. Daar kruisen we de Veldstraat, de belangrijkste winkelstraat van de stad – althans volgens de makers van het Monopoliespel dan toch – we steken vervolgens ter hoogte van het oude Justitiepaleis de brug over om dan onmiddellijk rechts de Ajuinlei in te slaan.
Daar wordt op zondagochtend een tweedehandsboekenbeurs georganiseerd waar het leuk grasduinen is en waar je je stapel “dringend te lezen boeken” kan aanvullen. Zeker afbieden !
Aan het einde van de Ajuinlei gaan we rechts weer het brugje over om dan onmiddellijk links de Predikherenlei in te slaan. Ook daar staan tal van boekenkraampjes langsheen de Lieve opgesteld.
Je hebt er een prachtig zicht op de achtergevel van Het Pand, een voormalig Dominicanenklooster uit de dertiende eeuw dat sinds begin jaren zestig van vorige eeuw in handen van de Gentse Universiteit is.
Het is dé plaats waar studenten het zweet in de handen hebben staan wanneer ze er voor hun doctoraatsverdediging worden uitgenodigd.
De boekenstalletjes, het Pand, de Lieve … best fotogeniek, vind ik.
De Predikherenlei loopt over in de Graslei. Dé straat waarvan de Gentenaars beweren dat ze de meest gefotografeerde ter wereld is. We gaan links alweer een brugje over en slaan zo’n twintigtal meter verder de Jan Breydelstraat in.
Op de hoek heb je rechts een wel heel mooie winkel met Gentse kant, wat verder links wandel je langsheen het Designmuseum om dan (Listen very carefully, I shall say this only ones) … ik verklap jullie mijn geheime terrasje.
Net naast het leuke vintage winkeltje “The fallen Angel” ligt verborgen achter het gebouw een wel héél mooie binnentuin waar je op zaterdag en zondag bij mooi weer een kopje koffie, thee, een biertje kan drinken te midden een oase van groen en rust.
Het is een alternatief cafeetje, dranken van welke multinational dan ook zal je er niet vinden en mocht je een klein hongertje hebben dan kan je hier wel iets biologisch op de kop tikken. Jammer genoeg opent het terras slechts zijn deuren vanaf de middag dus vandaag zijn we te vroeg.
Geen nood … er zijn beslist nog leuke plekjes in Gent. Dus wandelen we verder tot het einde van de straat, keren rechts langsheen het overbekende Gravensteen (uniek … want welke stad heeft een burcht middenin het stadsleven liggen ?) en wandelen tot aan de Groentemarkt waar aanleunende tegen de middeleeuwse Vleeshallen de vensters van het kleinste cafeetje van Gent vandaag wagenwijd en uitnodigend openstaan.
Ga ’t Galgenhuis eens binnen. Ook al klinkt de naam van het café onheilspellend, de waard is beslist geen beul.
En mocht je geen tafeltje vrij vinden, zet je dan lekker op het gezellige (’s winters verwarmde terras) vanwaaruit je een mooi zicht hebt op de groentemarkt.
Hier worden enkel op vrijdag nog groenten verkocht maar ’s zondags proef je er een klein beetje de sfeer van het Parijse Montmartre.
Ook dit plein heeft een lange geschiedenis met een wapenfeit dat nog heel vers in het geheugen ligt : de Gentse “neuzekensoorlog” werd hier uitgevochten en daar kwam slechts een einde aan toen de burgemeester er zich mee ging bemoeien.
De dorst gelaafd wandelen we nu verder naar de Langemunt en we steken aan het einde ervan de Vrijdagmarkt diagonaal over richting Sint-Jacobskerk.
Hier wordt op vrijdag (hoe kan het ook anders !) een grote marktdag gehouden voor groenten, fruit, vlees, vis, schoenen, sacochen, textiel, … Maar vandaag zijn we zondag dus het is er rustig.
Ook de laatste markt die we vandaag bezoeken, is een zeer gekende markt : de antiek/brocante markt bij Sint-Jacobs. De sfeer onder de bomen is er uitermate gezellig en wie geduld heeft om rond te neuzen kan daar best iets unieks op de kop tikken.
Zelf was ik ooit heel blij met de vondst van een onooglijk vakbondsboekje uit Parijs. Ik kocht het, niet zozeer omwille van het boekje zelf, maar wél omdat er tussen de blaadjes oorlogsgeld uit Wetteren zat. Gedrukt anno 1918.
Bij dergelijke vondsten maakt mijn hart een sprongetje, niet omwille van de waarde (want die is nihil) wél omwille van de geschiedenis die het verklapt.
Tegenover de kerk is daar een wel heel leuke brasserie. In die zin dat de brasserie eigenlijk is ondergebracht in een antiekzaak.
Moe geworden van het slenteren en rondneuzen ? Kom dan hier wat uitblazen. Je krijgt er beslist geen spijt van !
Inderdaad het moet niet altijd ver weg zijn. Een dagje Gent is ook altijd leuk en met je verslag bij de hand bekijk ik Gent weer eens vanuit een ander oogpunt. Thx An