To jetlag or not to jetlag
Met de zomervakantie in volle gang, stappen we weer met duizenden op het vliegtuig richting het zonnige zuiden, het hoge noorden, over de Atlantische Oceaan of richting het verre oosten . Korte vluchten, lange vluchten, het maakt niet uit, vliegen is voor een menselijk lichaam een ware hel. Zelfs op een korte vlucht verlies je ongeveer 1,5 liter aan vocht. Het is dus belangrijk genoeg te drinken.
Ik weet het, de schuimwijn op het karretje waarmee de bemanning langskomt, ziet er aantrekkelijk uit en aangezien de vakantie begint, kan het toch geen kwaad een glaasje wijn te drinken bij de maaltijd… Maar als je de vlucht goed wil doorkomen en je lichaam toch een beetje rust wil gunnen, kan je beter sloten water drinken. Alcohol versterkt immers nog het uitdrogingseffect tijdens de vlucht.
Trouwens, door de verminderde zuurstof aan boord is je smaakzin niet meer zoals het hoort. Dus wacht liever met dat lekker aperitiefje tot je weer met beide voeten op de grond staat. Die verminderde zuurstof zorgt trouwens dikwijls ook voor hoofdpijn. De veranderde druk zorgt voor een opgeblazen gevoel. Licht eten is daarom ook de boodschap.
Zorg ook voor voldoende beweging. Lang stilzitten verhindert een goede bloeddoorstroming hetgeen ernstige gevolgen kan hebben. En geloof me, ik weet waarover ik praat. Enkele jaren geleden heeft zich bij mij aan boord een fataal incident plaatsgevonden. Af en toe opstaan en een korte wandeling maken, is zeker aangewezen. Maar zorg er wel voor dat je de hardwerkende crew niet hindert 🙂.
Ook belangrijk is voldoende rust. Al die grote Oscarwinnende kaskrakers op je schermpje, schitterende comedy’s en leuke spelletjes helpen je de uren aan boord door te komen, maar als er ook iets is waar je voldoende aandacht aan moet besteden, is het wel ervoor te zorgen dat je uitgerust aankomt.
Want bovenop de reeds opgesomde aanslagen op je lichaam, is er ook nog de zo gevreesde jetlag, zeker als het uurverschil tussen vertrek- en aankomstplaats oploopt. Tijdens een zogenoemde nachtvlucht is het dan ook belangrijk je oogjes dicht te doen, eventueel geholpen met een blinddoekje en oordopjes om geluiden uit te schakelen.
Maar even zo belangrijk is het na de landing meteen over te schakelen op het lokale uur. Doodmoe voor uren je bed inkruipen verlengt maar dat nare gevoel van jetlag. Het werd wetenschappelijk bewezen dat als je niet direct op het lokale uur gaat leven, het een dag duurt om een uurtje in te lopen. Als je dan op 10 uur verschil zit, zit je vakantie er bijna op voor je eindelijk van je jetlag af bent.
En ik weiger extra dagen verlof op te nemen om te recupereren na een schitterende vakantie. De volgende dag sta ik weer op het werk, hoe groot ook het uurverschil. De enige toegift die ik doe als ik in de ochtend land, is een powernap van één uur, maximum twee uur. Om gemakkelijk van uur over te schakelen, zorg ervoor dat je niet voor tien uur ’s avonds het bed ingaat voor de nacht.
Bij aankomst op mijn vakantiebestemming , vind ik het een pak leuker bijvoorbeeld volgende dingen te doen, dan toe te geven aan de te vroege roep van een donzig bed en een zaligmakende nachtrust. Snuif de bruisende sfeer op van Times Square in New York of laat je verleiden door de schitterende uitzichten vanop het Empire State Building over de verlichte City that never sleeps. Of neem een slaapmutsje in één van de populaire rooftopbars die New York rijk is.
Na landing ‘s ochtends in Johannesburg, Windhoek of Nairobi , kan je meteen op safari. In de ochtendlijke uren zie je misschien al je eerste leeuw die net zijn buikje rond heeft gegeten of rekt een luipaard zich uit alvorens op wandel te gaan. Misschien zie je mama neushoorn en zoon genieten in het ochtendzonnetje.
Kuddes zebra’s en impala’s staan ongetwijfeld hun dorst te laven aan één van de waterpoelen. Of misschien passeer je wel een trompetterende familie olifanten of spelende nijlpaarden in het water?
In Los Angeles kan ik niet wachten om te cruisen in mijn gehuurde Ford Mustang langs Sunset Boulevard. Waarom niet even stoppen voor een Julia Roberts momentje in het Beverly Wilshire Hotel of voor het aperitief in het iconische Beverly Hills hotel? Na het avondeten in een restaurant op 3rd Street in Santa Monica kan je genieten van een avondwandeling vanop de Pier van Santa Monica tot Venice Beach terwijl de zon langzaam ondergaat in de Stille Oceaan.
Of je kan opteren voor een rit over Mulholland Drive met prachtig zicht over downtown LA terwijl de avond valt. Land je iets noordelijker in San Francisco, breng dan de eerste uren door aan Fisherman’s Wharf. Leuke restaurantjes met lekker eten. En kruip daarna lekker in je bedje.
In Beijing, stort je je best direct na de landing in de ochtend tussen de toeristen van de Verboden Stad, en ban je de vermoeidheid uit je lijf door je te vergapen aan de stad in de stad, ooit verboden terrein voor de gewone sterveling. Of waarom storm je al niet direct de Grote Muur op, destijds gebouwd om vreemdelingen buiten te houden en nu de grootste Chinese toeristische attractie.
Je landt in Washington DC net na de middag. Ideaal voor een wandeling over de Mall om je aansluitend naar het Nationals Park te begeven voor een honkbalwedstrijd van de Washington Nationals (als ze spelen natuurlijk). Je bent terug rond 23u. Perfect. Snel je bed in en morgen sta je uitgerust en overgeschakeld op Eastern Time op. Weg jetlag.
In Buenos Aires land je bij zonsopgang. Met de hele dag nog voor je, heb je tijd genoeg voor een wandeling over de Calle Caminito in de levendige Boca wijk, waar huisjes staan in alle kleuren van de regenboog. Of je kan wat tijd doorbrengen op het kerkhof van het Parijs van Zuid-Amerika : Recoleta, op zoek naar het graf van Maria Eva Duarte, beter gekend als Evita Peron. En dan mag je gerust een namiddagdutje doen van een uurtje of zo.
Waarom maak je in Mexico City niet nog een avondwandelingetje na aankomst in het hotel op de Plaza Garibaldi? Hier lopen de mariachis in hun typische kostuums, op zoek naar werk. Deze muzikanten zijn in te huren per lied of per uur, maar altijd ambiance.
Ambiance is er ook te vinden in de vele pianobars die Chicago rijk is. Misschien kom je hier wel een toekomstige Billy Joel tegen terwijl je nog een uurtje geniet van muziek op aanvraag voor het slapengaan.
Moraal van het verhaal : blijf ’s avonds zo lang mogelijk op (tenminste tot 22u) en doe iets actiefs. Op je bed gaan liggen en naar televisie kijken brengt niet veel op en je valt sneller in slaap dan je zou willen. Met die jetlag wil je al de eerst dag komaf maken, want van je reis moet je genieten, elke seconde.
Inderdaad! Je meteen aanpassen aan het lokale uur is het beste! (doen we meestal al meteen op het vliegtuig 🙂 )
Ik weiger zelf ook extra vakantiedagen te spenderen aan “het recuperen” na een geweldige vakantie. Die dagen spaar ik liever voor een volgend uitje! 🙂
Al geef ik toe dat ik mezelf wel een glaasje (zo’n miniflesje) cava durf aan te schaffen op het vliegtuig… Dat kan ik best schrappen dan!
Mooi geschreven en super foto’s!
@nancyfranken. Ik heb mij ook al laten verleiden hoor. Ssst. Tegen niemand zeggen hé :-).
Je verhaal leest geweldig weg, maar de realiteit is voor mij helaas totaal anders. Na een nachtvlucht van twaalf uren, met een tijdsverschil van zeven uren, moet je mij echt niet meer vragen om nog een wandeling te gaan maken want dan val ik ter plekke dood.
Toch eens proberen, je zou soms versteld staan. Maar ik zou ook niet willen dat er je iets overkomt :-).
Een waarheid als een koe
Leuk en interessant verslag, mooie foto’s ook Inge