Al gehoord van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen?
Ik ken bijna alle kerken in Antwerpen en ben overal al wel eens binnen geweest. Eentje miste echter op de lijst: Sint-Paulus.
Zonder twijfel vind ik dit de mooiste kerk van de stad. Totaal onverwacht, en zelfs reisverslag waardig 🙂 De kerk is gratis te bezoeken omwille van een netwerk van 60 vrijwilligers die met beurtrol aanwezig willen zijn om de kerk open te houden.
En ze kennen ook wat van de geschiedenis van de kerk!
De beelden in de tuin zijn wat de kerk een eerste uniek kantje geven. We zoomen even in. Bovenaan zie je Christus met het kruis.
Aan zijn voeten ligt een skelet. Dit verwijst naar de begrafenis van Adam. Volgens sommigen is Adam begraven op dezelfde berg waar Jezus is begraven, de Golgotha.
Zowel rechts als links zie je een krijger met een speer: Michael en Joris.
Rechts onderaan de constructie bevindt zich een beeld van Petrus: dit kan je opmerken doordat rechts aan zijn voeten sleutels op de grond liggen.
Achter het hek ligt opnieuw Jezus ter verwijzing naar de verrijzenis. Links onder van de constructie kijk je ook een klein kamertje binnen waar je het vagevuur kan aanschouwen:
Wat buiten nog opvalt is het volgende:
Dit beschrijft het tafereel na de verrijzenis. Maria Magdalena komt Jezus tegen en wil hem omhelzen uit geluk, maar hij wijkt achteruit.
Het beroemde ‘noli me tangere’ ofwel ‘raak me niet aan’, bekend van het schilderij van Titaan.
Ik was in elk geval onder de indruk van de beeldentuin
De binnenkant van de kerk moet echter niet onderdoen.
De foto rechts is het begin van het volgende verhaal. Enerzijds zie je de schilderijen die de kruisweg beschrijven, anderzijds biechtstoelen. In de kerk bevinden zich 10 open biechtstoelen langs de wand.
Het is echter de 11de biechtstoel die het meest interessant is. Hieronder:
De 11de biechtstoel is uniek in Europa. Wat je ziet, is het tafereel van het laatste oordeel. Bovenaan Christus.
Rechts naast hem Maria, links koning Salomon. Het grote beeld links is de stichter van de kerk. Vroeger was de ingang van de kerk ook links naast dat beeld, en werd je als het ware verwelkomd door de stichter.
Links aan de voeten van Christus de engel van weemoed met in zijn handen symbolen van nederigheid. Rechts de engel van rouw. Een verborgen special effect vind je tussen de twee engelen op de grond:
De gaatjes in de grond zijn een kolenrooster tegen de kou. Dit kom je nergens anders tegen.
Het meest opvallende beeld van de reeks is echter het uiterst rechtse: Rosa van Lima, de eerste vrouw uit Latijns-Amerika die heilig werd verklaard. Vaak wordt zij verward met Maria omdat ze Jezus op de arm heeft, maar Maria toont Jezus steeds aan de wereld terwijl Rosa hem echt in haar handen houdt.
Ze mag hem even vasthouden als beloning van haar goede werk voor de armen. Jezus raakt lief haar gezicht aan als teken dat ze goed bezig is. Ook bij andere beelden kan je de twee vrouwen zo uit elkaar houden.
Ook heeft Rosa een soort hoofdband net onder haar sluier (niet goed zichtbaar op foto).
Ik weet dat ik ooit met de klas de kerk eens ben gaan bezoeken. Een deel ervan herinner ik mij nog maar ik ga zeker eens terug kijken want van de tuin kan ik mij niets herinneren. Vreemd want is zo mooi
Ik woonde er ooit een ontbijtconcert bij. Heel mooie kerk. Prachtig houtsnijwerk. Tip: de schatkamer is ook zeker een bezoek waard.