Jean Tinguely museum Basel
In Basel in Zwitserland ligt het museum van Jean Tinguely (voormalig echtgenoot van Niki de Saint Phalle). Ik stopte er op weg naar Italië.
De collectie in het museum geeft een overzicht van het vast werk van Tinguely. Tekeningen, schetsen, sculpturen en enkele coole installaties.
Een groot deel van de collectie is verkregen door een schenking van weduwe Niki de Saint Phalle.
Meteen even mijn mening daarover: persoonlijk verkies ik het werk van Niki, maar Jean Tinguely mag er ook zeker zijn.
Tinguely wordt wel eens ‘de ijzerkunstenaar’ genoemd. Al vanaf dat je aan het museum aankomt, kan je al zien waarom. Pal voor de inkom bevindt zich al een van Tinguely’s beroemde fonteinen.
Nu ik de vergelijking kan maken met Niki de Saint Phalle en Tinguely, valt dit mooit te illustreren aan de hand van hun gezamenlijk werk: de stravinsky fontein vlakbij Centre Pompidou in Parijs. Hiervan heb ik geen eigen foto, maar Google staat vol.
Je ziet het kleurkenmerk van Niki, afwisselend met het typische ijzer van Tinguely. De ijzeren installaties staan hard in contrast met de gekleurde beelden. Dat zal je ook zien in het verdere werk van Tinguely.
Terug naar het museum. Drie onderstaande afbeeldingen bevestigen de stijl, weliswaar heeft elk werk zijn eigen bijzonderheid.
Van de eerste installatie en het werk met de wieltjes herinner ik me het fijne niet, maar ik vond al meteen dat deze ferm in contrast staan. Het eerste werk is puur ijzerwerk.
Het tweede al meer verfijnd. Het wit papier en de schaduw geven me meteen een Tim Burton effect 😊 Toch is het vooral de derde foto die me is bijgebleven.
De installatie is zo gemaakt dat zij voortdurend een tekening aanbrengt op het blad. Hoe kunstig dit is, moet je zelf maar oordelen. Wat mij betreft, is het vooral een interessant kleurenexperiment type Yves Klein.
De volgende installatie is meteen de grootste in het museum, en de luidste.
Het coole eraan is dat je met de trap naar boven kan. Je wandelt als het ware tussen de installatie en kijkt ondertussen naar alle vreemde voorwerpen die zijn samengebracht om de combinatie te verwezenlijken.
Ondertussen schuiven de verschillende delen in elkaar om een geluiden mix te produceren. Het hele museumbezoek is een originele manier om in contact te komen met installaties en deze te proberen begrijpen als een kunstvorm.
Meestal doet een installatie me esthetisch weinig, maar vind ik het wel knap hoe het hele ding in elkaar zit!
Na het museumbezoek moet je je niet meteen naar huis haasten, maar kan je nog nagenieten aan een gezellig plekje beneden aan het water met uitzicht op de rivier.
13 reacties