Met de stroom mee
Fietsen langs water, een natte droom voor fietsfanaten als wij. Als het dan ook nog kan langs één van de machtigste stromen van het land met een open zicht op een wonderlijk landschap, is het zeker feest.
Voeg daarbij heerlijk fietsweer en een startplaats in één van de mooiste Vlaamse steden. Zondag stapten we in Oudenaarde op de fiets voor een trip langs het jaagpad van de Schelde in het heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen.
Starten doen we dichtbij het centrum Ronde van Vlaanderen. ‘Koersen in de Groote Oorlog’ is deze zomer het tentoonstellingsthema maar het is vandaag geen weer om binnen te zitten.
Een eerste water dat we passeren is de Donkvijver, een recreatiedomein net buiten Oudenaarde. Voor we de aan de Scheldeboorden komen, fietsen we door velden met toch wat reliëf op de achtergrond.
Deze landelijke streek ademt geschiedenis. Onderweg passeren we wat op een kasteelsite lijkt. Na thuiskomst probeer ik via de erfgoedsite wat meer te vernemen.
Daar ontdek ik dat er heel wat kastelen en oude hoeves uit deze omgeving op de erfgoedlijst staan maar van het kasteeltje en de oude huizen er rond die we hebben gezien, vind ik niets terug.
Even later draaien we het jaagpad op van de Schelde voor een kilometers lange tocht langs deze machtige stroom. Onderweg picknicken wij op het ander kasteeldomein, het domein de Gellinck.
Het fraaie kasteel dat dateerde uit 1718 ging in 1973 in de vlammen op. Wat rest is het mooie domein en de gerestaureerde kasteelhoeve. Het is sinds 1974 eigendom van de gemeente Wortegem-Petegem.
Langs het jaagpad bloeien heel wat bloemen en bessenstruiken.
Bij het dorpje Berchem steken we de brug over en zo komen we op de rechteroever van de Schelde. Niet voor lang want even later stomen we op de Oude Spoorweg richting Melden.
Onderweg ontvouwt zich het panorama van de Vlaamse Ardennen. Melden is een deelgemeente van Oudenaarde, idyllisch gelegen naast de Schelde.
Daar draaien we weer het jaagpad op. Stilaan naderen we Oudenaarde. Aan de overkant ontwaren we de majestueuze toren van de Walburgakerk.
Aan onze kant van de oever komen we voorbij het abdijencomplex Maagdendale, een vrouwenabdij die zich in 1233 in Oudenaarde vestigde. Het abdissenhuis en de abdijkerk bleven bewaard.
Oudenaarde is ook een beeldenstad. Johan Tahon heeft er zijn atelier. Langs de rechteroever prijkt Titus, half mens en half paard en op de Markt staat het imposante vijf meter hoge beeldhouwwerk Universus van dezelfde kunstenaar.
Mooi maar dan meer klassiek is de beeldengroep rond de fontein even verder op de kaai. We blijven nog niet in Oudenaarde maar peddelen nog even verder richting Ename.
We komen terug op de linkeroever via de Ohiobrug. Aan elke kant van de brug houden bizons de wacht. Ze brengen de Amerikaanse soldaten in herinnering die op deze plek sneuvelden tijdens de Slag aan de Schelde in 1918.
Eens terug op de linkeroever gaat het snel naar het centrum van Oudenaarde. Overal in de straten mooie oude gebouwen die verwijzen naar een rijk verleden.
We passeren ook het standbeeld van de Oudenaardse schilder Adriaan Brouwer van Jul Vuylsteke.
En dan kom je op de Markt met zijn stadhuis en imposante gevels.
Om je te blijven aan vergapen op een terras met iets fris…
‘Mee met de stroom’, route van 34 km in STAPAF, het gratis fiets- en wandelmagazine van de provincie Oost-Vlaanderen, zomer 2018.
THX voor de tip van het routeboekje.
Geen last van muggen gehad, Guy ? 😜 Dank voor je tips.