Van Gogh: the immersive experience
In de Beurs van Brussel loopt van 10 oktober tot en met 6 januari 2019 de tentoonstelling ‘Van Gogh: the immersive experience’. Virtuele projectietechnologie wil je onderdompelen in het leven van Van Gogh. Het is een digitale tentoonstelling die je een 360 graden beleving biedt om het werk en leven van de kunstenaar te beleven. Is eens iets anders dus. Wat mag je verwachten? En is het de moeite of niet?
Het weekendtarief voor een volwassene is 16,5 euro. Het weektarief 14,5 euro. Dit is naar mijn mening (te) veel. Gelukkig kon ik kortingstickets op de kop tikken via Groupon. Dit kan tot 11 november. Dat brengt de toegangsprijs op 10 euro per persoon.
Dat maakt het bezoek heel wat toegankelijker, zeker als je ook nog eens een treinticket naar Brussel meerekent in de prijs. De NMBS daguitstap is tevens niet goedkoper dan het tarief van 10 euro. Voor die 10 euro is het zeker een fijne ervaring. Of het de moeite is aan vol tarief, is een moeilijkere vraag.
De Beurs is een groot gebouw, dus ik had een grote tentoonstelling verwacht. Dit sloeg een klein beetje tegen. Je komt binnen in de eerste grote zaal. Daar krijg je de projectie show te zien. Je wordt inderdaad helemaal ondergedompeld in de wonderlijke wereld van Van Gogh. De zaal zit meteen vol mensen, zowel in stoeltjes als op de grond.
We zien dus dat het de bedoeling is om je rustig neer te zetten en vinden al snel een plekje. Het is een super mooi tafereel. Er wordt voldoende variatie getoond aan werken en de projectie duurt 35 – 40 minuten gok ik. Er worden veel details in de verf gezet. Je ziet de opbouw van de schilderijen beter verschijnen en het geeft je een beeld hoe Van Gogh zelf zijn eigen werken beleefde
.
Als kers op de taart verschijnen er twee dansers wanneer de bloesems van Van Gogh geprojecteerd worden. Terwijl ze opkomen wordt alles met witte wolken omringd. Een zeer speciaal effect. De muziek is trouwens ook heel de projectie lang verzorgd. Een ideale mix die focust op je beleving.
Hoewel ik heel erg van de projectie heb genoten, was ik toch wat teleurgesteld dat de tentoonstelling nadien afgelopen was. Er waren nog 3 deuren in de zaal, dus ik was al vol verwachting naar meer. De ene deur leidde naar een kleine kamer waar een filmpje over Van Gogh’s leven werd getoond van 3 minuten. Interessant, maar niets nieuws als je al een klein beetje weet over de man. De andere deur waren de wc’s. Opnieuw een teleurstelling.
De laatste deur was een kleurhoekje. En je kan ermee lachen, maar dit was eigenlijk nog wel fijn. We hebben ons aan het tafeltje gezet om een kleurplaat te kleuren op Van Gogh’s wijze. Een gezellig plekje. Je zag er ook wel heel veel kindjes die blij waren met deze na-ervaring. Je kan er ook nog opteren voor een virtual reality ervaring, maar daar moest je 2 euro voor bijbetalen. Ik heb het maar gelaten, want de toegangsprijs is al duur genoeg voor nog een extraatje.
Conclusie? Ja het is een fijne ervaring. Het is origineel, verrassend en creatief. Kortom, het is eens iets anders. Ik ben echter van mening dat er meer van gemaakt had kunnen worden. Bovendien is het fijn als je weet wat je moet verwachten. Als ik een andere idee had gehad over de hoeveelheid van wat je te zien krijgt, wist ik op voorhand waar ik aan toe was. Verwachtingen bijschaven dus.
Ik raad iedereen de tentoonstelling aan, maar wel enkel aan kortingstarief. Tevens loopt er in Parijs een gelijkaardige digitale tentoonstelling: Klimt in les ateliers des lumières. Daar ziet het ernaar uit dat je meer tussen de werken wandelt dan in Brussel.