La la land
De lokroep van Hollywood. Velen voelen zich geroepen maar weinigen zijn uitverkoren. Het resultaat : de stad loopt vol met aspirant Hollywoodsterren, acteurs en actrices die hopen ooit te schitteren op het Witte Doek.
Talent alleen is niet genoeg, er komt ook een portie geluk bij kijken. Je moet immers op het juiste moment op de juiste plaats zijn want er zijn natuurlijk maar zoveel rollen te verdelen. Voorlopig houden zij zich bezig met van auditie naar auditie te lopen en voorzien zij in hun onderhoud door bijbaantjes te nemen zoals opdienen in restaurants. Misschien word je zo nog eens ooit op je wenken bediend in Los Angeles door een toekomstige filmster.
Dat Hollywood heeft de voorbije maanden voor mij wel wat glans verloren door al die ontluisterende verhalen die uit tinseltown kwamen. Bij de naam Hollywood, denk ik vooral aan die nostalgische jaren 30, 40 en 50.
Het Hollywood van topregisseurs zoals Cecil B. Demille en Alfred Hitchcock. Ze creëerden sterren zoals Grace Kelly, Rita Hayworth, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Jimmy Stewart, Gregory Peck, Cary Grant, Gary Cooper enz., de paradepaardjes van de machtige studio’s. Lang na hun overlijden staan zij nog steeds in ons collectief geheugen gegrift.
De tijd waarbij de sterren van het witte doek in hun gigantische Cadillacs door de poort van Paramount Studio’s reden.
De tijd toen studiobazen sterren maakten en kraakten en carrières bepaalden, trekkend aan een dikke sigaar en nippend aan een glas whisky.
De tijd toen Hollywood gelijk stond aan glamour.
De tijd van de eerste Oscarfeestjes die plaatsvonden in die immense Belle Epoque huizen op Sunset Boulevard. Als die muren konden praten…
De tijd toen de Oscarceremonie doorging in Man’s Chinese Theatre.
De tijd waarbij sterren verbleven in de legendarische hotels die La La Land rijk is.
Ja … die tijd. Alles gaat voorbij. Hollywood is een geldmachine, is dat altijd geweest natuurlijk en zal dat altijd zijn. Alleen valt het nu meer op in onze wereld waarin alles om geld draait.
In de hoogdagen van Hollywood zat dat aspect verborgen achter een verhullend en glamoureus gordijn van dure parfum, van elegante sterren in nertsmantels met op maat gemaakte edelstenen rond hun hals, van epische namen die de status van godendom bereikten, van invloedrijke studiobazen die wisten hoe de PR machine onopvallend draaide.
De tijd waarin de wereld halsreikend uitkeek naar elke film die uitkwam, met kaskrakers zoals Casablanca en Gone With The Wind. Het verzetje voor zowel arm als rijk. Een moment om even te ontsnappen aan de grijsheid van het bestaan.
Ik begin mijn bezoek aan Los Angeles altijd graag met een ritje over Sunset Boulevard in mijn gehuurde Ford Mustang cabrio. De haren in de wind, genietend van het zonnetje dat brandt op mijn doorgaans bleke huid. Metershoge palmbomen wiegen in de wind.
Die immense Belle Epoque huizen worden ondertussen aan de nieuwsgierige blik onttrokken door hoge muren. Een beetje fantasie is dus nodig om te weten wat er achter die muren staat : landhuizen in jaren 20 sfeer met ramen tot op de grond, immense statige trappen, grote kristallen kroonluchters in de eetkamer, open haarden in elke kamer, een professionele keuken, meerdere slaapkamers met eigen balkon, een terras waar geen einde aan lijkt te komen en uiteraard een zwembad met olympische afmetingen gelegen in een tropische tuin. Plaats genoeg dus voor een eerste klas feestje.
Eén van mijn eerste stops is mijn favoriete bar in het Beverly Hills Hotel. Een iconisch hotel, dat de geschiedenis van de City of Angels uitademt. Hier danste ooit Sidney Poitier in de lobby op zijn blote voeten nadat hij een Oscar gewonnen had. Elizabeth Taylor bracht hier liefst zesmaal een huwelijksreis door.
Niet dat het blijkbaar geluk bracht. W.C. Fields, Humphrey Bogart en The Rat Pack frequenteerden, net zoals i, graag de bar. De Beatles waagden zich hier via de achterdeur aan een nachtelijke plons. In de bungalows van het hotel hadden buitenechtelijke affaires plaats, werden screenplays geschreven en herstelden de sterren van plastische chirurgie en gebroken huwelijken.
Hollywood op zijn best. Af en toe kan je geluk hebben, en zit er één van de sterren in de bar.
Wil je ook eens in hun voetstappen treden? Dat kan, letterlijk toch. Begeef je dan naar Hollywood Boulevard. Ter hoogte van het schitterende en goedbewaarde Chinese Theatre vind je voetafdrukken en handafdrukken van de sterren in het cement.
De plaats om foto’s te nemen van jezelf in een soort overzichtelijk twister spel. De afdrukken van Douglas Fairbanks en Mary Pickford (Hollywoods eerste power couple) waren de eerste die vereeuwigd werden in cement. Dat gebeurde al in 1927. Ondertussen werden er nog om en bij de 200 afdrukken sets bijgevoegd. Wegens plaatsgebrek worden er regelmatig stenen gewisseld (dat geheimpje heb je niet van mij :-).
Het Chinese Theatre was trouwens de plaats waar tijdens de oorlogsjaren de Oscars werden uitgereikt. De allereerste Oscarceremonie had evenwel plaats in het tegenover liggende Roosevelthotel. Een hotel met evenveel geschiedenis als het Beverly Hills Hotel. Zo is er de Marilyn Monroe suite, genoemd naar de actrice die twee jaar lang in het hotel woonde.
En de Gable-Lombard penthouse genoemd naar Clark Gable en Carole Lombard die destijds in deze suite verbleven. In de bar van dit hotel stond ik ooit oog in oog met een Hollywood glorie en niet zomaar de eerste de beste. Burgess Meredith zat naast mij aan de bar. Hij werd wereldberoemd voor zijn rol als de Penguin in Batman, maar is voor de meesten onder ons vooral bekend als de bokstrainer uit Rocky.
De Oscars worden tegenwoordig in het Kodak Theatre uitgereikt en de Oscarfeestjes zijn ondertussen uitgegroeid tot gigantische, georganiseerde after-Oscarparties die niet meer plaatsvinden bij onze gewaardeerde sterren thuis maar op grote locaties.
Hollywood Boulevard wordt ook wel de Walk of Fame genoemd door de ‘sterren’ die in het voetpad zijn ingelegd als eerbetoon aan de grote namen van Tinseltown. Het Chinese Theatre is trouwens ook een goed startpunt voor een wandeling langs de muziek, film- en theater-, tv- en radio- geschiedenis die deze sterren belichamen.
Maak je wel op voor een kilometers lange wandeling. Want ondertussen is het aantal sterren opgelopen tot om en bij de 2600, gelegen langs beide zijden van Hollywood Boulevard.
Niet alleen de acteurs en actrices komen binnen langs de poort van Paramount Studio’s. Ook horden toeristen hebben ondertussen de weg gevonden.
Net zoals Warner Brothers en Sony Pictures Studio kunnen deze studio’s bezocht worden.
Universal Studios is waarschijnlijk de beroemdste, al heeft dit ondertussen ook veel meer weg van een pretpark dan van een opnamestudio. Tijd voor 3-2-1 actie.
En dan is er nog Rodeo Drive, het megalomane centrum van de chiqueste en duurste winkels met klinkende namen zoals Valentino, Hermes, Versace, Gucci, Tiffany’s en Van Cleef and Arples. Camera’s in de aanslag. Misschien zie je hier wel George Clooney die een cadeau uitzoekt voor Amal, Richard Gere die een diamant kiest voor zijn kersverse bruid, Beyonce en Jay Z die op zoek zijn naar leuke hebbedingetjes, Kim Kardashian die samen met Kanye West een nieuwe garderobe uitzoeken voor hun kroost of Michael Douglas en Catherine Zeta Jones die net uit hun Rolls Royce stappen om samen een wandelingetje te maken langs de dure etalages. Niet alleen de winkels zijn hier het bekijken waard, ook het gemotoriseerde verkeer is aardig om naar te kijken. Met een Ford Mustang Cabrio val je hier lichtjes uit de toon :-).
Maar er is nog een manier om dicht bij de sterren te komen. Ermee op de foto gaan, zal niet meer lukken. Maar na een rijk gevuld leven en schitterende carrières, vinden zij hun laatste rustplaats in Hollywood. Op Forest Lawn, gelegen in de Hollywood Hills, liggen tal van beroemdheden zoals Carrie Fisher, Lucille Ball, Michael Jackson, enz. En dan is er ook nog het Hollywood Forever Cemetery. Hier vind je het graf van o.a. Cecil B. DeMille, Judy Garland en Jane Mansfield.
Hollywood is veranderd over de jaren heen. Eén constante domineert Hollywood echter, letterlijk dan nog wel, het Hollywood teken, hoog in de heuvels. En een foto hiervan mag niet ontbreken bij een reis naar Los Angeles. Ironisch genoeg hadden deze witte letters helemaal niets met tinseltown te maken. Het was eigenlijk reclame voor een vastgoedproject (Hollywoodland), maar kreeg later een definitief plaatsje in La La Land.
La la land heeft ook een definitief plaatsje in mijn hart veroverd. Niet dat ik enige ambitie koester, maar het oefent een zekere aantrekkingskracht op mij uit. Vooral dan dat glamoureuze verleden van Hollywood. En met mijn ogen dicht en mijn ongebreidelde fantasie, komt dat verleden altijd even terug.
Enkele nuttige adressen :
Beverly Hills Hotel – 9641 Sunset Boulevard, Beverly Hills, CA 90210
Roosevelt Hotel – 7000 Hollywood Boulevard, Hollywood, CA 90028
Chinese Theatre – 6925 Hollywood Boulevard, Hollywood, CA 90028
Forest Lawn Cemetery – 6300 Forest Lawn Drive Los Angeles, CA 90068
Hollywood Forever Cemetery – 6000 Santa Monica Boulevard, Hollywood, CA 90028
Op http://seeing-stars.com/ kan je de kalender terugvinden van bv. de onthulling van een ster op de Walk of Fame of een voet- en handafdruk ceremonie voor het Chinese Theatre. Hou er wel rekening mee dat deze evenementen vooral voor de pers worden georganiseerd en dat zij het beste zicht op het gebeuren krijgen. Maar het loont misschien toch wel de moeite te proberen een plaatsje te veroveren en zo je favoriete ster te zien te krijgen.
Een leuk geschreven artikel, Inge ook al gaat dit wat mij betreft over een complete fake wereld waarin glitter en glamour gebeurtenissen in de coulissen moeten verdoezelen. Ik geloof niet dat ik er ooit naar toe zal reizen al begrijp ik jouw fascinatie wel. De magie van het witte doek prikkelt op een of andere manier iedere cinefiel.