Vlieland: een verborgen duurzame ruwe parel dichtbij huis
Of je nu op zoek bent naar dé ideale bestemming voor een (lang) weekend of een weekje deconnecteren, Vlieland is dé perfecte bestemming om helemaal tot rust te komen.
De Wadden – het grootste getijden stelsel, altijd in beweging. Ontdek de kracht van eb en vloed.
Sinds 2009 erkend als UNESCO-Werelderfgoed en verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland.
Een ongerepte kustlijn, eindeloos rustige plekjes, fietsen tussen duinlandschappen
Friesland is terecht een “verborgen parel” en stond in 2018 op de 3de plaats in Lonely Planet’s Best in Europe!
De bestemming is vooral bedoeld voor mensen die overtoeristische plaatsen willen mijden en is ook een uitstekende ecotoerisme bestemming omwille van het biosfeerreservaat.
Het gebied omvat onder meer: zandbanken, mosselbanken, kwelders, wadden, stranden en duinen en het is de thuisbasis van tal van planten- en diersoorten. Het Waddengebied wordt beschouwd als één van de belangrijkste gebieden voor trekvogels in de wereld.
De eilanden hebben ook meer zonuren dan de rest van Nederland. Vlieland is het kleinste bewoonde eiland en ligt het verst van de kust.
Het eiland is autoluw en biedt een heerlijke rust en schone lucht. Vlieland is nog redelijk puur en ook wel een ruig eiland, er zijn veel duinen, een paar bossen en een grote zandvlakte, de Vliehors, welke ook de Sahara van het Noorden wordt genoemd.
Er is geen massatoerisme, en heeft het mooiste strand van Nederland! Je kan hier helemaal onthaasten en weer energie krijgen, alle drukte achter je laten.
Hoe geraak je op het eiland Vlieland?
Autoluw Vlieland
Elke dag (ja, effectief 365 dagen) vaart er meerdere keren per dag een veerboot richting Vlieland vanuit Harlingen.
Belangrijk! Vlieland is een autoluw eiland. Dit wil zeggen dat je best je auto achterlaat op het vasteland of nog beter, met het openbaar vervoer tot aan de veerboot.
Veerboot naar het eiland
De veerboot is van de rederij Doeksen. Het is een behoorlijk grote veerboot die enorm comfortabel is met mogelijkheden om aan boord iets te eten en drinken. Exacte vertrektijden en online tickets kan je eenvoudig vinden via: https://www.rederij-doeksen.nl/
Prijzen variëren tussen de 10 en 30 euro. Je mag ook gerust je hond gratis meenemen op de veerboot.
Adres: Rederij Doeksen – Waddenpromenade 8861 NT Harlingen
Openbaar vervoer
Je kan de trein nemen richting Amsterdam en zelfs tot het dichtstbijzijnde treinstation Leeuwarden. Vanuit Amsterdam of Leeuwarden neem je de bus nemen tot in Harlingen. Net naast het treinstation van Leeuwarden kan je de bus nemen richting de veerboot (Harlingen).
Kijk even op de website https://9292.nl/ om de meest actuele tijdstippen te vinden van het openbaar vervoer.
Auto parkeren
Kom je met de auto naar Vlieland dan kan je je auto best parkeren in de buurt van de veerboot. Je kan je auto rechtover de veer terminal parkeren of parkeergarage ‘Tsjerk Hiddes’ op loopafstand (ongeveer 10 minuten) van de veer terminal.
Adres ‘Tsjerk Hiddes’: Skieppedykje 1, 8872 NA Midlum.
Aankomst op Vlieland
Je kan je bagage naar je verblijfplaats laten voeren tegen een kleine vergoeding per bagagestuk. Kijk eens voor firma Zeelen of Wietze de Boer bij aankomst op de veerdam van Vlieland.
Vervoer op Vlieland
Natuurlijk kan je het dorp (enige dorp weliswaar op het eiland) makkelijk te voet verkennen. Er zijn ook elektrische bussen op het eiland als je wat grotere afstanden wil doen. Mijn tip: huur een fiets!
Nederland is een fietsland & Vlieland is ideaal te verkennen met een stalen ros. Je kan ook gerust elektrische fietsen, kindertandems, bakfietsen, kinderzitjes, hondenkarren,…huren bij Jan Van Vlieland.
“Wad to do” – Wat kan je allemaal doen in Vlieland?
Oost-Vlieland is het enige dorp en is werkelijk pittoresk! Naderend over de blauwe zee met zijn talloze zeilboten, wordt Vlieland ook wel eens smalend “Vliebiza” genoemd, vanwege de relaxte hippie-achtige eilandsfeer.
Met name in de Dorpsstraat zijn er heel wat hippe restaurants en lifestyle winkeltjes, boetieken met felgekleurde accessoires, strandkledij en slippers.
Wadden excursie
De Wadden zijn iets uniek in de wereld! Nergens anders kan je dit natuurfenomeen vinden. Het is dus zeker aan te raden eens op Wadden excursie te gaan om er alles over te leren.
De Waddenzee is een van de grootste getijdengebieden van de wereld. Het hele gebied strekt zich uit langs ongeveer 500 kilometer kustlijn van Nederland, Duitsland en Denemarken. Sinds 2009 is het gebied toegetreden tot UNESCO Werelderfgoed.
Een Wadden excursie is een absoluut hoogtepunt, maar ga er wel altijd op uit met een gids want het is te gevaarlijk om dit zelfstandig te doen.
Verken het dorp en de vuurtoren
Vlieland heeft slechts 1 dorp en ongeveer 1100 inwoners. Boven op de Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland, ook wel de Rode Kabouter. Het is de op één na hoogste duin van Nederland.
Vlielander Kaasbunker
Proef de volledig biologische Vlielandse kazen. Je kan de Kaasbunker vinden naast de vuurtoren. Het gezicht achter de creatie van deze speciale kazen is Nils. Vroeger muziekleraar, nu fulltime gepassioneerde kaasmaker.
Hij bewerkt de Vlielandse kazen met o.a zeewier en laat ze rijpen in deze bunker. Uit recente onderzoeken bleek dat zeewier wel eens het voedsel van de toekomst kan zijn omwille van het feit dat er geen landbouwgrond, geen pesticiden en geen zoet drinkwater voor nodig is.
Je kan in Vlieland ook op zeehonden excursie gaan, genieten van yoga & wellness, paardrijden, zwemmen, blokarten en kitesurfen. Voor elk wat wils.
Overnachten in Vlieland
“Wakker worden tussen de bomen, vlakbij de zee”
Boshuisjes Stortemelk
Deze knusse duurzame boshuisjes geven je een ultiem gevoel van rust. De huisjes gaan volledig op in het bos en s’nachts hoor je er enkel het geluid van de wind en de bomen.
Glamping
Op het aansluitende kampeerterrein, met mooie tenten in sahara-kleur, streven ze ernaar om alle accommodatie zoals sanitair en shops, voor 50% te voorzien van energie die wordt opgewekt door zonnepanelen en warmteboilers.
Ze gebruiken grondwater voor het doorspoelen van de toiletten. Natuurlijk heeft Stortemelk dan ook het gouden label gekregen van Green Key (internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke bedrijven).
Leuke adresjes om te eten in Vlieland
Het Armhuis
Dit bijzondere restaurantje kan je vinden vlak naast de kerk en is het voormalig diaconiehuis uit 1632. Het was een opvangplaats voor oud-zeelieden, later ook onderdak voor behoeftigen, wezen en drenkelingen.
Het interieur met kleine diverse kamers zal je verbazen en ademt verhalen uit over de zeevaart. Het plafond is trouwens een oude scheepsromp.
In 2001 werd het omgevormd tot restaurant en is beroemd in Vlieland en ver daarbuiten. Het wordt gerund door Clara, een zeer vlotte dame die je het warme gevoel geeft alsof je bij oma komt eten. Clara wordt bijgestaan door topchef in de keuken en zeer vriendelijke, lichtjes humoristische ober die uitblinkt als sommelier.
Zij werken volgens het principe van vroeger “eten wat de pot schaft”, vrij vertaald, “zero waste” met uitsluitend dagverse en seizoensgebonden.
Clara was dus als het ware een visionaire op vlak van duurzaamheid wanneer ze bijna 20 jaar geleden het Armhuis omtoverde tot een toprestaurant.
’t Badhuys
Dit strandpavilioen kan je vinden op het Noordzeestrand en perfect voor een magische “sunset dinner”.
Aan ingang van het strand is er voldoende parkeergelegenheid voor fietsen + kiosk met gratis bruine papieren tasjesdie de badgasten kunnen meenemen om hierin hun afval in te deponeren. Keeping our beaches & oceans clean.
Ik had een echt “WAUW-gevoel” wanneer ik voor het eerst binnen stapte bij ’t Badhuys. De industriële look met veel zwart mat metaal, grote lampen met perfect gedimd licht en de tafels van ruw hout maken het plaatje helemaal af. Je hebt er een formidabel zicht op het weids strand en sublieme zonsondergang.
Alles ademt heel veel sfeer en gezelligheid uit, hier wil je blijven vertoeven! Het eten was top, alles zeer vers, gezond met oog voor lokale producten. Wij mochten o.a. proeven van schitterende witte wijn van de Apostelhoeve de Müller-thurgau. Ook krijg je hier Earth Water die investeren in duurzame watersystemen.
Leut
LEUT serveert eerlijke gezonde producten met passie bereid. De uitbaadster is een zeer hartelijke en spontane madame die je direct thuis doet voelen.
Probeer er zeker eens de “Samen-wakker-worden-ontbijtplank” (croissants, pistolets, noten- en zuurdesembrood, chocolademuisjes, lokale kaas en confituur van cranberry, ham, zeekraal,…)
Vlieland: een duurzame bestemming dichtbij huis
Het is de ambitie van alle Waddeneilanden om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van duurzame energie- en watervoorziening. Dit heeft niet enkel voordelen voor het klimaat en de natuur, maar hiermee kunnen de eilanden zich ook een sterk imago aanmeten op het gebied van toerisme.
Vlieland is het kleinste en mooiste Waddeneiland.
Het toerisme, de belangrijkste industrie, wordt er bewust klein gehouden en men zorg dat iedereen er profijt van heeft. Dit doet met door een zeer eenvoudige ingreep, nl. het aantal bedden/tenten beperkt te houden. Op deze wijze bewaard Vlieland zijn waarde, niet alleen voor toeristen, maar ook voor de lokale bevolking.
Tijdens onze kennismaking met dhr. Jan den Ouden, directeur ECV – Energie Coöperatieve Vlieland, leerden we alle duurzame initiatieven van Vlieland kennen. Het woord “Coöperatieve” is hierin zeer belangrijk want het betekent “door en voor de inwoners van Vlieland”.
Momenteel zijn er 2 projecten, nl. De Zonneakker en het project Postcoderoos. De Zonneakker bevindt zich op het defensieterrein op de westelijke helft van het eiland. Het beschikt over 3680 zonnepanelen en hiermee kunnen ruim 300 huishoudens voorzien worden van groene stroom.
Het project Postcoderoos: de zonnepanelen bevinden zich op het dak van loodsen in het bedrijvencentrum. Inwoners kunnen op deze projecten intekenen en dus samen genieten van duurzame energie en zijn voordelen.
Het lokale schooltje is zelfvoorzienend door de zonnepanelen op het dak. Op termijn zijn er plannen voor een grote waterput waarmee er d.m.v. warmtepompen, het ook voor de omliggende woonwijk mogelijk zou zijn om gebruik te maken van duurzame energie. Het voordeel van deze waterput is dat de warmte en de energie kan worden opgeslagen, en pas wordt afgegeven wanneer het nodig is.
Verder zijn er ook nog duurzame initiatieven zoals bv bij de tennisclub waar de leden mee investeren in zonnepanelen en LED-verlichting.
Maar verder ook soms kleine ingrepen die ervoor zorgen dat er op een verantwoorde wijze wordt omgegaan met energie; binnenzwembad – afdekken met folie wanneer niet in gebruik – 10% winst verbruik.
Er zijn plannen om over 2 à 3 jaar bij de heraanleg van de dijk, tijdens het ophogen het bovenste gedeelte ervan te voorzien van zonnepanelen.
Op Vlieland haalt men geen energie uit de wind, omdat dit een storend element zou zijn. Er zijn wel enkele windmolenparken op zee.
Watervoorziening op Vlieland
Vlieland is, samen met Schiermonnikoog, volledig zelfvoorzienend. Het verbruik is nu al relatief laag, maar men heeft toch reeds diverse maatregelen genomen om extra water te besparen.
Zo heeft men naaldbossen vervangen door loofbossen. Loofbossen onttrekken immers minder water aan de bodem. Door het plaatsen van pvc-folie aan de randen van het eiland, voorkomt men dat grondwater naar zee stroomt.Allemaal schitterende initiatieven die van Vlieland een duurzame parel maken.
Ben jij ook op zoek naar een duurzame dichtbij vakantie? Spring dan op de boot naar Vlieland en geniet van de intense rust.
Dit is helemaal mijn ding ! Niets zo leuk als een kortweg vakantie dicht bij huis om de zorgen even te vergeten. En wat is heerlijker dan uitwaaien in de natuur ?!
Dankjewel Charlotte voor jouw verslag. Ben wel al meerdere malen in Friesland geweest maar nog nooit op Vlieland. Zal ik eens doen.