Bosbaden… al van gehoord?
Forest bathing, grote trend in Japan, lijkt nu ook over te waaien naar Vlaanderen en Nederland, want deze maanden verschijnen hier maar liefst drie bosbadboeken. Spring jij mee op de trend en ga jij ook contemplatief wandelen en mediteren tussen de bomen?
De Japanse praktijk van Shinrin-yoku, oftewel baden in het bos, is de eenvoudige en therapeutische handeling van tijd doorbrengen in een bos
Als je ooit in een bos bent geweest, naar de vogels hebt geluisterd en de zon door de bladeren hebt zien priemen, heb je al deelgenomen aan een van de beste dingen die je kan doen voor je eigen fysieke en mentale welzijn. Zelfs Japanse artsen promoten het baden in bossen als een tegengif voor het hectische stadsleven.
Wat is bosbaden?
Laat uw telefoon thuis en ga naar het dichtstbijzijnde bos. Je gaat niet hardlopen, bergbeklimmen… zelf niet wandelen blijkbaar!
Je kunt zelfs zitten als je wilt. Neem een moment om je omgeving te waarderen en luister naar de geluiden om je heen: tjirpende vogels, ritselende borstel, druppelende beekjes. Adem schone, geurige lucht in en geniet van de bezienswaardigheden van de gestructureerde grond en de vormen van de bladeren in de lucht. Raak het zachte, groene mos aan dat de schaduwrijke stenen bedekt, of de ruwe schors aan de bomen. Laat de stilte om je heen je gemoedstoestand beïnvloeden en je de constante beweging van de stad doen vergeten. Dit is een zintuiglijke ervaring.
De vele gezondheidsvoordelen van bosbaden.
Bosbaden is een essentieel onderdeel van de preventieve gezondheidszorg in Japan geworden. De resultaten van Japanse studies hebben aangetoond dat baden in het bos de slaapkwaliteit, het humeur, het concentratievermogen en het stressniveau verbetert. Chronische stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals angst, depressie en slapeloosheid, om er maar een paar te noemen.
Wat bosbaden niet is?
De meesten van ons denken aan een zweterige wandeling als we denken aan een reis naar het bos. Het baden in het bos speelt zich af in een veel langzamer tempo en is gericht op het volledig ervaren van de natuur om ons heen. Het gaat niet om het afleggen van een ingestelde afstand, het verhogen van je hartslag of zelfs om de oefening.
De voordelen van bosbaden
Een beetje onderzoek leert ons dat bosbaden directe positieve effecten heeft. Een bloemlezing?
1. Creëren van Kung Fu Fighting Killer-cellen
OK, dus je lichaam doet niet echt aan vechtsporten, maar het heeft wel natuurlijke killercellen of NK-cellen die net zo geweldig zijn. Deze NK-cellen zoeken en vernietigen selectief kankercellen en bacteriële infecties in het lichaam. Ze zijn ook slim genoeg om een virale infectie in een van uw cellen aan te pakken, zonder de hele cel te vernietigen.
Een Japans onderzoek toonde aan dat na een driedaagse kampeertocht in het bos de deelnemers gemiddeld maar liefst 50 procent meer NK-celactiviteit hadden. Het is wetenschappelijk bewezen dat bosbaden de immuniteit verhoogt, het risico op kanker verlaagt en u helpt sneller van ziekte te herstellen. Eén studie toonde aan dat zelfs het kijken naar bomen door een ziekenhuisvenster de hersteltijd voor patiënten met galblaasoperaties verhoogde.
2. Verlaagd risico op een hartaanval
Meerdere bosbadstudies hebben aangetoond dat de activiteit in staat is om de bloeddruk, stressniveaus en polsslag aanzienlijk te verlagen. Een reis door het bos zal ook de adiponectinespiegels van uw lichaam verhogen. Deze hebben een ontstekingsremmend effect op bloedvaten en hebben aangetoond het risico op een hartaanval te verminderen.
3. Bescherming tegen obesitas en diabetes
Verhoogde adiponectine is ook omgekeerd evenredig met obesitas en insulineresistentie. De stof wordt uitgescheiden door vetcellen en reguleert ons vetmetabolisme, glucosewaarden en gewichtstoename. Baden in het bos vermindert de bloedsuikerspiegel, zelfs bij diabetici. Diabetespatiënten deden zes jaar lang elke acht maanden een bosbadenwandeling. Hoewel hun tijd doorgebracht in het bos baden erg gespreid was, vertoonde hun bloedglucosespiegel nog steeds een aanzienlijke verbetering.
4. Meer energie en betere slaap
Velen van ons merken het gerevitaliseerde gevoel op dat we krijgen door diep adem te halen op een natuurlijke locatie. Het is niet alleen je verbeelding – het is aangetoond dat boszwemmen kracht verhoogt en vermoeidheid tegengaat. Tegelijkertijd veroorzaakt het hormonen en processen in ons lichaam die de slaap verbeteren. Er is ook aangetoond dat het de dopamine- en cortisolspiegels verlaagt, wat betekent dat het stress vermindert en het lichaam en geest kalmeert.
5. Stemmingsbevorderende effecten
Een kleine studie van 19 mannen toonde aan dat angst, depressie en verwarring waren verbeterd na een bosbadtocht. Ze vergeleken de boswandelgroep met een groep die door een stedelijk gebied liep. Hoewel beide groepen de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging hadden, won de bosbadgroep duidelijk. Dit is slechts een voorbeeld van de vele onderzoeken die de stemmingsverbeterende effecten van boszwemmen aantonen.
8. Rustgevende verlichting voor pijnlijke spieren
Er zijn meer dan 40.000 bekende terpeenstructuren en ze hebben een breed scala aan positieve effecten op het lichaam. Osteoartritis verlichting, verminderde gewrichtspijn en ontsteking en verminderde nek- en rugpijn zijn slechts enkele van de bewezen voordelen.
Twee groepen met nekpijn baden in het bos, maar een groep voegde een vier uur durende stretch- en versterkingsoefening toe. Pijnlijke en strakke triggerpoints in de nek werden meer verminderd in de trainingsgroep. Pijn, ontsteking en bewegingsbereik in de groep die niet trainde, waren echter net zo goed.
Bosbaden? Hoe doe je dat dan?
Al deze voordelen zullen je niet helpen als je niet weet hoe je in het bos moet baden. Toegewijde Shinrin-yoku-bossen in Japan zijn overwegend naaldbomen, maar andere bomen zijn nog steeds gunstig voor het baden in bossen. Het punt is om een boswandeling te maken en puur te genieten van je omgeving.
Het doel van bostherapie is jezelf laten onderdompelen in de natuurlijke omgeving…
Op de grond liggen, mediteren, bos-eetwaren verzamelen en het gebladerte opmerken, zijn enkele van de verschillende manieren waarop je in het bos kunt baden.
Nog meer informatie nodig?
Radio1-journalist Anke Van Meer maakte samen met de Finse bosbadgids Katriina Kilpi deze podcast. Daarin wordt haarfijn uitgelegd wat bosbaden nu precies is, op welke manier je het best een natuuroase bezoekt, en wat het allemaal voor je kan betekenen.
15 reacties