Beklim nog snel de Australische rots Uluru voor 2019
Als je een beklimming van de bekende, Australische rots Uluru (voorheen gekend als Ayers Rock) op je bucket-list hebt staan, moet je je haasten. Vanaf 2019 mag de rots niet meer beklommen worden door toeristen.
Elk jaar trekt de 348 meter hoge rots zo’n 300.000 toeristen. Van deze groep, beklimt ongeveer 15 procent de Ayers Rock. Niet meer mogelijk dus vanaf 26 oktober 2019, dat hebben de traditionele eigenaars en de managers van het Uluru-Kata Tjuta National Park samen beslist.
Het park had voordien al besloten dat als het aantal klimmers onder de 30 procent zou zakken, ze de rots voorgoed zouden afsluiten voor beklimmingen. In 2010 was dat percentage nog 38 procent, maar afgelopen jaren is dit dus drastisch gedaald.
De beslissing was unaniem. De traditionele eigenaars, de Anangu, zijn erg tevreden want zij vragen al jaren om bezoekers te verbieden de rots niet meer te beklimmen. Voor hen heeft de Ayers Rock een traditionele, spirituele betekenis. Daarnaast verstoren de klimmers de natuurlijke fauna en flora én zorgen ze voor milieuschade.
Sinds 1950 kostte de rots al 36 mensen het leven en de Anangu voelen zich daar ook deels verantwoordelijk voor. Het is hun spirituele taak om niet alleen de berg te beschermen, maar ook de toeristen die hem willen ontdekken. Daarom zijn ze blij dat de rots nu enkel beklommen zal worden door specialisten die het gebied kennen en weten waar de gevaren zich verschuilen.
De keuze van die specifieke datum is zeker en vast geen toeval. Het is dan namelijk exact 34 jaar geleden dat de regering de rots ’teruggaf’ aan de oorspronkelijk eigenaars, de Anangu. Nu lijkt de cirkel dan ook terug rond door de rots volledig in hun beheer te laten.
Staat de befaamde rots Uluru bij jou nog op je must-visit lijstje? Of heb jij hem in het verleden al bezocht? Laat het ons dan zeker weten onder dit artikel in een opmerkingen of stuur ons een berichtje!
Beetje jammer dat ze de berg afsluiten voor bezoek, maar ergens kan ik het ook een beetje begrijpen. De fauna en flora wordt de dag van vandaag overal aan de kant geschoven. Jammer als je weet dat het net die zaken zijn dat de omgeving zo speciaal maken.
Sta me toe de titel tegen te spreken… Toegeven, toen ik er was heb ik het ook even overwogen, maar er zijn drie – in mijn ogen goeie – redenen om dit niet te doen.
Eerst en vooral is dit een heilige site voor de inheemse Australische bevolking, zoals in het artikel aangegeven. Wat naar mijn mening ook gewoon gerespecteerd moet worden. Zo is er een kant van de rots die niet mag gefotografeerd worden, maar zelfs dat lappen velen aan hun laars. Zonde.
Ten tweede zal de rots ook nóg mooier worden met de jaren. Als je daar waar na regenval watervallen op de flanken van Uluru zijn een zwarte kleur ziet op de rotswand, dan is dat vaak te wijten aan afval dat met dat regenwater langs de rotsflank scheert. Dit gaat dan om vuiligheid van schoenzolen bijvoorbeeld, maar evengoed plastic en zelfs batterijen (aldus de gids toen ik er was) en ander afval dat mensen bovenop Uluru achterlieten. Dat vuil zal op termijn dus hopelijk verdwijnen.
Ten derde en voor zij die niets geven om de betekenis van de site misschien de belangrijkste reden om het niet te doen: het is gewoon gevaarlijk. De kant waar je de rots kan beklimmen was jaren geleden voorzien van een primitieve constructie van paaltjes en koorden waaraan je je kon vastklampen gezien de gladheid van de helling. Echter, sinds men jaren terug al sterk afraadde (nog niet verbood) om de rots te beklimmen is die nooit meer hersteld of onderhouden. Je beklimt de rots dus vrijwel zonder houvast en dat is niet zonder risico.
Voor wie toch de rots van bovenaf wil zien raad ik een helicoptertour aan. Uiteraard is die betalend (ik betaalde 350AUD voor een half uur waarin we niet alleen boven Uluru maar ook boven Kata Tjuta vlogen), maar het is absoluut adembenemend mooi. Eén van mijn mooiste herinneringen aan Australië.
Dankjewel voor de toelichting. Het is inderdaad heel jammer hoe sommige mensen hiermee omspringen (denkende aan het afval en zelfs de batterijen). De helikoptertour zal vast en zeker wel de moeite geweest zijn?