De waarheid achter ‘duty free’ shoppen op de luchthaven
Dit doen we allemaal: op vakantie vertrekken en rijkhalzend uitkijken naar de shops op de luchthaven. Want je weet wel, daar kun je échte koopjes doen. Of is dat iets wat we worden voorgelogen? Wel..
Uit een onderzoek van eDreams bij 2000 mensen blijkt dat slechts 6 procent gelooft in tax vrij shoppen. 52 procent is ervan overtuigd het product online of in andere shops aan een goedkopere prijs te vinden.
Eerder al toonde een website, die verschillende prijzen vergelijkt, aan dat sommige items, zoals bijvoorbeeld whisky en parfum van Diesel, goedkoper zijn in de supermarkt dan in de luchthaven. Parfums kosten zo goed als hetzelfde als in parfumwinkels zoals Ici Paris Xl. Ook kleding en handtassen zijn op verschillende plaatsen op het internet goedkoper te scoren.
Zonnebrillen bijvoorbeeld zijn dan weer wel goedkoper. Al is het verschil in prijs niet om van achterover te vallen.
Het is dus een slimme zet om de prijs van dat ene parfum, of van die ene fles alcohol op voorhand even op te zoeken. Zo kun je in de luchthaven de vergelijking snel zelf maken en laat jij jou niet vangen aan het zogenaamde tax vrij shoppen.
Wat is ‘duty free’ precies en hoe bepaalt men de prijzen?
Duty free shoppen betekent dat men is vrijgesteld van invoerrechten, of btw. Dit komt momenteel neer op 20 procent. Dit voordeel is enkel beschikbaar voor passagiers die buiten de EU vliegen. Tot 1999 was dit nog beschikbaar voor iedereen.
Reizigers die buiten de EU vliegen, shoppen dus wel nog tax free. Al zijn er ook voor hen wat addertjes onder het gras. Tabak en alcohol is bijvoorbeeld goedkoper, maar voor de andere producten betalen ze hetzelfde als alle andere passagiers.
Nick Trend, hoofdredacteur van Telegraph Travel, meldt: “Het punt van belastingsvrij is – en dat vergeten mensen vaak – dat de winkelier niet verplicht is om deze door te rekenen aan de klant. Deze zal de prijzen vaak net onder de hoogste prijzen op de markt positioneren. Het is dus de verkoper die geniet van een hogere winstmarge.”
In dit geval genieten de shops op de luchthavens dus van een groter voordeel.
Als antwoord op de bevindingen vertelt een woordvoerder van ‘World Duty Free’: “Geen enkele handelaar kan ooit beloven dat zijn producten altijd de goedkoopste zullen zijn in de snelbewegende retailwereld van vandaag.”
Waarom ze de ‘duty free’ dan wel nog blijven in de kijker zetten, is een terechte opmerking. Dat komt omdat ze de ‘aanbevolen prijs’ nemen als referentiepunt. Helaas zijn er weinig winkels die de producten ook echt voor dat bedrag verkopen. Zeker in sectoren waar de concurrentie zeer groot is.
Gelukkig kunnen we het shoppen ook achterwege laten en gewoon op reis vertrekken. Enkele suggesties:
- Marrakech: een smaakvolle metropool omringd door natuurlijke schoonheid
- Heb jij al eens gehoord van het Portugese hotel ‘The Literary Man’?
- Cruisen langs pareltjes aan de Baltische Zee
12 reacties