Thuis op een ander
Iedereen heeft wel zijn favoriete manier van reizen. Zo zijn er rugzaktoeristen te voet of met de duim, fietsfanaten, kampeerders met caravan, mobilhome of tent, mensen die het comfort van een sterrenhotel verkiezen.
Elke vorm van reizen heeft zijn eigen charme. Zo heb ik warme herinneringen aan de avonden aan het kampvuur met de scouts en worden er nog geregeld avonturen opgehaald van die nachten dat we verwoed afvoergrachten moesten graven omdat onze tenten aan de Semois dreigden onder te lopen.
Onze favoriet is al jaren de vakantiewoning. Dat dateert nog uit de tijd dat onze kinderen klein waren. Kinderen hebben ruimte nodig en die is er in en om een vakantiewoning. Later als ze opgroeien hebben ze een eigen ruimte nodig en die is er ook in een vakantiewoning, althans als je wat uitkijkt.
Nog later gingen we zo op reis met onze kinderen én hun lief. Meteen een heel goeie gelegenheid om mekaar wat beter te leren kennen.
Ligging, ligging, ligging
Nog altijd zweren wij bij de vakantiewoning. Onze ervaring is dat je zo gemakkelijker de ‘locals’ leert kennen want je moet wel boodschappen doen om het huishouden draaiend te houden. Meestal gaan we wel ’s middags of ’s avonds uit eten maar het heeft een aparte charme om op vakantie te kokkerellen en het bespaart je meteen heel wat tijd.
Een vakantiewoning kiezen doen we vrij vlug. Onze ervaring is dat vooral de vakantiewoningen die heel goed gelegen zijn vrij vlug verhuurd zijn. Veel hangt natuurlijk af van de reisperiode en je eisen op gebied van comfort. Voor ons hoeft een privézwembad niet, maar als je er één bijkrijgt voor het budget dat je had opgesteld, is dat natuurlijk meegenomen.
Wij voorzien voor een vakantiewoning tijdens twee weken in de maand juni zo’n duizend euro, soms is dat wat meer, soms wat minder. Nadat we een reisdoel bepaald hebben, gaan we op zoek naar een vakantiewoning. De ideale vakantiewoning is comfortabel, maar vooral de ligging is voor ons belangrijk.
Daarom kijken we uit naar een vrijstaande woning met uitzicht op het landschap. Een paar tips van ervaringsdeskundigen: het is als je met twee bent, beter uit te kijken naar een woning die geschikt is voor vier of zes personen. Vooral de buitenruimte is belangrijk. Wij kiezen overwegend voor een zonnige bestemming en dan leef je meer buiten dan binnen.
Alhoewel wij overdag meestal op tocht en ontdekking zijn, is het zalig ’s avonds buiten zitten of ’s morgens met fluitende vogeltjes wakker te worden. Vakantiewoningen zijn er in alle maten en vormen: we logeerden al in een oude douanierswoning aan de monding van de Gironde, een vakantiewoning in oosterse stijl in Tunesië, als enige buitenlanders in een Turks vakantiedorp, een opgeknapte cabane midden in de wijngaarden van de Vaucluse, een eeuwenoud palazzo in de heuvels van Lerici met een prachtig panorama.
Eigenaar in de buurt
Maatschappijen waar we al prachtige vakantiewoningen konden huren: Interhome, Cuendet dat gespecialiseerd is in Italië maar enkele jaren geleden werd overgenomen door Novasol, Zakros Villas (Kreta). Sommige landen zijn amper opgenomen in het aanbod en dan kan je een vakantiewoning zoeken via www.homelidays.com.
Dat is een site die verhuurders en potentiële huurders met elkaar in contact brengt. Hierbij is het volgens mij wat opletten. Zo hadden we een fijne vakantie in Tunesië via een verhuurder die we vonden via homelidays maar waar we vooraf toch contact mee opnamen. Ook wat rondstruinen naar ervaringen kan helpen.
En er zijn vakantiewoningen die rechtstreeks aangeboden worden via het net. Zo ontdekten we een vakantiewoning van een Franse architecte die gehuwd is met een Portugees en naast haar eigen woning twee vakantiewoningen verhuurt: www.montedalagoa.com.
In de Spaanse Extremadura verbleven we op de finca van het Nederlandse echtpaar Gertjan de Zoete en Elly Schipper. Ze hebben een heel aantrekkelijke website www.extremadura-spanje.nl.
Dat de eigenaar van de vakantiewoning in de buurt woont, is een altijd een bijkomend voordeel en is meestal vermeld bij de verhuurmaatschappijen.
Onze ervaring is dat deze woningen zeer comfortabel zijn ingericht en je bij die mensen ook met veel vragen terecht kunt. Zij gaan je ook spontaan op de weg zetten naar bezienswaardigheden die in geen enkele reisgids staan maar zeker de moeite waard zijn.
En dan helpt het dat je kunt meepraten. Een mondje Frans of Engels volstaat meestal maar als je de taal van het land spreekt, opent dat nog meer deuren. Omdat Italië ons favoriet vakantieland is, volgde ik een cursus Italiaans via volwassenenonderwijs. Dat was een heel boeiende ervaring vooral door de klasgroep waar ik in terecht kwam.
Uiteindelijk volgde ik tien jaar avondonderwijs en spreek dus wel een mondje Italiaans en dat is een niet te versmaden pluspunt op reis.
Drie keer plezier
Voorbereiding is het halve werk bij de planning van een vakantie: een boeiende regio kiezen, op zoek gaan naar een gepaste vakantiewoning en de keuze van het vervoer. Onze regel daarbij is dat als er minder dan duizend kilometer moet gereden worden, wij met de auto gaan.
De voordelen zijn legio: je kan zoveel bagage meepakken als je wil (een extra pluspunt voor mijn vrouw), het rijplezier (alhoewel dit de laatste jaren fel is geminderd alhoewel we buiten het toeristisch seizoen reizen) en je vertrekt wanneer je wil.
Voor afstanden boven de duizend kilometer kiezen we voor een combinatie vliegtuig en huurauto. Wij boeken meestal vroeg (soms bijna een jaar op voorhand) een lijnvlucht die dan heel goedkoop is.
Vroeger huurden wij een wagen via de bekende agentschappen Hertz en Avis maar wij hebben ontdekt dat vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen samenwerken met Cartrawler, een Ierse maatschappij met de beste aanbiedingen.
Eens alles geboekt begint de voorbereiding van de daguitstappen. Daarbij kan je heel wat opsteken uit reisgidsen of het internet. Vaak doe ik wel eens al een daguitstap virtueel op voorhand. Via de street view van Google Maps kan je je al een goed beeld vormen.
Mijn vrouw zegt wel eens: ‘Je beleeft drie keer plezier aan je reis’. En dat klopt: de voorbereiding, de reis zelf en het maken van een fotoalbum achteraf. Daarbij komt nu ook het schrijven van een reisverhaal. Geluk dat ik al met pensioen ben.
17 reacties