Noorwegen – Op bezoek bij de Vikingen
Ik hoop dat dit reisdagboekverslag jullie inspiratie en vooral veel goesting mag geven om een fantastische reis naar Noorwegen te plannen! Toegegeven, Noorwegen is niet goedkoop. Maar je krijgt wel veel terug voor je geld. In de hotels heb je meestal – zowel ’s morgens als ’s avonds – keuze uit een ruim en lekker buffet.
De vele en prachtige landschappen zijn tevens onbetaalbaar. Uiteraard moet je achteraf ook rekening houden met de kostprijs van je dikke fotoboek. Maar dat souvenir heb je dan ook levenslang. Neem er alvast de landkaart bij zodat je ons dag per dag kan volgen. “Nyte det”!
9 juni 2014
De reis naar Noorwegen begon eigenlijk al veel vroeger dan op die Pinkstermaandag 9 juni 2014: de keuze van het traject uit de verschillende opties in de reisbrochures, routes plannen via Mappy, Euro’s omwisselen naar Noorse Kronen, Autopass registreren, de buren vragen om voor de kat te zorgen, valies maken,…
We kiezen voor de rustige aanpak en rijden overdag richting Kiel. Het is feestdag, dus is het nog vrij kalm op de weg. De zon is de ganse dag van de partij, alhoewel onweer dreigt als we aankomen op onze tussenstop: Gasthof Schlüters te Wankendorf .
“Autopass” laat toe om voor je vertrek je wagen te registreren én zo het tolbedrag op sommige grote wegen in Noorwegen automatisch van je rekening te laten nemen. Een makkelijk en correct principe.
10 juni 2014
Na het ontbijt gaan we koeken kopen bij de lokale bakker. Kwestie om zonder honger op de boot te geraken. We vullen nog de benzinetank met euro’s en vertrekken richting Kiel. Daar worden we ten laatste rond de middag verwacht, dus hebben we nog wat tijd voor sightseeing op Duitse bodem.
De juiste weg naar de ferry (Color Line) wordt goed aangeduid én ook de inscheping verloopt vlot, zodat we stipt om 14u00 de haven van Kiel kunnen verlaten. En dat onder een stralende zon, zodat het zonnedek snel gevuld wordt door mensen met meer of minder kleren.
[Inchecken kan vroeger dan het middaguur. Dan is er eventueel nog de mogelijkheid om het stadscentrum van Kiel te bezoeken. Dit is makkelijk te bereiken via de Terminal van Color Line.]
11 juni 2014
Tussen 7u00 en 9u45 is het tijd voor het ruime ontbijtbuffet. Niet dat we zolang aan tafel blijven! Want buiten genieten we – alweer onder een stralende zon – van de invaart in de Oslofjord. Rond 9u45 mogen we terug naar onze wagen (tip: gisteren hebben we een foto genomen van de deurcode van het dek waar onze wagen geparkeerd stond).
Na de controle van de Noorse douane gaan we voor onze eerste kilometers op Noorse bodem. Met de GPS raken we makkelijk uit Oslo. We hebben gekozen voor de “kleinere” wegen (niet E6) en dus gaan we richting Brandbu. Daar doen we onze aankopen voor onze middagpicknick. We vinden – eerder per toeval – een leuk plekje aan het meer te Ulsnestangen.
Van daar gaat het verder de Randsfjorden richting Dokka én dan naar Lillehammer om hier de grote weg te nemen (deels met Autopass) verder richting noordwaarts. We hebben nog een extra stop voorzien te Ringebu voor onze eerste staafkerk.
Spijtig genoeg staat deze volledig in de steigers. Via Hundorp (en wat wegenwerken) gaat het dan naar onze eerste verblijfplaats in Noorwegen: Wadahl Hogfjellshotell aan de Peer Gynt Vegen te Gålå.
We maken nog een wandeling vóór en nà het diner om 19u00 (buffetvorm), waarbij we letterlijk in contact komen met de sneeuw. Als we gaan slapen is het nog “klaar”. Maar dat is het hier bijna de ganse nacht!
Alternatieven om van Oslo naar Gålå te rijden zijn : bezoek aan de Olympische site van Hamar en Lillehammer of snel naar Lillehammer én iets verder via Skeikampen de Peer Gynt weg volgen tot aan het hotel.
12 juni 2014
Bij het ontbijt vernemen we via Nederlandse medegasten dat de Peer Gynt Vegen niet berijdbaar zijn wegens wateroverlast. We controleren dit op de officiële site én vragen het na aan de balie, maar de weg is en blijft dicht. We moeten onze plannen voor de dag dan maar herschrijven.
We verlaten de parking van het hotel dan maar naar links in plaats van naar rechts. Eigenlijk bevinden we ons nog steeds op de Peer Gynt Vegen, maar dan wel op een gedeelte asfaltweg. Na een 5-tal kilometer kiezen we voor een tolweg vanuit Fefor richting Dalsaetra. Dit kost ons 70 NOK, die we in de voorziene “collectebus” droppen met het nodige formuliertje.
Na deze eerste tolweg gaat het richting Skåbu voor een bezoek aan de lokale kerk én de winkel. Benzine tanken (doe je best regelmatig, want hier vind je niet om de 10 km een tankstation) én we zijn klaar voor onze tweede tolweg. Hier kunnen we betalen met de kredietkaart. De prijs voor de tocht langs de Jotumheimvegen kost ons 100 NOK.
De weg evolueert hier van groen naar sneeuwlandschappen met bevroren meren. De temperatuur daalt dan ook snel tot onder de 7°C. In Bygdin gaat het (in zuidelijke) richting Fagernes met onderweg de staafkerk te Hegge.
Via een stofferige weg gaat het dan opnieuw oostwaarts naar Forset en Segalstad. Verder verloopt de terugweg naar het hotel langs dezelfde grotere weg als gisteren, kwestie om toch nog tijdig bij het hotel te komen voor het avondeten. Deze avond is er geen tijd meer voor een avondwandeling, want we moeten valiezen pakken.
13 juni 2014
Vandaag staat een eerste transfer op het programma. We kiezen niet altijd voor de grote wegen én zo komen we (via weg 257 vanuit Sjoa) in Heidal terecht met bezoek aan een mooi kerkje. Van hieruit gaat het verder naar de meer bekende staafkerk te Lom.
Dit stadje is onze eerste echte toeristische trekpleister. Dit is toch onze conclusie op basis van het aantal bussen en Japanse fotografen. Een klein warenhuis ontbreekt ook niet dus kunnen we opnieuw voor onze picknick zorgen.
Voor de eerste keer kiezen we nu ook voor een dessertje: rijstpotjes met extra fruitreservoir. Net voor Nordberg slaan we dit achter de kiezen.
We volgen verder weg 15 tot in Grotli waar we kiezen voor de nationaal toeristische route Strynefjell. En of er hier iets te zien is?! Op het einde voorbij het skistation begint de afdaling naar Hjelle. En ook hier is het uitzicht prachtig.
Uiteraard speelt het mooie weer in ons voordeel. We worden vriendelijk ontvangen in het authentieke Hjellehotel én krijgen de mooiste kamer (312) met balkon en uitzicht op het meer. Het avondeten is hier niet in buffetvorm, maar driegangenmenu met steeds keuze tussen vlees en vis voor het hoofdgerecht.
14 juni 2014
Vandaag gaan we de toerist uithangen en dus vertrekken we na het ontbijtbuffet richting Geiranger. We nemen nu wel de grote weg (15) vanuit Hjelle en moeten door een vrij lange tunnel. Aan het Langevatnet begint een mooie tocht richting Geiranger.
Hoe dichter we bij onze bestemming komen, hoe meer autocars we op onze tocht tegemoetkomen. De cruiseschepen in de Geirangerfjord hebben hun passagiers eventjes uitgelaten voor een dagtrip naar Dalsnibba. Kwestie van het eens vanop een zekere afstand (hoogte) te bekijken. Hadden we al gezegd dat de zon opnieuw volop van de partij is?!
In Geiranger gaan we voor fjordsightseeing met de M/S Geirangerfjord. Het is nog niet te druk voor de afvaart van 11u30 én dus kunnen we zorgen voor een mooi plaatsje vooraan op de boot. Deze tocht van anderhalf uur is alleszins zijn geld waard. Het felle zonlicht maakt het wat moeilijk om goede foto’s te maken, maar dat is een nadeel dat we er graag bijnemen…!
Vandaag wordt het picknick met zicht op de grote cruiseschepen (ook de Hurtigruten komt eventjes langs) in de Geirangerfjord. De klim vanuit Geiranger verloopt weer spannend wegens de vele autocars.
Toch lukt het vlot naar boven te rijden én zelfs ook nog hoger (1.500m) te klimmen (mits betaling van 100 NOK tol) om op Dalsnibba van de “Europees hoogste fjordview vanop de weg” te kunnen genieten. En ook hier zijn we niet alleen.
Het verdere verloop volgt dezelfde route als deze morgen, dus we gaan opnieuw de tunnels in terug Hjelle. Nà het eten blijft er nog voldoende licht over voor een avondwandeling in de buurt.
15 juni 2014
Deze morgen hangen de wolken wat lager. In afwachting van beter weer gaan we op zoek naar de lokale waterval. We klimmen eerst in het bos om het wat warmer te krijgen, maar uiteindelijk krijgen we de waterval (Glomnesfossen) te zien vanaf het initiële wandelpad dat we hadden moeten volgen tot voorbij de boerderij.
Tegen de middag gaat het richting Stryn om verder door te rijden via Loen en Olden tot aan Brigsdal. Voor 50 NOK kunnen we onze wagen parkeren en kunnen we onze wandeling aanvatten (± 45 minuten) tot aan de Briksdalbreen gletsjer.
Wij doen het te voet. De wagentjes laten we voor de oude mensen. Water, sneeuw en ijs zijn partners op deze wandeling. Maar ook het aantal Japanse toeristen is hier opnieuw indrukwekkend. ’s Avonds hebben we nog tijd om een retro-wandeling te maken in Hjelle. En dan weer valiezen pakken.
16 juni 2014
Vandaag is onze eindbestemming Alesund. We kiezen uiteraard weer niet voor de directe weg naar ons hotel, want we willen het vogeleiland Runde bezoeken. Op zoek naar de papegaaiduikers. We bereiken Runde via grote bruggen (Remoybrua 340 m én Rundebrua 428 m) net op tijd voor een klein middagmaal in het informatiecentrum (miljöcenter) net voorbij de kleine haven.
Nog een kilometer verder kunnen we de wagen parkeren én start de klim naar de verschillende uitzichtpunten. Grote en minder grote vogels krijgen we te zien. Ook de papegaaiduikers, vooral in actieve vorm zodat het bijna onmogelijk is om hiervan een foto te nemen.
Na de wandeling is het weer tijd voor de auto. En via dezelfde bruggen én een ferry (vanuit Hareid) lukt het ons om toch nog tijdig Alesund te bereiken. Parkeren kan hier gratis in de buurt van het hotel tot morgenvroeg. Het is fris en guur weer tijdens onze avondwandeling dus kruipen we maar snel onder de dekens.
17 juni 2014
Het ontbijtbuffet was weer enorm. Nadien gaat onze reis verder noordwaarts naar Trondheim. Vandaag zijn de wolken van de partij en af en toe valt er een beetje regen uit de lucht. Vanuit Vestnes gaat het met de ferry richting Molde (167 NOK).
Weer kiezen we niet voor de kortste weg want we willen de Atlantische route (Atlanter havsveien) doen. Dus we gaan richting Vevang. Mogen we zeggen dat we niet onder de indruk waren van deze route / bruggen. Gisteren – om naar Runde te rijden – hebben we grotere bruggen gezien.
Er staan nog een paar tunnels en een ferry (van Kanestraum naar Halsa) op het programma voor we rond 19u00 ons hotel in Trondheim bereiken. De wagen kunnen we parkeren aan het station. Eten gaan we zoeken in de stad zelf en dat vinden we in Spiseri Bakgården voor een combinaties van Spaans-Noorse tapas.
Nadien nemen we toch nog wat tijd voor een bezoek aan de verplichte bezienswaardigheden in Trondheim.
18 juni 2014
Vandaag staan er weinig kilometers op het programma. Toch met de wagen. Want we gaan inschepen voor een tocht met de Hurtigruten richting Bergen. We volgen de pijlen Pir I / Coastal route Hurtigruten naar de boot, slechts een paar honderd meter (2 ronde punten) verwijderd van de station parking.
We mogen onmiddellijk inchecken én later mag de auto (een van de weinige) met de lift op de boot. Inrijden doe je zelf, parkeren aan boord wordt door de bemanning gedaan. Iets na 10u verlaat de Kong Harald de haven van Trondheim en begint onze ontdekkingstocht op deze mini-cruise van 28 uur.
We zien opnieuw Kristiansund, maar nu vanop het water én later moeten we het toch wat kalmer aandoen, want de oceaan laat het schip toch wat bewegen … (of was de pizza als middagmaal toch net iets teveel?). Echte zeemansbenen hebben we blijkbaar niet!
Het wordt ’s avonds een lichte maaltijd en ook onze activiteiten staan op een laag pitje. Rond 21u45 zien we – door onze patrijspoort – een ander cruiseschip van Hurtigruten noordwaarts varen. Dit gaat gepaard met het nodige getoeter.
19 juni 2014
Na het ontbijt kunnen we nog tot 10 uur over onze kajuit beschikken. Het wordt een rustige ochtend met sightseeing vanop het dek of van achter het glas. Tegen 14 uur naderen we Bergen én volgen we alles van op het dek.
De instructies voor de ontscheping werden voldoende verspreid én dus weten we wat te doen: Ann met de bagage naar buiten via de terminal én ik mag op deck 3 de wagen gaan ophalen. Ook hier verloopt alles vlot en nadien loodst onze GPS ons naar een parkeergarage. We betalen 200 NOK voor de overnachting van onze wagen en via ons papieren plannetje vinden we ons hotel terug.
De ontvangst is hier – voor de eerste keer – iets minder vriendelijk en ook aan de kamer zijn een paar mankementen. Niks om wakker van te liggen. Er is nog voldoende tijd over om de hoogtepunten van Bergen te bezoeken … en vast te stellen dat de prijzen van souvenirs soms sterk kunnen verschillen!
20 juni 2014
Vandaag zitten wij weer volop achter het stuur. Het wordt een dag vol afwisseling met veel watervallen, tunnels en de spectaculaire Hardangerbrua van 1.380 meter (tolbrug) lang. Om Bergen te verlaten, hebben we weer het volste vertrouwen in de GPS.
Uiteraard is er een stop om te tanken en onze picknick in te slaan te Bjorkheim. Verder hebben we wat oponthoud wegens wegenwerken, maar toch blijft het over het algemeen steeds vrij rustig op de baan in Noorwegen. We hebben tijd genoeg om weer heel wat foto’s te nemen van (en onder) de watervallen langs de weg. Na de picknick gaat het richting Hardangervidda via weg 7.
Het is vrij fris boven op de grote hoogvlakte, maar wel spectaculair. Het is dan ook weer nà 18u.00 als we vriendelijk ontvangen worden in ons hotel te Geilo. Het avondbuffet is ruim én voor de Japanse gasten wordt het mix van koud, warm én dessert op één bord ! Nadien gaan we nog eventjes wandelen in de buurt.
21 juni 2014
Als we – na het ontbijtbuffet – het hotel verlaten, komt net de lokale “langlauf”-jeugd voorbij op hun zomeruitrusting. We gaan in de winkel onze picknick kopen en vertrekken voor een kalme dagtocht, alleszins toch inzake autokilometers. Het gaat richting Hol, met een bezoek aan de staafkerk én een wandeling ter plaatse.
We rijden verder op weg 50 (richting Hovet) en stoppen aan de parking van de Hivjufossen. We vinden de wandelweg naar deze waterval én stijgen door het bos tot we een beter zicht krijgen op deze waterval. Spijtig dat we onze picknick niet hebben meegenomen, want het zou een mooi plekje geweest zijn om onze boterhammen op te eten.
Dat laatste doen we dan maar na onze terugtocht op de parking. We rijden verder en ongeveer ter hoogte van het Strandavatnet slaan we links de weg in richting Raggsteindalen Hoyfjessstue. De weg is deels verhard en deels onverhard.
We doen het langste stuk met de wagen én de laatste kilometers tot de hut leggen we te voet af. Vanaf de hut gaat de tocht in omgekeerde richting terug, naar het hotel. Vanavond is het weer valiezen maken. Maar eerst aanschuiven aan het buffet.
22 juni 2014
Als we vanmorgen vertrekken staat er al 2.805 kilometer op de teller. Aangezien we vandaag naar Oslo moeten, zullen we vanavond boven de 3.000 km zitten. En te zeggen dat de benzine in Noorwegen niet goedkoop is! Het gaat grotendeels zuidwaarts via weg 40 richting Kongsberg.
Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om nog wat staafkerken op de teller te zetten. We starten hiermee in Uvdal, waar we meer te zien krijgen dan een staafkerk. Voor de staafkerk in Nore moet je eventjes van de grote weg, maar het is wel de moeite waard.
Ook voor de staafkerk te Rollag moet je de grote baan verlaten, maar hier hoef je niet heen en terug te rijden. Je volgt gewoon de weg (deels langs de spoorweg) tot je weer op route 40 komt. Eens te Kongsberg wordt het toch wat drukker op de weg én zo bereiken we via Drammen ons einddoel van de dag: Rica Park Hotel Holmenkollen, net naast de Olympische schans van Oslo.
We hebben nog ruim de tijd voor een bezoek aan de hoofdstad én nemen hiervoor een treintje naar het centrum. Vooral het bezoek aan het nieuwe operagebouw mag niet ontbreken. Vanavond spelen de Belgen hun tweede wedstrijd op het WK in Brazilie én ook dat kunnen we volgen op groot scherm vanaf het Akershus.
We bezoeken nog snel een aantal andere attracties en genieten van een midzomerfeestje op de Karl Johans gate. Dan is het weer tijd om met de trein terug te keren naar de hoogte van Holmenkollen. Dit wordt onze laatste avond op Noorse bodem.
23 juni 2014
We vertrekken rond 9 uur naar Oslo centrum, maar nu met wagen. We brengen nog een bezoek aan Vigeland. Nadien gaan het richting kade Color Line voor de inscheping richting Kiel. Onze terugtocht start met iets minder zon dan de heenvaart, maar toch blijft het voldoende warm om opnieuw snel het zonnedek te vullen.
We krijgen de rest van de dag goed gevuld. We ontdekken ook de tax free shop aan boord, waar we tot de conclusie komen dat de souvenirs hier nog vrij goedkoop zijn. Onze laatste kronen worden dan ook gespendeerd. Morgen betalen we weer met euro’s.
24 juni 2014
Tussen Kiel en Halle worden we weer met de realiteit geconfronteerd. Drukke wegen met veel vrachtwagens, een felle regenbui, stau bij wegenwerken, file door een ongeval op de Brusselse ring, … Rond 20 uur zijn we terug thuis. De kat is alvast blij ons terug te zien.
Heel mooi en uitgebreid reisverslag, vol praktische tips! Dankjewel 🙂