Cruise langs de Noorse fjorden tot aan de Noordkaap
Noorwegen, met zijn 1800 km kustlijn, zijn ruwe natuur, fjorden, bergen, gletsjers en lieflijke stadjes, kan je best bereizen met een cruiseschip. Wij kozen voor de Costa “Neo Romantica”.
Na de inscheping in Amsterdam, varen we gedurende twee nachten en één dag noordwaarts tot in Hellesylt, dit wordt onze eerste stop in de fjorden. Ondertussen hebben we dus ruim de tijd om het schip te leren kennen.
De Neo Romantica heeft een lengte van 220 meter en is daardoor een relatief klein schip. Het biedt plaats aan 1350 passagiers en heeft 650 bemanningsleden. Het is gezellig aan boord en er heerst een goede sfeer.
De cabines zijn mooi en comfortabel en worden goed onderhouden door de stewards. Het eten aan boord is veelzijdig en je kan bijna de hele dag iets naar je gading vinden. Het personeel is uiterst vriendelijk en is steeds ter beschikking van zijn klanten.
Aan boord is alles goed georganiseerd, dagelijks een niet te missen verrassende show in het atrium van het schip , daar worden ook quizzen georganiseerd maar eveneens danslessen. De diverse dekken zijn genoemd naar bekende steden in Europa zodat de passagiers gemakkelijker hun weg vinden eens aan boord van dit schip.
We leggen aan in Hellesylt en genieten ondanks het mindere weer van het eerste fjord. Het Geirangerfjord, 15 km lang, is het bekendste reisdoel van West Noorwegen. Omringd door steile bergwanden, schitterende watervallen en bergmassieven varen we tot het stadje Geiranger.
Fjorden zijn mysterieus en indrukwekkend. Ze ontstonden in de ijstijd door de enorme krachten van de gletsjers. Ze zijn diep, soms wel 1000 meter. Door de bescherming van de omringende bergen is het fjordwater vaak rimpelloos en stil.
De weerspiegeling van het landschap in het vlakke en donkere water levert idyllische plaatjes op. Om Geiranger te verkennen gaan we aan wal met de shuttle bootjes.
Het lieflijke Geiranger wordt ’s zomers aangedaan door zo een 200 cruiseschepen en staat sinds 2005 op de Wereld erfgoedlijst van de UNESCO. Naar schatting bezoeken zo een 700.000 toeristen jaarlijks dit stadje, we doen mee en genieten van het stadje.
Er donderen hier drie watervallen naar beneden ze hebben mooie namen zoals : de Zeven Zusters, de Bruidsluier en de Vrijer genaamd. Eens terug in de haven gaan we wat rondneuzen.
We zien een kleine speciale boot, die werd nagebouwd en blijkt een perfecte kopie te zijn van een kleine Viking boot. We slenteren nog wat rond in de haven om dan terug te keren naar de Costa Neo Romantica.
Na een nachtje varen komen we aan in Trondheim. Trondheim is een historische hoofdstad het is de derde grootste stad van Noorwegen, toch liggen alle bezienswaardigheden op wandelafstand van het centrum.
De voornaamste bezienswaardigheden zijn de burcht, de domkerk en de pakhuizen. We besluiten om de stad te voet te verkennen maar het weer zit echt niet mee want het regent. Met paraplu en warme jas trekken we er op uit.
Trondheim werd in de 17de eeuw door en reusachtige brand vernield maar is volledig heropgebouwd. Langs de rivier zien we de alom gekende fraaie, kleurrijke houten huizen en pakhuizen die gebouwd werden door rijke kooplieden.
De roodgeverfde Bybro brug valt al op van ver, ze overspant de Nidelva rivier en werd gebouwd na de brand van 1681. We komen ogen en tijd te kort om alles goed te zien en te onthouden, de straatjes, de huizen, de pleintjes, te veel om op te noemen.
Op een pilaar staat Olav Truggvason, de stichter van de stad. Hier staat het bekendste bouwwerk van Trondheim namelijk de Nidarosdomen, de eerste grote stenen kerk van Noorwegen.
De grote kathedraal werd gebouwd vanaf 1070, het is één van de belangrijkste gotische monumenten van het land. Gedurende de middeleeuwen was de dé christelijke pelgrimsplaats in Noord-Europa. De gevel is prachtig, wij zien ook Jonas de patroonheilige, onze kleinzoon is naar hem genoemd.
Naast de kathedraal staat het aartsbisschoppelijk paleis midden in de oude historische centrum. Het schip doet er 2 volle dagen over om van Trondheim naar de Noordkaap te varen. We genieten ten volle van het leven aan boord van het cruise schip.
Na de ontscheping in Honningsvag doen we eerst een wandeling door dit kleine stadje. Honningsvag is de noordelijkste stad van het Europese vasteland en is het bestuurlijke centrum van de gemeente Noordkaap.
De stad met haar 2600 inwoners ligt in een mooie baai van het eiland Mageroya. Op haar grondgebied bevindt zich de Noordkaap die vaak ten onrechte het noordelijkste punt van Europa wordt genoemd.
Sinds juni 1999 is Honningsvag met het vasteland verbonden door de bijna 7000 meter lange Noordkaaptunnel die de veerboot vervangt. Door zijn beschutte ligging is Honningsvag een belangrijke visserijhaven.
Meer dan 150 vissersboten hebben hier hun thuishaven. De gevangen kabeljauw wordt op grote rekken te drogen gehangen. Je ruikt het al van ver. Jaarlijks bezoeken een honderdtal cruiseschepen de stad waardoor, naast de met de visserij verbonden activiteiten, het toerisme een belangrijke bron van inkomsten is.
We nemen de bus naar de Noordkaap, een droombestemming. En net zoals bij elk doel is juist de weg ernaartoe onvergetelijk. Het uiterste noorden van Noorwegen is een ruige nog onbekende bestemming. De kale landschappen vol korstmossen zijn adembenemend.
Halfweg houden we een korte halte bij een voor toeristen opgestelde lappenfamilie. We krijgen amper de tijd voor een fotoshoot…. En eindelijk is hij er, de Noordkaap, hier te staan, op het uiterste randje van het Europese continent, is ons ultieme reisdoel.
Iedereen is warm gekleed want het is hier koud en winderig, maar de omgeving is prachtig en mysterieus dat men deze ongemakken vergeet.
De Noordkaaphal. Deze hal, gebouwd in een landschappelijk beschermd gebied, is in de rots uitgehouwen. In het erg toeristisch complex bevinden zich een winkel, enkele restaurants, een bioscoop en het museum.
We bekijken hier een didactische film over het noorderlicht en de zonnewendes. Door het korstmossengebied rijden we terug naar het cruiseschip. Met de costa neo romantica varen wij nu voorbij de noordkaap op 71 graden noorderbreedte, ondanks het koude gure weder blijven we toch een uurtje staan om deze magische plaats voorgoed in ons geheugen te prenten.
Na een korte nacht komen we aan te Tromso. Deze stad ligt ruim boven de poolcirkel, wat overeenkomt met de geografische breedte van Alaska en Siberië.
Tromso is een universiteitsstad en een belangrijke handelshaven met enkele bijzondere bezienswaardigheden. Tromso was en is de laatste halte voor elke poolreiziger, hier kan men het nodige materiaal en voeding inslaan, verder noordwaarts is er niets meer te verkrijgen.
Hoe verplaatsen we ons vlug en voor geen geld door deze stad ? Wel heel eenvoudig : we doen autostop. Bereidwillige en vriendelijk mensen brengen ons naar de gevraagde bestemmingen. Zo doorkruisen we Tromso vlug en adequaat
Te voet trekken we over de hoge en lange brug die het vastenland met het eiland Kvaloya verbindt , hier staat een bijzonder bouwwerk : de IJszeekathedraal. Het moderne gebouw heeft een glazen 35m hoge gevel en bezit een prachtige gebrandschilderd glasraam dat het werk is van Viktor Sparre.
Terug in het oude centrum komen we langs het Poolmuseum dat is ondergebracht in een beschermd gebouw van de douane uit de jaren 1830. Er loopt een interessante tentoonstelling over de poolreizigers.
Als je het gebouw aan de zuidzijde bekijkt lijkt het wel op een stel omgevallen dobbelstenen. Uniek!! Achter de haven ligt het oudste gedeelte van de stad. Hier zoals elders in Noorwegen, vindt men oude kleurrijke huizen. We slenteren door de belangrijkste winkelstraat met zijn unieke gevels.
Deze mooie stad kreeg terecht de spotnaam “Parijs van het Noorden”. Het schip zet koers naar de Lofoten, we blijven op deze nacht want het is een zonnige dag en dat belooft voor de nacht.
Om middernacht genieten we van de middernachtszon, op 71 graden noorderbreedte gaat de zon niet onder in de zomer, in de winter daarentegen is het hier 4 maanden volledig duister maar dan is er wel het noorderlicht.
Het is de eerste keer in ons leven dat wij genieten van 24 uren zonlicht. We sliepen niet veel in de voorbije zonovergoten nacht en met kleine oogjes genieten we van het mooie landschap van de Lofoten.
De eilandengroep Lofoten behoort tot een der mooiste ter wereld. Door de invloed van de warme golfstroom is het een gebied van uitersten en dat moet je proeven, ruiken, voelen, ontdekken en ervaren. De vergezichten zijn adembenemend en het lijkt wel of we op Hawaiï terecht gekomen zijn.
We hebben geleerd dat autostop goed werkt in Noorwegen, dus doen we dit opnieuw om het grote eiland te leren kennen. Leknes is het belangrijkste centrum.
Hier is de groeiende economische pijler in de zomer: het toerisme. We gaan op verkenning in Stamsund, een modern uitgerust vissershaventje met aanverwante industrie dat leeft van de visvangst en de verwerking er van.
Spijtig dat de vissersvloot al vertrokken was naar de Barendzee en we enkel nog de oude vissershutten met hun karakteristieke kleuren en de droogrekken met kabeljauw te zien kregen.
In Buxnest staat een rode staafkerk, nieuwsgierig gaan we even kijken. ’s Namiddag worden we opnieuw door een vriendelijk chauffeur naar Borg gereden waar het Vikingmuseum staat. Hier werden de fundamenten van een oude Vikingboerderij bloot gelegd.
Naast de opgravingen werd een reconstructie van de boerderij opgetrokken, het gebouw is 83 meter lang. Bij de rondleiding krijgen we van de hoofdman de nodige uitleg over hoe de Noormannen leefden in zo een reuzenhuis.
Het is alsof je beland bent in de Vikingtijd. Voor een bezoek moet je niet reserveren, je mag mee aansluiten bij een groepje. Via autostop bereiken we de haven in de Lofoten, het schip ligt te blinken in de zon.
We schepen hier in met een shuttleboot, omdat het schip te groot is om aan een kade te kunnen liggen, alles verloopt vlot en veilig. Eens op zee hebben we opnieuw tijd om te genieten van de luxe aan boord, de fjorden en de zon die al 4 dagen niet meer ondergaat.
Na een wondermooie vaart door het 110 km lange Nordfjord komen we aan in Olden. Deze stad heeft een unieke geografische ligging. Het stadje heeft slechts 473 inwoners en is het vertrekpunt voor een bezoek aan de Briksdalbreen gletsjer.
Hier is autostop geen optie, er is slechts één weg naar de gletsjer en er woont bijna niemand. We nemen dus de bus naar de gletsjer. Daar aangekomen is het ongeveer 1 uur stappen tot aan de gletsjer.
Het is vermoeiend klim, de wandeling loopt over talrijke trappen en met een behoorlijk stijgingspercentage. Toch trekken jaarlijks zo ‘n 300.000 bezoekers naar boven. De panorama’s zijn onvergetelijk en de brug over de waterval is wereldbekend.
Vanop het meer met dezelfde naam bereiken we de Briksdal gletsjer en kunnen we genieten van een indrukwekkend natuurschouwspel. De gletsjer zelf is 100 kilometer lang en 15 kilometer breed en het ijs kan een dikte hebben tot wel 500 meter.
De buschauffeur wachtte trouw op zijn passagiers voor de terug reis naar het cruiseschip. Een echte meevaller ! De laatste halte van het cruiseschip is de stad Bergen. Bergen is de op één na de grootste stad van Noorwegen en telt ongeveer 250.000 inwoners, zo groot als Gent dus.
Vroeg in de morgen, voor de toeristen komen, gaan we in alle rust op stap door de stad. De wijk Bryggen ligt aan de oude kade van de stad. De Hanzekooplieden bouwden er hun kantoren, woonhuizen en opslagloodsen.
Vanaf de kade lopen lange, smalle stegen tussen de houten loodsen. Aan weerszijden van deze doorgangen bevinden zich kleine winkels, ateliers, werkplaatsen, kantoren en restaurants. We krijgen hier een beeld van het alledaagse leven zoals het was in het middeleeuwen.
In de namiddag wordt het dringen om deze oude kern met zijn houten huizen te bezoeken. Dit middeleeuwse Bryggen is beschermd en staat nu op de UNESCO-Wereld erfgoedlijst. Nog een speciale bezienswaardigheid die we niet mogen missen in Bergen is de staafkerk van Fantoft.
De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in Fortun, een dorp nabij het Sognefjord, rond het jaar 1150. Daarna werd hij verplaatst naar Bergen, in 1992 werd de staafkerk totaal verwoest door brandstichting. Onmiddellijk werd aan de bouw van een exacte kopie van de kerk begonnen, die in 1997 af was.
We doen nog een laatste wandeling door het centrum van de stad alvorens we terug aan boord gaan voor de terugreis. Nog één keer zullen we kunnen genieten van het lekkere eten op de Italiaanse avond met muziek en dans.De cruise met het vernieuwde schip Neo Romantica is een cruise om nimmer te vergeten.
Voor hen die het Noorden willen bezoeken een goeie raad, neem voldoende warme kledij mee want het weer is er grillig, maar laat je niet afschrikken, want aan boord van een cruiseschip is het steeds comfortabel en aangenaam.
Wij hebben vorig jaar een cruise gemaakt door de fjorden … zal er mijn ervaringen bij gelegenheid ook een keertje over neerschrijven. Het is heerlijk om er over te lezen. Dankjewel, Denise.
In de fjorden hadden wij niet zoveel geluk het weder zat tegen, maar ondanks dat was het toch super hoor. Heb jij nog andere cruises gedaan??
Groeten
Denise
Het was mijn eerste cruise maar het zal zeker niet de laatste zijn. Deze manier van reizen is mij erg bevallen. Wij hebben wat het weer betreft wel heel veel geluk gehad.
Zal proberen in komende dagen nog eens iets over een andere cruise te publiceren, ik doe mijn best.
Wij hadden het genoegen om een paar cruises te doen in de loop van de laatste 16 jaren.
Eigenlijk was het altijd een feest
Goeienavond
Denise