Streetwise in Berlijn
Ga je binnenkort op citytrip naar Berlijn? Hier alvast een aantal straatgeheimen die wij ontdekt hebben tijdens ons laatste verblijf.
- yoga-mannetjes: Op verschillende straatnaamborden doorheen Berlijn kan je kleine mannetjes van kurk terugvinden. Ze beelden allemaal een specifieke yoga-pose uit en worden geplaatst door een plaatselijke yoga leraar. Spot jij als eerste de downward dog, de eagle of de dragonfly?
- Stolpersteine: Of struikelstenen, zijn stenen, bedekt met een coating waarop namen en gegevens (geboorte, arrestatie, gevangenschap, moord, bevrijding) van een slachtoffer van de nazi’s zijn gegraveerd en die ingemetseld wordt in het voetpad, voor de drempels van de huizen waar de slachtoffers woonden op het ogenblik van hun arrestatie.Deze stenen laten je even stilstaan, letterlijk en figuurlijk, in het drukke Berlijn. Info over de specifieke persoon op de steen voor je, kan je steeds terugvinden via https://www.stolpersteine-berlin.de Ook in België kan je trouwens van deze struikelstenen terugvinden: 11-nieuwe-struikelstenen-stolpersteine-in-belgie
- Tijdens ons tripje hadden we gemerkt dat Berlijners nogal nors kunnen overkomen. Maar er werd ons verteld dat dit gewoon aan het plaatselijke dialect ligt, ook wel genaamd “Berliner Schnauze”. Dus laat je niet afschrikken, het komt misschien wat bruut over, maar dat ligt gewoon aan de uitspraak. Verder nog een paar Duitse zegswijzen die ons zeker van pas gekomen zijn:
Arschkalt: heel koud
Ein Arsch mit Ohren: een eikel
Das Leben ist kein Ponyhof: het ons bekende “het leven is geen ponykamp!”
Die Kacke am Dampfen haben: er is stront aan de knikker
- Het viel ons op dat een aantal metrostations “Tor” heten (Hallesches Tor, Schlessische Tor,…). Dit betekent “Poort”, maar de enige Poort die je in Berlijn nog kan zien, is de Brandenburger Tor. Dit komt namelijk omdat Berlijn tijdens de middeleeuwen volledig omringd werd door een muur met poorten (de Berlijnse Muur had dus een voorganger).Maar die is/zijn helaas behalve op die ene na allemaal verdwenen. Als je met de metro een Tor passeert weet je dus dat je in het middeleeuwse centrum zit!
- Berlijn is enorm uitgebreid en er is zoveel te zien, wij hebben dan ook vaak de metro gebruikt. Ben je dit van plan, dan is het zeker een aanrader om de metro-app te downloaden: https://itunes.apple.com/nl/app/bvg-fahrinfo-plus-berlin/id284971745?mt=8. Je kan gemakkelijk opzoeken welke metrolijnen je moet nemen om van plaats A naar plaats B te geraken en je kan je ticket betalen via de app. Of je kan in de metrostations een kaartje kopen met je bankkaart natuurlijk. Zeker niet vergeten te valideren aan een toestelletje voor je opstapt!
- Wij vonden het ook fijn om op zoek te gaan naar Photoautomats! Deze fotohokjes uit de jaren ‘50 en ‘60 staan verspreid doorheen de stad, en voor €2,00 heb je een origineel souvenir. Als je exact wil weten waar je er eentje kan vinden: http://www.photoautomat.de/standorte.html
- #thattoweragain: De Fernsehturm is het ideale herkenningspunt tijdens je tochten door Berlijn! Waar je ook bent, deze tv-toren duikt altijd weer op en zo kan je een beetje inschatten waar je ergens zit. Jouw rots in de branding ;), met zijn eigen hashtag.
- Overal in Berlijn duiken blauwe en roze pijplijnen op uit de grond… moderne kunst, het Duitse antwoord op Centre Pompidou? Nope, deze wirwar van felgekleurde buizen dient om het te veel aan grondwater weg te pompen. Berlijn is oorspronkelijk gebouwd op een moeras en om te vermijden dat alles weer wegzakt in de smurrie…
- Ampelmännchen. Zo heet het mannetje met hoedje dat je terug kan vinden op de verkeerslichten in Berlijn. Oorspronkelijk kon je deze mannetjes enkel in Oost-Berlijn terugvinden, bedoeld om kinderen op een speelse manier meer bewust te maken van de verkeersregels.
- Street Art: Berlijn staat/hangt vol met kunst: graffiti, standbeelden, moderne kunst, zwart-wit foto’s uit het verleden… voor elk wat wils en er valt steeds iets nieuws te ontdekken!
- Der Verlassene Raum (De Verlaten Kamer) is een standbeeld in de voormalige Joodse buurt (Koppenplatz): je ziet een tafel en en een omvergegooide stoel. Met een gedicht van Nelly Sachs: …O die Wohnungen des Todes, / Einladend hergerichtet / Für den Wirt des Hauses, der sonst Gast war- / O ihr Finger / die Eingangsschwelle legend / Wie ein Messer zwischen Leben und Tod – / O ihr Schornsteine, / O ihr Finger, / Und Israels Leib im Rauch durch die Luft!
Een alledaags huiselijk tafereel. Maar het geeft je een impressie van de verlatenheid, de tristesse van de plotse inbreuk in iemands persoonlijke leven tijdens de toenmalige deportaties… pakkend.
- Voor de Brandenburger Tor staat er ook een tijdelijk kunstproject van de Syrisch-Duitse kunstenaar Manaf Halbouni, “Het Monument”: Drie bussen staan verticaal “geparkeerd” voor dit klassieke symbool van Duitse eenheid. DE HORROR, althans volgens een aantal conservatieve bewoners en toeristen :).
Het kunstwerk verwijst naar een foto van Aleppo, waar een aantal bussen als barricade stonden opgesteld om burgers te beschermen tegen sluipschutters. Wij vinden het in elk geval schitterend dat er over deze netelige kwestie gepraat wordt door dit project!
Veel plezier op jouw ontdekkingstocht!
Wil je nog meer te weten komen over onze citytrip naar Berlijn, lees dan ook even mijn andere blogpost “Ich bin een Berliner”.
Interessant artikel met toch wel een aantal nieuwigheden.
PS Naar het schijnt staat het oudste “Ampelmännchen op de Friedrichstrasse (voormalig Oost-Duitsland)
Alweer een heel mooi artikel @kiki omtrent Berlijn. Ik heb alweer heel wat bijgeleerd. Ik kijk alvast uit naar jouw volgende artikels. Prachtige beelden inderdaad! Dankjewel.
Tijdens mijn bezoek stonden de bussen er nog niet. Wanneer zijn die geplaatst dan @kiki?
Dat het Ampelmännchen aanvankelijk bedoeld was om kinderen de verkeersregels aan te leren, is nieuw voor mij. Toen ik in Berlijn was, had de gids er een andere uitleg voor. Volgens hem was het een zet van het communisme om de burgers op weg naar hun werk aan te porren tot een gezwinde tred, richting kantoor en fabriek.
Dat klinkt ook heel aannemelijk. Misschien werden er nadien verschillende betekenissen aan toegevoegd en is het niet meer duidelijk wat de echte verklaring is. Het Ampelmännchen is in elk geval een leuke eyecatcher als je in Berlijn bent.
In ieder geval is het vanuit commercieel oogpunt nu wel een schot in de roos. De souvenirshops doen gouden zaken dank zij die ventjes.
Daar mag je zeker van zijn. Ze slaan er zeker munt uit. Uiteraard wel een leuk aandenken/souvenir om mee naar huis te nemen :-)!
Voor mij is het ook helemaal nieuw. Ik heb de mannetjes tijdens mijn verblijf aan Berlijn wel ontdekt, maar het is me nu pas duidelijk waarom dit was. Best wel grappig eigenlijk.
Echte tips, verrassende foto’s, meer moet dat niet zijn. Tof!
Dankjewel Guy!
Voor mij is er ook best wel wat nieuw. Het zijn inderdaad leuke en verrassende foto’s. Ben jij ook al vaker in Berlijn geweest @guido?