ONTMOET BACH, WAGNER, GOETHE EN NOG VEEL MEER IN LEIPZIG
Leipzig is een stad in Duitsland gelegen aan de Pleiße. Op weg naar Praag kozen mijn man en ik ervoor om twee dagen in Leipzig te verblijven.
Daar onze tijd vrij beperkt was, reserveerden we via ons hotel voor de volgende dag een fietstocht met gids. Na een lekker ontbijt begaven we ons naar de afgesproken plaats aan de Old City Hall. De ”Deutsche Pünktlichkeit” liet zich meteen gelden want de gids stond reeds klaar met twee extra fietsen. Vraag me niet hoe hij dit klaargespeeld had.
Old City Hall, het vroegere raadshuis, is een zeer mooi overgebleven gebouw in lokale stijl. De bogen-gallerij is echt indrukwekkend. Vandaag de dag zijn er restaurants en souvenirwinkeltjes in ondergebracht.
Na even kennis gemaakt te hebben met Rolf, onze gids, kregen we een fietshelm en audio-oortje en reden we hem achterna.
We hielden halt aan het Mendelssohn-Huis: hier bracht Mendelssohn zijn gelukkigste en productiefste jaren door alvorens hij hier zijn laatste adem uitblies. In het museum kregen we inzicht in zijn leven en werken in Leipzig, Het museum heeft ook interactieve attracties, zoals de mogelijkheid om zelf de werken van deze grote componist te dirigeren. Heel leuk om te doen.
De volgende stop was aan het Stasi-museum. Als je in Leipzig bent dan moet je dit museum, dat over de Oostblokperiode gaat in Duitsland, gezien hebben. Hier ga je echt terug naar de periode van Oost- en West-Duitsland. Je voelt hoe de mensen leefden met angst voor iedereen.
Hun grote wantrouwen naar iedereen toe omdat men niet kon inschatten wie een verklikker was. Het Stasi-museum in Leipzig is een plek waar je kippenvel krijgt. Als je geen Duits spreekt zijn er audiogidsen in verschillende talen.
Na dit bezoek was het tijd om het kippenvel terug af te stropen en gingen we lunchen in een klein maar gezellig restaurantje. Rolf stelde ons voor om de “Linzensuppe” te proberen. Een prima keuze bleek later want het was een maag vullende maaltijdsoep.
Tijdens het eten vertelde Rolf ons dat hij een kind van “Die Wende” was. Hij was geboren in 1970 wat betekende dat op het moment dat de Berlijnse muur viel in 1989, hij net op zoek was naar werk. Met een Oostblokdiploma op zak geen sinecure volgens hem.
Na een geweldige “Eisbecher mit Erdbeeren und Sahne” reden we verder naar onze volgende stop. Het Schumann & Wieck-Haus. De leef- en werkvertrekken van deze 2 grote musici schetsen een goed beeld van hoe het toen was. Op de eerste verdieping is een museum met de werken en naslagwerken van Schumann. In een deel van het gebouw is nu een school gehuisvest.
Volgende halte op onze fietsroute was de Thomaskerk. Johann Sebastian Bach werkte meer dan 25 jaar in Leipzig. Hier schreef hij onder andere de wereldberoemde Mattheüs Passie. In het Bach museum kan men terecht voor meer informatie. Voor het museum zelf hadden we te weinig tijd maar we bezochten wel zijn graf in de Thomaskerk .
We reden ook langs de “Mendebrunnen”: Deze staat op de Augustusplatz, Een mooie fontein omgeven van vele zitbanken zodat men hier kan rusten en genieten van het mooie waterspel. We reden terug naar de Old City Hall en Rolf gaf ons nog een paar tips om de volgende dag aangenaam door te brengen.
Het was nog te vroeg voor het avondeten, het weer was prachtig dus kuierden we door de straten van Leipzig. Zo kwamen we in de Madler Passage waar we aan de ene kant het standbeeld van Mephisto en Faust en aan de andere kant dat van de betoverde studenten tegenkwamen voor de door Goethe beschreven “Auerbachkeller”. De passage is zeker een bezoek waard.
Leipzig is een studentenstad waardoor er een levendige, jeugdige sfeer hangt. De stad heeft heel veel groene zones waar je de drukte even kan ontwijken. Het Clara-Zetkin-Park vonden we zeker de moeite waard om wat meer tijd in door te brengen.
’s Avonds gingen we terug naar de Auerbachkeller. We vonden het fijn om op deze plaats in de nabijheid van Faust en Mephisto van ons avondeten en een goed glas rode wijn te genieten.
De volgende dag legden we, op aanraden van Rolf, de Notenspoorwandeling af. Deze wandeling is 5,3 km lang en vermits we pas om 16 uur naar Praag zouden vertrekken leek het ons interessant om deze wandeling nog even mee te pikken.
We zagen zo het huis waar de componist Grieg verbleef, een standbeeld van de componist Wagner (Wagner werd in 1813 in Leipzig geboren) en de MDR-Kubus. ( In de in 2011 gebouwde kubus vinden onder andere de MDR-symfonieorkesten plaats).
Om af te sluiten kozen we voor koffie en taart in het oudste café van Duitsland “Zum Arabischen Coffe Baum”. Eeuwenlang was dit café de ontmoetingsplaats voor dichters, geleerden en muzikanten. Op de eerste verdieping is er een klein museum ondergebracht.
Mijn conclussie: Leipzig is een prachtige stad waar je achter elke hoek weer iets nieuws ontdekt. Voor muziekliefhebbers een waar paradijs..
TIP: Onder de naam ‘notensporen’ biedt Leipzig twee grote wandel- en fietsroutes die alle muzikale bezienswaardigheden in de stad aaneensluiten. Het notenspoor per fiets komt ook door de buitenwijken en omvat, onder andere, ook het Schillerhuis en het Mahlerhuis. Meer informatie vind je op www.notenspur-leipzig.de
Manja,
Voor mij bruikbare info. Dank, ik krijg er zin in.
Ciela
Klinkt als muziek in je oren. Leuke info
Leuk om te lezen