Het pittoreske Hallstatt met zijn zoutige verleden
We wilden deze zomer een vakantie waarin een mix zat van ontspanning, nieuwe dingen en/of plekken ontdekken, actief en interessant genoeg voor een jonge tiener,… Het werd een roadtrip die ik zelf uitstippelde binnen Europa. Vertrek en aankomst met de eigen wagen van thuis uit. Sowieso zouden we enkele dagen vertoeven in Slovenië. Bij het zoeken op de Google Maps botste ik op Hallstatt. Ideaal voor een tussenstop van 2 nachten tussen België en Slovenië.
Zelf verblijven we in het rustige Bad Ischl van waaruit we Hallstatt zullen verkennen. Wanneer we vrienden en familie vertellen dat we deze plek bezoeken, is dit slechts bij weinigen gekend.
Het pittoreske stadje heeft echter wel een bizarre aantrekkingskracht op Japanse en Chinese toeristen. Het ganse jaar rond overrompelen ze echt deze plek.
De Chinezen zijn er zo aan verknocht dat ze deze stad zelfs volledig hebben nagebouwd, op ware grootte! Het zal je dan ook niet verrassen dat 1 op de 2 plaatselijke bezoekers Aziatische roots heeft.
Al kende mijn zoontje van 12 de stad wel uit zijn geschiedenislessen. De Hallstatt-periode doet misschien eerder een belletje rinkelen. Want deze plek is inderdaad belangrijk in de evolutie van onze geschiedenis. Aan het begin van de IJzertijd vestigde zich hier een belangrijke, Keltische stam.
Hallstatt is ook bekend om zijn zoutwinning uit het hart van zijn rotsen. We laten ons meenemen in het mooie geschiedenisverhaal en duiken gedurende 2 volle uren deze grotten in.
En neen hoor, niet te vergelijken met een “klassiek grottenbezoek”. Je dient voor vertrek een gans pak aan te trekken.
Deze overall zal je kledij beschermen tegen het eventuele zout in de mijn maar ook voor…. GLIJBANEN! Jawel, op 2 plaatsen tijdens je bezoek “zoef” je letterlijk naar beneden!
Op de 2de glijbaan is zelfs een snelheidsmeter aanwezig, die de snelheid waarmee je naar beneden glijdt, meet.
De zoutmijn verlaten doe je met een soort van treintje, die je toch wel tegen een aanzienlijke snelheid doorheen de smalle rotsen naar buiten rijdt.
Het bezoek van deze “Salzwelten” wordt een leerrijke ervaring, mooi afgewisseld met actieve momenten en voor onze jonge snaak dus ook meteen een schot in de roos! 🙂
Aan de inkom geraken van deze zoutgrotten is op zijn minst ook al boeiend! De tocht start bovenaan de berg en een “bergtram” brengt je eerst naar de top. Wauw, wat een mooi uitzicht!
Van hieruit heb je trouwens ook enkele mooie wandelingen of trails die starten in de omliggende bossen met stunning views als kers op de “zout”taart.
Ook vind je een skywalk boven Hallstatt van waaruit je het perfecte vogelperspectief hebt boven het ganse stadje en zijn meer. We hebben die dag ook geluk, want het is een stralende dag en de uitzichten zijn prachtig!
Terwijl we van onze koffie nippen bovenop de berg, genieten we samen van het prachtige uitzicht en de rust.
Opnieuw beneden, begeven we ons naar het stadje Hallstatt zelf. En zoals eerder aangegeven, met een overrompeling aan Japanse toeristen.
Wat de hadj is bij de moslims, is misschien Hallstatt bij de Aziaten. Ik vraag me enkel af welke rondes deze Japanners maken.
Ze lopen enkel rechtdoor, en het liefst ook nog u overhoop. Believe me, sinds onze Europese roadtrip deze zomer ben ik verre van nog “Japanner-proof”.
Sinds 1997 staat Hallstatt bovendien ook op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. En het is echt een plaatje. Wil je werkelijk het “mooiste plaatje”, dan neem je best een foto vanop het water.
Maar aan de enkele bootjes die te huren vallen aan het Hallstattermeer is het uren aanschuiven geblazen door… jawel… de Aziaten. We laten deze kelk mooi aan ons voorbijgaan en drinken letterlijk van een andere kelk op een gezellig terrasje met een mooie blik op deze schilderachtige stad.
Wanneer je niet om de haverklap wordt overhoop gelopen, stap je op een half uurtje van de ene kant van het stadje naar de andere kant.
Onderweg loop je door kleine kronkelende straatjes met de mooie, typische Oostenrijkse huisjes en uiteraard de nodige, gezellige souvenirwinkeltjes.
Je kan er het Hallstatt-zout kopen in alle maten, vormen, gewichten,… Misschien trakteert een snuifje van dit Hallstatter-zout jouw eten op een bijzondere smaak?
Maar zelf ben ik verre van een prinses, en zeker geen van de keuken. Souvenirtje 1 van onze roadtrip wordt aangekocht! Het potje “Hallstatt-zout” voor de mama en schoonmama.
Een hint om me uit te nodigen van zodra ze het ingrediënt gaan gebruiken. Het lekkere eten is mooi meegenomen 🙂
leuk om te zien, wij waren er jammer genoeg bij regenweer. In de grotten zelf geen probleem en de glijbanen vonden we geweldig maar het dorpje zag er op de Aziaten na toch helemaal anders uit. Druilerig en het uitzicht was door de mist en donkere wolken deels gestolen.