Op cruise met een yacht in Kroatië, een andere manier van reizen
De kartelige kustlijn met zijn mooie baaien en het heldere turquoise water, met de ontelbare eilanden, maakt zuid Kroatië of Dalmatië tot een aantrekkelijke bestemming.
Wij besluiten om deze streek te bezoeken op een originele manier, een cruise met een luxe yacht, het mag eens iets anders zijn.
Het schip de Ms Adris is splinternieuw in de vaart en biedt een aparte cruise formule aan.
Ze vaart langsheen de kustlijn van zuid Kroatië en de vele eilandjes, één voor één parels aan de Adriatische zee.
Het is een unieke wijze om de natuur en cultuur, zowel op zee, als op het land te benaderen en te appreciëren. Het is ook een terugkeer naar de bron van de reizen over het water, cruisen.
We zullen vertrekken in Dubrovnik en varen langs de eilanden Mljet, Hvar, Braç en Korçula, tussendoor meert het schip ook aan in de steden Split, Makarska en Dubrovnik.
Na het ontbijt vertrekt de MS Adris naar het nationaal park van Mljet, midden de Elafieteneilanden gaat ze voor anker voor een zwemhalte. Wij duiken het water in voor een verkwikkende zwembeurt.
Dagelijks zullen we de gelegenheid krijgen om te zwemmen in het blauwe mediterrane water.
We meren aan op het eiland Mljet, in het dorp Pomera. Mljet is het grootste eiland van Dubrovnik archipel en wordt beschouwd als een van de mooiste en een van de groenste Kroatische eilanden.
De zee rond het eiland is rijk aan vis en zeedieren. Aan de westelijke kant van Mljet is het oudste nationale park gelegen met zijn natuurlijke fenomenen, de twee meren. Het grote meer en het kleine meer die onderling verbonden zijn door een smal kanaal en door zeewater.
Te voet gaat het via een smal paadje bergop, ’t is hier 31 graden Celsius en we blazen af toe de warmte van ons af.
Eenmaal aan de meren aangekomen nemen we een bootje dat ons in het midden van het meer afzet op het eiland Sint Maria. Hier bezoeken we het oud Benedictijnenklooster, het dateert uit de 12e eeuw.
Op dag 2 van de cruise gaat het richting Braç, we proeven eerst van het eiland met een duik in het schitterende water.
Verfrist en opgetogen, na de lunch, meren we aan in op het eiland Hvar. De naam Hvar is afgeleid van het Griekse Pharos. Een lokale gids met een leuk Afrikaans accent zal ons in de stad Hvar rondleiden.
De wandeling gaat langs de kathedraal St. Stephen met zijn specifieke toren, die ligt aan een van de mooiste pleinen van de oostelijke Adriatische kust. We trekken door de kleine stegen en langs pittoreske huizen.
Aan de historische haven is het leuk vertoeven, de rotsachtige kustlijn, de kiezelstranden en de kromgetrokken dennenbomen, ze vormen samen hét plaatje zoals je je het warme zuiden inbeeldt.
Elke dag blijft het schip aangemeerd voor de nacht en kunnen we nog genieten van de zwoele avonden op de Dalmatische eilanden.
Alvorens door te varen naar de stad Split meren we aan in het zuiden van het eiland Braç aan de stad Bol. Bol is een echte toeristische nederzetting, Zlatni Rat of de Gouden kaap is een van de meest beroemde stranden van zuid Kroatië, het strand is omgeven door groene dennen, eiken en diverse andere boomsoorten.
Na een duik in het heldere water doen we een sightseeing tochtje met een sloep langs de mooie kust. Nog wat rijp fruit kopen op de markt en op weg naar Split.
Het weer is aan het veranderen en wij halen de paraplu uit onze bagage, die zouden we wel eens nodig kunnen hebben in Split.
Eenmaal aan wal krijgen we opnieuw een puike rondleiding, leuk en leerrijk en we genieten er volop van.
De officiële geschiedenis van Split gaat terug tot 1700 jaar, toen de Romeinse keizer Diocletianus zijn paleis bouwde als een plaats waar hij zou oud worden nadat dat hij zou aftreden als koning.
Veel van Splits historische en culturele gebouwen bevinden zich binnen de muren van het paleis van Diocletianus. Het is een prachtige stad, de revelatie op deze cruise.
We beleefden een mooie dag en nu is het nog volop genieten van de zwoele avond vol lichtjes.
Het is maar een uurtje varen van Split naar Pucisca op het eiland Braç, we meren aan.
Pucisca is een nederzetting ontstaan uit steen en gelegen aan een diepe baai, momenteel is het nog altijd rijk aan stenen.
Het is precies datgene dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad. Het bewerken en werken met stenen is overgegaan van generatie op generatie. In de stad is dan ook een steenhouwersschool waar de opleiding 3 jaar duurt.
Op de markt koop ik handgemaakte juwelen, met uiteraard steentjes van Pucisca.
De MS Adris vaart naar Makarska, een stad op het vaste land, we varen langs de steengroeve, die zo bekend is om de witte steen van Pucisca, het witte huis in Washington is opgetrokken met de witte stenen van Zuid Kroatië.
Het is een drukte van belang langs de kade, boten en schepen vol jonge mensen, die zich amuseren op de tonen van loeiende muziek, komen eraan. Wij trekken vlug de stad verder in, daar is het rustiger.
Makarska is gelegen aan de voet van de bergketen Biokovo, het is ook een nationaal park waar duizelingwekkende wandelingen gemaakt kunnen worden.
De bergen beschermen Makarska tegen het harde continentale klimaat. Daardoor zijn de stranden erg geliefd bij de Kroaten, die in groten getale afzakken naar de kust om er hun vakantie door te brengen.
Op dag 5 legt de MS Adris aan in de stad Korçula, de stad heeft dezelfde naam als het eiland.
Korçula is een historische vestingstad die gelegen is op de noordoostelijke kant van het eiland. Het oude middeleeuwse deel werd gebouwd op een klein ovaal schiereiland.
Korçula is de geboorteplaats van Marko Polo, de beroemde wereldontdekkingsreiziger die ook vele successen ontdekte waaronder: pasta, papiergeld, olie en energiemiddel, veel diverse kruiden en rijke stoffen van verschillende soorten en kleuren.
De historische bezienswaardigheden van Korçula zijn o.a. De gotische renaissance kathedraal van San Marco, het stadhuis en de stadsvestingen.
Om 23.00 uur moet iedereen aan boord zijn want het schip zal deze nacht doorvaren naar Dubrovnik, om een goede aanmeerplaats te bemachtigen in Grüz, de haven van Dubrovnik.
We zullen in de haven 2 dagen blijven liggen zodat we ruimschoots de tijd hebben om Dubrovnik en Cavtat te bezoeken.
We besluiten om in de voormiddag, wanneer de zon nog niet op haar hoogste stand staat, een wandeling te maken over de beroemde stadswallen van Dubrovnik.
Dubrovnik, ook wel de parel van de Adriatische zee genoemd, is met zijn duizend jaar geschiedenis, het cultureel centrum van Europa. In eerste instantie was Dubrovnik een kleine gemeenschap, de stad bloeide op en werd de zetel van de onafhankelijke republiek Dubrovnik.
De republiek beheerst de kunst van de zeevaart en creëerde een vloot op de zuidkust van de Adriatische zee, die kan worden vergeleken met die van Venetië in het noorden.
De geschiedenis is aanwezig in de hele stad, dat zowel een museum is, als een pittoresk podium waar cultureel erfgoed en het hedendaagse leven elkaar ontmoeten.
Alle huizen en monumenten hebben een unieke waarde. De oude stad is omringd door middeleeuwse muren, die bewaard zijn gebleven in hun oorspronkelijke vorm en opengesteld zijn voor de bezoekers als de grootste attractie van Dubrovnik.
In 1979 werd de stad opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse stedenbouw, omringd door stadsmuren met een lengte van liefst twee kilometer.
Lunchen en een beetje rust en dan terug de stad in, deze keer met Sanja, de cruise directeur en ook gids, wandelen we door Dubrovnik.
Het is aangenaam dwalen in de oude stad door het labyrint van straatjes, schaduwrijke steegjes en trappen over de gladde afgesleten marmeren stenen.
Dubrovnik is een waar openluchtmuseum, wij flaneren met zwier over gezellige pleinen en langs kunstig gebeeldhouwde fonteinen.
Via het fort Revelin gaan we terug naar de MS Adris waar we de laatste nacht van deze cruise zullen doorbrengen.
De valiezen staan klaar voor de afreis vanavond, maar we hebben nog een ganse zonnige dag en besluiten van Dubrovnik naar het stadje Cavtat te varen.
De vaart met een klein bootje is heel mooi en we genieten van de superbe uitzichten.
De stad Cavtat dateert al uit de Griekse tijd, toen noemde men het Epidauros. Nu is het een plezierige havenstad en van de oude Grieken is er niet veel meer te merken.
We hebben volop genoten van deze laatste uren het prachtige Dalmatië, een schitterende streek in het zuiden van Kroatië.
Wij kunnen een reisje naar dit paradijsje alleen maar aanraden.
Het is zo een fascinerende bestemming, zeker doen dus.