Het kerstmagische slot van Laarne
Hoewel het kasteel van Laarne (nabij Gent) bij wijze van spreken aan mijn achterdeur ligt, ken ik weinig van haar geschiedenis. Ik fiets of wandel er wel zo af en toe een keertje voorbij en telkens weer ben ik onder de indruk van dit mooie middeleeuwse slot.
Een achttal jaren geleden heb ik het een keertje bezocht. Dat kan je individueel doen op zondagen van mei tot eind september telkens rond de klok van 15u.
Jammer genoeg kan zo’n bezoek enkel met een gids. Nu kan zo’n gids wel heel wat vertellen tijdens zo’n bezoek maar zelf heb ik, wanneer ik een historisch gebouw binnenga, graag de tijd om de geschiedenis ervan rustig in en uit te ademen.
Dat kan niet rush rush met een gids die met een stopwatch in de hand, in je nek staat te hijgen. En dat is best jammer. Vooral ook omdat het slot van Laarne één van de grootste zilvercollecties van België bevat.
De vijfhonderd voorwerpen die er te bewonderen vallen, zijn tussen 1955 en 1965 bij elkaar gebracht door de privéverzamelaar Claude D’ Allemagne en komen uit alle hoeken van Europa. Het oudste stuk dateert van rond 1550, het jongste werd in 1931 gemaakt.
Claude kreeg het zo geregeld dat zijn collectie kon worden ondergebracht in het kasteel van Laarne en zelf kon hij er gedurende twintig jaar en tot aan zijn dood wonen.
De collectie werd al die tijd (en vanaf 1965) voor het publiek toegankelijk gemaakt al doet het verhaal wel de ronde dat telkens wanneer iemand in het kasteel kwam, zijn tweeloop in de aanslag lag.
Het moet zijn dat dit zeer veel indruk heeft gemaakt op de gidsen van vandaag de dag want wanneer je er op bezoek bent, wordt de deur van de zwaar vergrendelde zilverkamer veel te snel dan wenselijk voor een degelijk bezoek, weer afgesloten.
Dat gedwongen snel, snel doorheen het kasteel wandelen, is heel erg jammer vind ik en ik denk dat ze dat in Laarne zelf ook wel vinden.
Vandaar allicht dat de lokale overheid in samenwerking met heel wat verenigingen zoals bijvoorbeeld de Koninklijke Vereniging Historische Woonsteden en Tuinen, de laatste jaren behoorlijk wat inspanningen doet om het grote publiek ook op een andere manier te laten genieten van het mooie kasteel. Heerlijk vind ik dat !
Zo kon ik in september 2017 op geheel eigen tempo een bezoek brengen aan het kasteel dat voor de gelegenheid prachtig was opgesmukt met azalea’s.
Dat initiatief kwam er dank zij de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen in samenwerking met de vereniging voor Vlaamse azalea telers én de tuinbouwschool van Melle. Ik heb er enorm van genoten !
Maar er is meer ! Ooit van Historalia gehoord ? Dit initiatief van prins Simon de Merode heeft tot doel ons historisch en artistiek erfgoed bekend te maken bij een breed publiek.
Dit gebeurt voornamelijk via de organisatie van musicalspektakels in het domein van het kasteel van Westerlo dat door de familie de Merode wordt bewoond.
De kerstmagie in het slot van Laarne maakt echter deel uit van Historalia en wordt dit jaar voor de tweede keer op rij georganiseerd.
Mijn behoorlijk getalenteerde FB-vriendin Christine Eloot (over wie ik eerder al eens terzijde schreef) https://evenaar.tv/reisverhalen/2018/08/op-de-catwalk-in-de-kalkense-meersen /is nauw betrokken bij de organisatie van die magie aan mijn achterdeur.
Ik mocht uit haar verzameling foto’s van de eerste kersteditie een selectie maken. Ze verraden pret, verwondering, verbazing, magie …
Zin om dit jaar mee te genieten ? Dat kan van 3 december tot 23 december tijdens vooraf te reserveren tijdsblokken.
Tickets en info : http://historalia.be/spektakels/kerstmagie/kerstmagie-laarne
Zelf kan ik er niet bij zijn dit jaar maar wil je mijn groeten overbrengen aan de kerstman ? En drink een glaasje op ons aller gezondheid !
Wij wonen echt vlakbij… en nog nooit in het kasteel geweest! We hebben al vaker gezegd dat we toch eens naar één van de evenementen moeten gaan – misschien komt het er wel van 🙂
Bedankt voor de tip An, lijkt me leuk om te doen
Vorig jaar was het in ieder geval een schot in de roos, Manja !
Het ziet er een speciaal bezoek uit, erg leuk! 🙂