Amersfoort heeft het allemaal!
Amersfoort ligt precies in het midden van Nederland. Wat valt er te ontdekken? Een historische binnenstad, gevarieerd winkelaanbod, bijzondere architectuur en een prachtige natuurlijke omgeving.
Amersfoort is ontstaan in de 13e eeuw. De vele monumenten, grachten en details kenmerken de dag van vandaag nog deze middeleeuwse stad.
Het grootste evenement dit jaar is Koningsdag! Op zaterdag 27 april 2019 wandelt de Koninklijke familie een route door de stad, beginnend op de Kleine Haag bij Mariëhof en eindigt op het Eemplein. Meer info hier. Op vrijdagavond 26 april houdt Amersfoort een ‘Kei Foute Koningsnacht’ met foute nummers van de 70’s.
Ontdek Amersfoort! Hieronder de top 10 bezienswaardigheden, die je kan bezoeken per fiets, boot of al wandelend.
De Koppelpoort
De Koppelpoort is een stadspoort in Amersfoort. Het is een combinatie van een land- en waterpoort. De naam Coppel betekent in het Oost-Middelnederlands gemeenschappelijke weide.
Onze Lieve Vrouwetoren
Met haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren één van de hoogste laat-Middeleeuwse torens. De trots van Amersfoort is de bekendste eyecatcher van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. Bovendien vormt de locatie van de toren het kadastrale middelpunt van Nederland, zoals goed zichtbaar is in de vloer van de toren.
Je kan de toren beklimmen met zijn 346 treden en genieten van een prachtig uitzicht over Amersfoort.
Bekijk hier de Google 360° tour gemaakt door Theo Thijssen.
De Muurhuizen
Wanneer je door de Muurhuizen loopt waan je je in de middeleeuwen. Bekende gebouwen in de Muurhuizen zijn Museum Flehite en de Dieventoren. In de loop der eeuwen zijn de oorspronkelijke woonhuizen ook voor andere doelen gebruikt, zoals pakhuis of zelfs militair hospitaal.
Museum Flehite
Dit kunsthistorisch museum is gebouwd omstreeks 1540 en is gevestigd in 3 historische panden. Het toont de geschiedenis van de stad.
Monnikendam
De poort bestaat uit twee ronde muurtorens, die zijn verbonden door een boog. De waterdoorgang onder de boog kon worden afgesloten door een hek. In de waterpoort is nu een restaurant gevestigd.
Hofje Armen de Poth
De huidige 48 huisjes worden allemaal bewoond behalve één die dienstdoet als ’toonhuisje’ en schaftruimte. Het carré van woningen staat rondom de middeleeuwse Sint-Rochuskapel en het Hoofdgebouw met de Celzusterenkamer, Bakkerij, Uitdeelkamer, Regentenkamer en de woning van de Binnenvader.
De Amersfoortse Kei
Jonkheer Everhard Meyster ontdekte een 7.157 kilo zware zwerfkei op de Leusderheide en wedde met vrienden dat hij genoeg mensen kon optrommelen om het gesteente binnen de stadsmuren te slepen. Onder groot enthousiasme en met behulp van veel bier en verse krakelingen klaarden 400 Amersfoorters de hele klus. Omdat het eigenlijk allemaal een grote grap was van de jonkheer, werd de stad er vervolgens om uitgelachen en bespot. Uit gêne begroeven de ‘keitrekkers’ de Amersfoortse Kei op de Varkensmarkt en ze groeven hem pas in 1903 weer op. Toen de stad eenmaal over de schaamte heen was, werd de kei tentoongesteld als hun symbool van trots.
De Stier
De Stier is door de Amersfoortse kunstenaar Thijs Trompert gemaakt voor de manifestatie Urban Wijland in 2006. Twaalf kunstenaars wilden dat de Amersfoorters op andere manier naar hun omgeving keken en gingen nadenken over het spanningsveld tussen het stadsleven (Urban) en het omringende gebied (Wij-land).
De Mannenzaal
De Mannenzaal en de Kapel van het St. Pieters- en Blokland Gasthuis zijn sinds de 14e eeuw in gebruik genomen.
Dit is het enige van oorsprong middeleeuwse gasthuis dat in Nederland bewaard is gebleven. Men kan beleven hoe de bewoners geleefd moeten hebben en zien hoe het rond het jaar 1900 werkelijk was. Aanvankelijk was het gasthuis alleen bestemd voor zieken. Later werd het een bejaardentehuis met een apart vrouwen- en mannengedeelte.
Het Mondriaanhuis
Piet Mondriaan is wereldberoemd geworden als een van de grondleggers van de abstracte kunst. Het Mondriaanhuis is zijn geboortehuis waar je het leven van Mondriaan kunt ontdekken In de expositie wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste audiovisuele technieken, waardoor bezoekers als het ware in het hoofd van de kunstenaar kruipen en zijn artistieke zoektocht kunnen ervaren. De expositie eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.
Kunsthal KAdE
De Kunsthal heeft architectuur, (moderne) kunst, vormgeving & design en een eigentijdse cultuur. Het ligt juist buiten de grachtengordel in de “nieuwe stad”. Een levendige plek met veel cafés, winkels en oude fabriekspanden.
Mijn persoonlijke aanraders qua eten en drinken zijn:
– Koffie met iets lekkers bij Brood & Zoets, dichtbij het Mondriaanhuis
– Lunchen bij Alberts eten en drinken in het oudste monumentale pand
– Diner bij Hoog Vuur in een oude fabriek.
Amersfoort heeft ook hele toffe wandel/fietsroutes. Check it out!
– Verjaardagsroute
– Winkelroute
– chocoladeroute
– cultuurroute
Wij hadden begin april van vorig jaar wel geluk met het weer. De terrasjes zaten toen al lekker vol. We hebben er ook heerlijk rondgefietst. Tja, in de lage landen staat of valt alles met het weer hé !
Vorig jaar ongeveer deze tijd was ik ook in Amersfoort. Ik was er op aanraden van een Nederlandse vriend. Ik vind het er net als jij geweldig en ik ga zeker nog een keertje terug want ik merk nog een paar dingen in jouw opsomming die ik toen aan mij heb laten voorbijgaan. Er ontbreekt in jouw rijtje naar mijn mening wél nog een bezoek aan de prachtige stadsbibliotheek. Het ontwerp ervan is schitterend. Vanuit de leeszaal bekeken, lijkt het alsof mensen in boekenkasten rondwandelen. Een sublieme vondst van de ontwerper, vind ik.
Bedankt voor jouw kijk op het zeer mooie Amersfoort.
https://evenaar.tv/reisverhalen/2018/04/de-troeven-van-amersfoot/
Hey An, goh jammer dat ik de bibliotheek heb gemist. Had ik graag nog gezien. Ik denk ook dat Amersfoort bij mooi weer helemaal tot leven komt. Nu was het frisjes en waren de terrasjes op Het Hof leeg. Eind april met Koningsdag zal de sfeer wel anders zijn.