Kitzbühel, meer dan Kaiserschmarrn & schnitzels – Duurzaamheid en leuke dingen om te doen.
Eén blik & de gezelligheid van het moment, meer was niet nodig om deze woorden kracht bij te zetten en onze trip in schoonheid af te sluiten
“ Das Glück ist ein Vogel. Die Zufriedenheit ist sein Nest. “
Geluk is een vogel. Tevredenheid is zijn nest.
Kitzbühel was genieten, gelukkig zijn & een gevoel van tevredenheid. Kitzbühel was ook het topje van je neus voelen bevriezen van de ijzige wind tijdens het snowshoe hiken, gastronomisch eten bij een warm haardvuur & je ogen dichtknijpen voor de felle zonnestralen op een terrasje.
Kortom, Kitzbühel was gevarieerd. Enorm gevarieerd. Én ook enkele verrassende leuke duurzame initiatieven. Een topbestemming voor TravelRebels dus. Maar laat ons eerst even starten met wat praktische details.
Btw, Kaiserschmarrn en schnitzels zijn geniaal lekker. Maar daarover is al genoeg geschreven.
Hoe geraak je in Kitzbühel?
Kitzbühel is een prachtig kleurrijk dorpje in Tirol, Oostenrijk. Veel skifanaten onder jullie zullen er zeker al van gehoord hebben want het is als het ware legendarisch door “de meest spectaculaire downhill race ter wereld”. Meer daarover later.
Trein
Geen files bij drukke vakantieperiodes, niet sukkelen met sneeuwkettingen en lekker uitgerust toekomen op je bestemming.
Vanuit bijna heel Europa kan je de trein nemen richting enkele grote steden in Oostenrijk. Er zijn meerdere verbindingen per dag naar Kitzbühel en de meeste hotels pikken je met plezier op aan het station. Ook stoppen bijna alle internationale express treinen in Kitzbühel.
Vergeet ook niet te genieten van de prachtige voorbijglijdende landschappen. Austrian Railway website (https://www.oebb.at/en/)
Auto
Veel Belgen trekken vaak met de auto richting de bergen. Heb je toch nog een plaatsje in de auto over, denk dan eens aan de alternatieven om iemand te laten meerijden richting je bestemming. Weer een auto minder op de weg én het levert vaak heel boeiende gesprekken op. Ik denk aan lifters, bla bla car,..
Kitzbühel is behoorlijk makkelijk te bereiken en op zich niet super hoog gelegen dus je hoeft niet met een bang hartje hoogtemeters te maken of oneindig veel bochten te maken met je kind op de achterbank die toch een beetje misselijk is. Of kies eens voor een elektrische wagen.
Vliegtuig
Je kan zowel op München, Innsbruck als Salzburg vliegen. Vraag even of je hotel eventueel een shuttle heeft naar de luchthaven of spring op de trein. Er zijn ook heel wat gedeelde of privé minibusjes van de luchthavens richting Kitzbühel.
De trein van Salzburg naar Kitzbühel kan al vanaf slechts 9 euro. De rit duurt tussen de 2 uur en 2,5 uur. Innsbruck ligt op ongeveer een uurtje rijden van Kitzbühel. Ook met de trein sta je er op een dik uur.
Er zijn ook tientallen treinen per dag van München richting Kitzbühel.
Wat kan je allemaal doen in Kitzbühel als niet-skiër?
Zoals ik eerder al zei, Kitzbühel is enorm gevarieerd. Ook als niet-skiër kan je er heel veel leuke dingen doen.
Fakkeltocht
Ik werd onmiddellijk terug gekatapulteerd naar mijn jaren in de Chiro. Zoals sommige wel weten, heb ik vele jaren in een jeugdbeweging gezeten en er dé tijd van mijn leven gehad. Voor diegene buiten België: Chiro is een soort vrijwilligerswerk met kinderen. Je zet je samen met een leiding ploeg in om de kinderen de beste tijd te geven: kampen bouwen, in de modder ploeteren, uitdagende spelletjes in elkaar steken of op fakkeltocht gaan.
Een fakkeltocht in de bergen, het is toch een klein beetje magisch. Trek lekker je moonboots en warme sjaal aan, light that fire & geniet van de sneeuwvlokjes die rond je naar beneden dwarrelen.
Elke vrijdagavond is er een fakkeltocht georganiseerd door Kitzbühel Tourismus. Meetingpoint 19:30 aan de toeristische dienst van Kitzbühell (in het centrum, vlakbij het casino). Kostprijs: 10Eur incl. warm drankje.
Snowshoe hiking
Ken je dat, van die raket schoenen? Zelf had ik het nog nooit gedaan en had het beeld in mijn hoofd dat dat super intensief is + dat ik na de volle 2 meter al op mijn gezicht zou gaan.
Wel, guess what, slechts 2 keer zachtjes gestruikeld & geen liters zweet.
Snowshoe hiking of sneeuwschoen wandelen is eigenlijk super ontspannend. Je kan het natuurlijk zo intensief maken als je zelf wilt maar de stilte van de bergen, het zachte gekraak van de verse sneeuw & de kadans van het stappen, zorgden er voor dat ik het zalig vond. Pure ontspanning. Ook een leuke activiteit als het behoorlijk hard sneeuwt/waait in de bergen. Vaak is het dan niet ideaal om te skiën maar je kan wel gaan snowshoe hiken.
Ook de snowshoe wandelingen vertrekken vanaf de toeristische dienst op woensdag en vrijdag om 9:45 (12 Euro). In de namiddag is er ook een soort “Taster snowshoe hike” die vertrekt om 13:30 en slechts 6 euro kost.
Een sunset hike of full moon hike
Elke dinsdag kan je op sunset hike vanaf ongeveer 15uur. De full moon hike zijn slechts op enkele uitzonderlijke momenten natuurlijk. Vraag het even na bij de toeristische dienst (+43 5356 66660)
Curling en schaatsen
Blijkbaar kan je zowel bij het Sportpark als Rasmushof gaan schaatsen & je eens wagen aan curling. (https://www.kitzbuehel.com/en/winter-holiday/winter-activities)
Museum
In het stadscentrum zal je ook het Sammlung Alfons Walde Museum vinden. Supertof om de geschiedenis van het stadje te leren kennen als ook de beroemde Hahnenkamm race. Er zijn ook vaak tijdelijke exposities.
Toegangsprijs: 7 euro voor volwassenen. Gratis onder de 18 jaar.
Kitzbühel, de meest legendarische sportstad in de Alpen
Kitzbühel is natuurlijk vooral een supertoffe bestemming om te gaan snowboarden/skiën.
Deze parel is zonder twijfel 1 van de allerbekendste skigebieden in Oostenrijk en heeft enkele zeer bekende bergen zoals de Kitzbüheler Horn en de Hahnenkamm. Dit gebied won al 5 keer de prijs van “Austria’s Best Ski Resort” & 1 keer “World’s Best Ski Resort” in 2015.
Kitzbühel heeft dan ook een centrale rol gespeeld in de skiwereld gedurende de laatste 125 jaar én is de thuisbasis voor de meest geschifte downhill race van de wereld “de Hahnenkamm Rennen”.
Deze video geeft perfect weer wat de beruchte Hahnenkamm downhill eigenlijk is.
We hadden ook zelf de kans op de “Legendarische Streif” naar beneden te komen met een gids.
Je kan het zonder gids ook doen maar het is wel fijn als je de extreme verhalen van de beruchte Mausefalle van een rasechte topskiër kan horen. Wij trokken er op uit met Toby van de Skischule Jochberg Wagstätt.
Zelf heb ik ook wat les gegeven in het snowboarden en ik ben wel fan van hun werkwijze. Zij geven enkel lessen aan zeer kleine groepen met absolute topleraren, zowel kindjes als volwassenen. Wil je dus investeren in je eigen skitechniek? Luister dan eens even bij hen.
Kitzbühel heeft heel wat blauwe pistes (zo’n 106 kilometer) dus een perfect gebied voor de beginnende skiër. Wel vrij veel platte stukken, wat het voor de beginnende snowboarder iets moeilijker maakt.
OOk kan je er 60 kilometer rode piste (medium moeilijkheidsgraad) vinden en ook 19 kilometer zwarte piste (toffe pistes voor de meer gevorderden onder ons).
Maar natuurlijk is de absolute fun te vinden buiten de piste ( opgelet: off-piste is nooit zonder gevaar, ik moedig jullie dus niet aan dit te doen zonder voorkennis) of voor de freestylers in het Kitzbühel Snowpark. Er zijn veel kickers, boxes, speciale obstakels, rails en jibs. Voor elk wat wils dus.
Last but not least, de duurzame initiatieven van Kitzbühel
“We Respect Nature” project
Kitzski (skigebied Kitzbühel) ondersteunt ook het “we respect nature” project. Er zijn verschillende gebieden aangeduid met oranje driehoek op de pistekaart waarbij je zal zien “We respect nature”. Dit zijn gebieden die absoluut niet toegankelijk zijn voor mensen.
Je mag er dus niet off-piste skiën of snowboarden omdat deze gebieden uitsluitend bestemd zijn voor de dieren die in de bergen leven. Wanneer je gaat freeriden tussen de leefgebieden van de bergdieren, jaag hen weg en kom je hun territorium binnen.
Daarom is er het “we respect nature” project, om effectief afgeschermde ruimtes te voorzien voor de echte “bergbewoners”. Maar don’t worry, freeride gebied genoeg buiten deze afgeschermde gebieden.
Snow farming = recycleren van sneeuw
¿qué? Yes, that was my reaction as well.
Aangezien Kitzbühel vroeg in het seizoen (oktober) al wil open zijn, willen ze voldoende sneeuw hebben. Aangezien er vaak in veel gebieden nog niet voldoende sneeuwval is, recycleren ze als het ware de sneeuw van vorig seizoen.
Hoe werkt dat dan precies?
Wel, eigenlijk is het in theorie behoorlijk simpel. Op het einde van het seizoen (april/mei) neem je de resterende sneeuw en bewaar je die tot volgend seizoen. De overgebleven sneeuw wordt naar een sneeuw depot gebracht en in een speciaal soort “verpakking” gewikkeld tot de start van het nieuwe seizoen.
Ken jij nog leuke duurzame initiatieven in skigebieden? Laat het me dan zeker weten!