The Middle East
Eigenlijk hadden we een reis naar Bali gepland, lekker relaxen… maar daar het betreffende reisagentschap failliet verklaard werd en de reis daardoor niet doorging, zochten we een nieuwe bestemming.
Het werd het Midden-Oosten. Sommigen fronsten de wenkbrauwen en stelden vragen i.v.m. onze veiligheid maar dat wimpelden we af. Tenslotte kan je thuis ook een door de storm losgerukte dakpan op je hoofd krijgen, een verdwaalde drugskogel opvangen of een legionellabacterie huisvesten…
Na een vlucht van 7 uur met een tussenlanding in Amman kwamen we aan in Tel Aviv, letterlijk vertaald “lenteheuvel”. Na ons eerste ontbijt in deze voor ons onbekende stad wandelden we eerst door de prachtige historische wijk Sarona waar veel voormalige Duitse Tempelierswoningen te zien zijn.
We snuisterden in de talrijke, leuke winkeltjes. De verkopers zijn vriendelijk en behulpzaam en helemaal niet pusherig. Na een lekkere koffie in één van de vele koffiebarretjes gingen we verder naar Jaffa, een van de oudste havensteden van de wereld. Met de vele kunstenaars, theaters, winkels en gezellige boulevard een absolute aanrader tijdens deze reis.
En ja hoor… de ons bekende sinaasappelen met het stickertje Jaffa kwamen hier vandaan. Momenteel echter niet meer vertelde men ons. Daar de opbrengst van de fruithandel fel verminderde is men overgeschakeld op wereldwijde logistieke diensten. De IT-branche draait op volle toeren. Jammer genoeg hadden we te weinig tijd om een fietstocht te maken door de stad.
De fietspaden zijn goed en de stad is vrij vlak. Na de middag bezochten we de opgravingen van Caesarea, prachtig gelegen aan de kust. De middeleeuwse stadsmuren, het aquaduct, het paleis van Herodus en het Romeinse theater zijn zeer goed bewaard gebleven.
We wandelden tegen de avond naar het strand waar we genoten van een lekkere, gezonde smoothie. Zongerijpt fruit smaakt echt stukken beter. We stelden meteen vast dat de prijzen in Israël zeker niet moeten onderdoen voor onze Belgische prijzen en bij het afrekenen wordt er zonder schroom achter meer fooi gevraagd dan je reeds had voorzien.
’s Avonds wandelden we nog even naar het immens grote shoppingcenter. Lekker aangename temperatuur nu de zon gezakt was. Onderweg scheerden er grote, maar dan echt heel grote vleermuizen over onze hoofden. We wisten meteen waar de doordringende “wietgeur” vandaan kwam.
De volgende dag bezochten we het nieuwe gedeelte van de stad met onder andere het indrukwekkende holocaustmuseum Yad Vashem. Je kan hier uren blijven luisteren naar de verhalen van mensen die het beleefden…overleefden.
Het zijn trouwens niet allemaal immens trieste verhalen maar ook verhalen van mensen die elkaar leerden kennen in de kampen. Mensen die zich terugvonden na het leven in de kampen, mensen die zich gelukkig prijzen om hun kleinkinderen te mogen zien opgroeien enz…
We bezochten ook de Knesset, het parlementsgebouw met de 5 meter hoge, zevenarmige kandelaar Menorah. Op de Menorah staat het gebed afgebeeld dat de joden elke dag 3 x opzeggen en ook de ark des verbonds (de 2 stenen tafels waarop de 10 geboden vermeld staan). We reisden verder naar de Palestijnse stad Bethlehem, gelegen op de Westelijke Jordaanoever.
Dit is de plaats waar Jezus van Nazareth volgens de evangelisten Mattheus en Lucas geboren is. We bekijken hier op het Kribbeplein de Geboortekerk. Ondergronds bevindt zich Jezus’ geboorteplaats, aangeduid door een zilveren 14-puntige ster. Het was een gedrum van jewelste en bij een temperatuur van + 40° verkozen we de iets of wat verkoelende binnentuin.
Palestina is omringd door een hoge muur en prikkeldraad. Het deed me aan Oost-Berlijn denken. Verrast was ik toen ik de StreetArt van mijn favoriet Banksy ontdekte. Het thema een vredesduif met een kogelvrije vest aan spreekt voor zich. ’s Avonds verkenden we de omgeving en vonden we leuk Palestijns terrasje met supervriendelijke bediening en pittige cocktails.
Na het ontbijt begaven we ons naar de in Jeruzalem gelegen Olijfberg vanwaar we een prachtig zicht hadden op de “Oude Stad” met de indrukwekkende goudglanzende Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg, … een etnisch spoor om u tegen te zeggen. Egyptenaren, Romeinen, Babyloniërs, Perzen, Joden, Grieken, Turken en Armeniërs. We bezochten de oude stad, 3 religies zijn hier uitdrukkelijk aanwezig.
We zagen onder andere de “Via Dolorosa” (de Kruisweg van Christus) en de “Heilige Grafkerk”, waar naar het schijnt Christus werd gekruisigd, begraven en vervolgens herrees. De joodse wijk herbergt fraaie resten uit Bijbelse tijden en natuurlijk namen we ruim de tijd voor de Klaagmuur. Of moet ik zeggen “Weeklaagmuur” want eigenlijk is de muur een restant van de destijds vernietigde tempel die voor de Joden een immense betekenis had en komen ze hier vooral bezinnen.
Ze schrijven hun bekommernissen op briefjes en steken deze in de spleetjes van de klaagmuur. Uiteraard gingen we ook even “klagen”. Mannen en vrouwen gescheiden. Mannen moesten een keppeltje op en vrouwen een hoofddoek. Mijn man ging 3 x terug wat ik er persoonlijk dik over vond. Ook voor de Moslims is dit een belangrijke plek want volgens hen vertrok de profeet Mohamed van hieruit op de rug van Buraak naar de hemel.
We struinden ook door de Arabische soek en genoten van de geuren van de verschillende specerijen en de prachtige kleurrijke lampen. We aten een heerlijke falafel-schotel zochten na deze rijkelijk gevulde dag ons hotel op.
Na een korte nacht reden we naar de bronnen en watervallen van Wadi David.
We deden een pittige wandeling door deze mooie natuur en trokken nadien verder naar de citadel van Massada. Met de kabelbaan gingen we de berg op voor een onvoorstelbaar uitzicht over de Dode Zee. Hier werd ik even stil van. Wat een prachtige omgeving….
Het kwik had inmiddels 45° bereikt. Na de site bezocht te hebben reden we richting Tiberias waar we na het avondeten snel ons bed opzochten en de airco op volle toeren lieten draaien.
We begonnen de volgende dag met een boottocht over het meer van Tiberias, voor sommigen bekend van de vele bijbelverhalen. In Kapernaum zagen we het huis van Petrus (tenminste wat ervan overblijft), en de fraaie synagoge. Vervolgens reden we naar het aan de noordoever gelegen Tabgha, waar volgens de bijbel het wonder van de vermeerdering van de broden en de vissen plaatsvond.
Ik probeerde mijn graanreep te vermeerderen maar voor mirakels heb je blijkbaar een hemelse opleiding nodig. Vanaf de “Berg der Zaligsprekingen” hebben we een schitterend uitzicht over het meer van Tiberias.
Tot slot genoten we van de prachtige natuur op de Golan Hoogvlakte. We bevonden ons hier op een punt in Israël waar de Syrische, Jordaanse en Libanese grens heel nabij zijn en stonden bij het mooie wijde zicht op de Hermonberg toch ook stil bij de problematiek van het Midden Oosten.
De volgende dag ging het verder naar Jordanië… maar dat is een ander verhaal.
Leuk verslag, knappe foto’s.
Leuk versatile, knappe foto’s
Prachtig Manja. Tijdens mijn reis door Jordanië heb ik dikwijls een blik kunnen werpen op het Beloofde Land .. en zette ik het direct op mijn lijstje. En jouw verhaal heeft dat gevoel alleen maar versterkt. Dankjewel.
Hé Manja, wat fijn jou hier opnieuw te mogen lezen ! En dan nog wel met een verslag van een reis naar een land dat bij mij al sinds 1986 op mijn to-do-lijstje staat. In dat jaar hadden wij het plan opgevat om een reis Egypte/Israël te maken. Ik had er al zelfs een reisgids voor aangeschaft. Maar jong als we waren, bleek die dubbele reis budgettair wat te hoog gegrepen en dus werd het enkel een reis naar het toen nog zeer ongerepte Egypte. Ik schreef er onlangs een verslag over.
https://evenaar.tv/reisverhalen/2019/04/rijk-is-egypte-wanneer-de-zon-de-horizon-kust/
De reisgids werd ooit uitgeleend en kwam niet meer terug en onze plannen om Israël op een later tijdstip uit te voeren, werden ook opgeborgen. Maar jij geeft mij nu toch wel weer diezelfde kriebels als destijds. Je hebt gelijk wat de gevaren van de regio betreffen … ’n zeker risico heb je ook gewoon thuis.
Jordanië is prachtig … ik geloof vast dat jij er ook van hebt genoten. Ik in ieder geval wel. Ik kijk dus al uit naar jouw verslag.
Hey An, ik kan het enkel ten zeerste aanraden. Prachtig land, uiterst gastvrije bevolking en zoveel historische indrukken. Genoeg foto’s nemen om het na de reis nog eens rustig te herbeleven. Gewoon doen dus 🙂