Chachapoyas verbaast met Gocta en Kuelap
Peru is en blijft een klassieker op menig bucket lists. Vooral Cusco trekt ieder jaar enorme getale toeristen aan. De Machu Picchu blijft dan ook een topper en Cusco zelf heeft nog veel meer te bieden. Zo ook diverse steden en natuurgebieden op weg van Lima naar de oude Inca stad. Waar veel toeristen echter niet meer toe geraken is het Noorden van dit immens prachtige land.
Een stad als Chachapoyas is nochtans zeker de moeite. Vanuit Lima kan je er rechtstreeks met de bus geraken. Vele Peruviaanse busmaatschappijen bieden uitzonderlijk comfortabele zitjes (om te toveren tot bed) aan. Als 22 uren non-stop op een bus zitten – hoe comfortabel die mag zijn – niets voor jou is, dan kan er met het vliegtuig gevlogen worden van Lima naar Jaen of naar Tarapoto.
Vanuit Tarapoto zijn er dan zelfs kleine vliegtuigjes die wél naar Chachapoyas vliegen (echter, voor buitenlanders kan de prijs al eens oplopen). Met een mini-busje van Jaen of Tarapoto naar Chachapoyas is een degelijk alternatief.
Hopelijk zijn er in de toekomst directe vluchten van Lima naar Chachapoyas, een must om mainstream toerisme te stimuleren, maar een beetje avonturier zal door de extra reisduur niet tegen gehouden worden om deze parel te verkennen. Bij een bezoek aan een touroperator in Chachapoyas (agencias de turismo) wordt al snel duidelijk dat een week er snel gevuld is.
Wij hielden het op de twee top attracties: de watervallen van Gocta en de citadel van Kuelap. Beiden bezochten we met behulp van een lokale touroperator. Een meer avontuurlijke optie (bv. liften + hiken) is eveneens mogelijk, hou er echter rekening mee dat liften niet zo heel gebruikelijk is in Peru.
Eens je toegeeft aan de “luxe” van een reisagentschap is het vooral genieten van het gemak waarmee er in Peru gereisd kan worden, mits het nodige geduld uiteraard… Zo vertrok ons busje naar Kuelap vlot een uur te laat.
Tot op heden weten we bovendien niet of onze tweetalige gids ooit is komen opdagen, de tweetaligheid voor de groep verzorgde ik dan maar zelf (zo kon er nog een korting onderhandeld worden bij het reisagentschap).
Niettegenstaande werden we tot aan de kabelbaan gevoerd met een minibusje, werden onze tickets voor de kabelbaan en de toegang tot Kuelap geregeld en werden we gegidst (met tijd voor foto’s en eigen verkenning) doorheen de citadel.
De ruïnes zelf zijn alvast een bezoek waard, maar het uitzicht op de omgeving minstens evenveel. De kabelbaan (open sinds maart 2017) bespaart bezoekers een klim van minstens vier uren en biedt in ruil 20 minuten uitkijken over een adembenemend landschap. De wandelliefhebber kan er uiteraard nog steeds te voet geraken.
Een bezoekje aan de watervallen van Gocta vergt hoe dan ook een fikse wandeling. Gelukkig zijn het geen vier uren continu stijl omhoog, maar heen en terug mag je toch snel op vijf uren rekenen. Op het dorpsplein waar de toeristenbussen stoppen, kunnen er – normaliter – paarden gehuurd worden.
Dit was niet mogelijk bij ons gezien het net paardenmarkt was in een naburig dorp, tot grote teleurstelling van menig Peruviaans toerist… De waterval zou met zijn 771 m de derde hoogste ter wereld zijn. Dat wordt nog al eens in twijfel getrokken (uiteraard niet in Peru), het gaat dan voornamelijk over het tweeledige aspect van de waterval.
De uitgestippelde wandelroute leidt je alvast naar de onderste waterval en onderweg heb je regelmatig een mooi uitzicht op de volledige waterval.
Chachapoyas ligt op de grens sierra (bergen) en selva (jungle) op 2.335 m boven zeeniveau, ’s nachts kan het er dan ook sterk afkoelen. Hou er echter rekening mee dat de Goctawatervallen lager gelegen zijn en het daar behoorlijk warm kan zijn.
Kuelap ligt op 3.000 m boven zeeniveau, maar het dorpje vanwaar de kabelbaan start, ligt dan weer bijna 1.000 m lager waardoor temperaturen sterk kunnen verschillen. Laagjes kledij voorzien is dus absoluut een must. Wat betreft overnachting kan er telkens vanuit Chachapoyas vertrokken worden, waar menig jeugdherberg en hotel van diverse prijscategorieën aanwezig zijn.
Aan de Gocta-watervallen staat de befaamde Gocta lodge (reserveren is daar noodzakelijk), maar kamperen op hun terrein kan ook mits toestemming gevraagd wordt… wat trouwens aanzienlijk goedkoper is.