Trujillo, stad van de eeuwige lente
Het Noorden van Peru kent diverse toeristische bestemmingen. Zo wist ook de derde grootste stad van het land, de stad van de eeuwige lente (ciudad de la eterna primavera), Trujillo, me te charmeren. Ik bezocht de stad en omgeving met enkele Peruaanse vriendinnen en verbleef er bij hun grootmoeder. Peru, zonder meer een gastvrij land.
Het centrum van Trujillo heeft zeker zijn charme, met nog veel koloniale architectuur. Je kan er de oer-toeristische panoramische bus nemen om het centrum te verkennen. Een leuke stadswandeling is voor de meesten vermoedelijk even goed, zeker als je Spaans niet zo goed is. Lokale gidsen raden het speelgoedmuseum aan, wat mijn inziens zwaar overschat wordt…
De traditionele toer naar Huaca el Dragón, Chan Chan, Huanchaco strand, Huaca del Sol en Huaca de la Luna is dan weer wel de moeite. Chan Chan was 600 jaar geleden nog de grootste stad van het Amerikaanse continent (men schat 60.000 inwoners) en is volledig in adobe gebouwd (in de zongebakken klei).
De weerelementen hebben jammer genoeg een grote impact op de site en zoals vele archeologische sites in Peru is het nog maar de vraag of ze voldoende beschermd wordt… Meer informatie is nog te vinden op: smitsonian.
Trujillo biedt nog veel meer, populair is er sandboarding, maar ook diverse watersporten.bDe stad bereik je vanuit Lima per vliegtuig of bus. Met de bus doe je er 10 uren over, dit kan met zeer comfortabele nachtbussen, maar er zijn tevens bussen op alle uren van de dag.
Zelf deed ik de heenrit overdag om het landschap te kunnen bewonderen, dat landschap (ellenlange woestijn-kustlijn) was alvast niet de moeite om 2 volle dagen reis aan te besteden. In alle geval, reis je in Peru overdag met de bus dan zijn de zitplaatsen “panorámico” een aanrader, dit zijn de 4 zitplaatsen op de 1e verdieping helemaal vooraan. Uiteraard enkel voor durvers… Zo beleef je namelijk de Peruviaanse rijstijl van wel héél dichtbij.
Trujillo had begin dit jaar (2017) overigens zwaar te lijden onder de lokale El Niño, waarbij immense modderstromen het centrale plein bereikten. Ook de regio tussen Lima en Trujillo (en verder noordwaarts) zag diverse bruggen en stukken weg volledig vernield.
Gezien het belang van het wegennetwerk voor de lokale bevolking (getuige de oneindige hoeveelheid bussen) zijn alle steden reeds normaal bereikbaar, helaas zagen ze vaak de reistijd terug toenemen. Bij reizen met de bus door Peru moet je zeker rekening houden met landslides, ongevallen, aardbevingen etc. die voor oponthoud of zelf annulering van busritten kunnen zorgen.
Men tracht dit steeds zo snel mogelijk te verhelpen, vertragingen zijn echter heel gebruikelijk (zeker in het regenseizoen!) en héél af en toe kan het meerdere dagen (of weken) duren vooraleer wegtransport terug mogelijk is. Uitzonderlijk, maar verplicht (mentaal) in te calculeren!
Dankjewel voor het interessante artikel alweer. Heel prachtige foto’s! Ik zou het best wel heel moeilijk hebben -mentaal dan-, wanneer de wegen afgesloten zouden zijn als ik daar moest zijn. Heb jij er veel last van gehad?